Autoritatile georgiene au declarat, miercuri, ca masurile luate de Rusia in privinta regiunilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud sunt contrare dreptului international si duc la "o legalizare a anexarii de facto" a celor doua regiuni.
"Acest act poate fi privit de partea georgiana doar ca o legalizare a procesului de anexare de facto care are loc in cele doua regiuni georgiene", declara seful diplomatiei georgiene, David Bakradze, conform NewsIn.
"Guvernul rus a primit instructiunea de a coopera cu autoritatile de facto din Abhazia si Osetia de Sud, inclusiv de a organiza o cooperare in materie de comert si economie, in domeniul social si al stiintei", a anuntat, la randul sau, Ministerul rus de Externe.
Anuntul nu face nici o referire la o recunoastere de catre Rusia a celor doua regiuni care se declara independente de Georgia. In urma anuntului Moscovei, presedintele georgian, Mihail Saakasvili, a convocat de urgenta o reuniune a consiliului de securitate de la Tbilisi.
Autoritatiile georgiene au avertizat Moscova sa nu recunoasca independenta celor doua regiuni, dupa ce, luna trecuta, Osetia de Sud si Abhazia au cerut ONU recunoasterea lor ca state independente.
Pe 21 martie, Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus, a adoptat o declaratie care solicita administratiei ruse sa isi revada pozitia in ceea ce priveste conflictele din Abhazia si Osetia de Sud, care isi revendica independenta fata de Tsilisi. Deputatii invitau in special la "accelerarea procesului obiectiv care conduce la suveranitatea Abhaziei si Osetiei de Sud, pana la recunoasterea independentei lor, respectand vointa populatiei".
Declaratia Dumei ruse venea inaintea summitului NATO de la Bucuresti, unde Georgia spera sa primeasca statutul oficial de tara candidata la aderare, demers fata de care Moscova se opune vehement. Georgia nu a primit acest statut la summitul NATO, insa declaratia finala a liderilor Aliantei a afirmat clar ca aceasta tara si Ucraina vor adera la blocul militar in viitor.
Republicile secesioniste Abhazia si Osetia de Sud si-au proclamat independenta dupa caderea URSS, in urma unor razboaie cu Georgia. Ales in 2004, presedintele Mihail Saakasvili a dat asigurari ca va restabili autoritatea tarii asupra regiunilor separatiste.