Ziua Logo
  Nr. 4211 de miercuri, 16 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Tichetele cadou, acordate de Guvern in huiduielile profesorilor
 16 aprilie, 16:51 
(Lucian Curelariu, ZIUA Foto)
Cateva mii de sindicalisti din invatamant au protestat, miercuri, intre orele 11.00-13.00, pe un trotuar de pe Bd. Aviatorilor, in apropierea sediului Guvernului, pentru a forta Guvernul sa transpuna in scris promisiunea de a sterge din Ordonanta 37/2008 prevederea care anula acordarea tichetelor cadou. Mitingul a fost, de fapt, un imens pichet de protest, intrucat spatiul impropriu acordat de primarul Adriean Videanu pentru desfasurarea unei asemenea manifestatii nu a permis amplasarea unui podium de unde sindicalistii bucuresteni sa-si poata exprima nemultumirile.
In huiduielile sindicalistilor care se auzeau pana la sediul Guvernului, Executivul a batut in cuie ceea ce promisese, adica a modificat ordonanta de urgenta care interzice acordarea tichetelor cadou, permitand atribuirea unor astfel de tichete in limita bugetelor aprobate. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a precizat ca actul normativ care modifica ordonanta de urgenta, inclus pe ordinea de zi suplimentara a sedintei Guvernului, introduce doua modificari la articolul 24 al OU 37/2008 care, in forma actuala, prevede ca autoritatile si institutiile publice nu vor acorda tichete cadou personalului din cadrul acestora. In noua forma ordonanta de urgenta stabileste ca ordonatorii de credite ai autoritatilor si institutiilor publice din administratia centrala, indiferent de modul de finantare, acorda tichete cadou in cadrul limitei fondului bugetului propriu.
In tot acest timp, ministrul Cristian Adomnitei se afla in comuna Comana, jud. Giurgiu, unde 600 de elevi nu mai faceau ore de luni, pentru ca profesorii au refuzat sa intre la cursuri din cauza ca nu-si mai primesc salariile din februarie. Motivul: Consiliul local nu a aprobat bugetul. Prezenta ministrului Educatiei nu a rezolvat problema, dar Adomnitei a crezut ca poate puncta electoral. Si in alte localitati din tara se intampla ca profesorii si invatatorii sa nu-si primeasca salariile, pana saptamana trecuta aflandu-se in aceasta situatie cadrele didactice din localitatea Posta Calnau, jud. Buzau.
Iata opinii la cald acordate ziarului Ziua de liderii de sindicat bucuresteni aflati la miting.
Mariana Becic, vicepresedinte FSLI, lider Sectorul 4: " Salariatii sunt decisi sa mearga pana la masuri extreme, eventual chiar pana la blocarea anului scolar"
Ziua: Ati inaintat o scrisoare deschisa premierului?
M.B.: Da, saptamana trecuta, toate sindicatele din invatamantul bucurestean afiliate la cele trei federatii, FSLI, FSI "Spiru Haret" si FEN - am inaintat aceasta scrisoare deschisa premierului Calin Popescu Tariceanu si ministrului Finantelor Varujan Vosganian, dar pana in momentul de fata nu au fost decat declaratii - atat din partea lor, cat si din cea a membrilor de partid din care fac parte, prin care isi exprimau nemultumirea si faceau promisiuni ca se va modifica ordonanta. Noi nu avem certitudinea ca, intr-adevar, drepturile pe care noi le-am obtinut conform legii, incepand cu decembrie 2007 , prin negocieri la nivelul consiliilor locale si cu primarii sectoarelor Bucurestiului noi am obtinut aceste tichete cadou, iar acum Guvernul ni le ia. Speram din tot sufletul ca astazi, in sedinta de Guvern, intr-adevar ceea ce declarativ au spus sa apara si pe hartie, si in Monitorul Oficial, modificarea articolului prin care sa primim aceste tichete cadou.
Ziua: Ati negociat indelung fondurile care acum sunt prinse in bugetele locale?
M. B.: Aceste fonduri pentru primirea tichetelor cadou au fost negociate indelung de catre noi, pentru ca in bugetele pe care le-a facut, ca proiect, fiecare unitate de invatamant, le-a cuprins in cheltuielile pentru acest an. Ministerul Educatiei are introdus, in bugetul pentru anul 2008, sumele necesare pentru acordarea de tichete cadou, pentru cinci evenimente, atat propriilor salariati, cat si angajatilor din institutiile conexe si celor din inspectoratele scolare si Casa Corpului Didactic. Este vorba despre tichetetul pentru aniversarea zilei de nastere, zilei numelui, de 1 Decembrie, de Pasti si de Craciun.
Ziua: Ce valoare are un asemenea tichet?
M. B.: Sunt negociate sapte evenimente, in valoare de 350 de lei fiecare. Suma este foarte mica.
Ziua: Si atunci, cum calificati gestul guvernantilor de a va priva de ea? Este reavointa sau necunostinta de cauza?
M.B.: Din punctul nostru de vedere, la reavointa se adauga incapacitatea Guvernului de a gasi solutii pentru ca toate politicile privind statutul social si financiar al salariatilor bugetari sa poata fi rezolvat. Sunt incapabili sa faca lucrul acesta.
Ziua: Ieri, ministrul Finantelor aprecia protestele din ultima vreme ca facand parte din campania electorala a primarilor.
M. B.: Noi nu ne-am legat niciodata actiunile de momentele politice. Este adevarat ca astazi ne-am trezit cu dl. Becali in mijlocul nostru, dar ne-am simtit jigniti, si in acelasi timp am considerat ca este lovita demnitatea cadrului didactic, pentru ca noi nu avem nevoie de niste ajutore date benevol in perioada de campanie electorala, ci avem nevoie sa se respecte legea. Invatamantul n-a iesit in strada si n-a facut actiuni revendicative decat numai cerand respectarea legii, in ideea respectarii demnitatii cu care noi ne prezentam in fiecare actiune.
Ziua: Cand a venit Becali?
M.B.: Acum o jumatate de ora (11.30, n. red.), dar oamenii nu l-au primit in mijlocul lor. Eu nu eram in acel loc, dar am auzit galagie si scandal, apoi am observat ca l-au respins.
Ziua: Cati membri de sindicat au venit?
M. B.: Sunt foarte multi, cateva mii de oameni; nu avem o imagine exacta, pentru ca nu suntem undeva sus, dar au venit la miting numai salariatii care nu au ore si nu impiedica in nici un fel desfasurarea procesului de invatamant.
Ziua: Va deranjeaza cu nu aveti un podium de pe care sa va puteti exprima nemultumirile?
M. B.: Ne deranjeaza si atitudinea primarului Videanu, iar noi am inteles ca prioritar pentru dansul este ca bugetul primariei sa creasca, iar in conditiile astea, in loc sa ne ajute pe noi, ne-a trimis undeva mai in coasta Guvernului, inchiriind Piata George Enescu, unde noi am fi vrut sa facem acest miting, firmei Hyundai, pentru o actiune - reclama, in orice caz.
Ziua: Veti ramane aici sau veti merge pana la sediul Guvernului?
M.B.: In momentul in care vom incheia "mitingul" vom avea o deplasare spre Piata Victoriei, spontana.
Simina Croitoru, lider FEN Bucuresti: "Stiti, verba volant, asa ca nu avem incredere decat in documente"
Ziua: Din ce nu aveti dreptul, prin lege, la tichetele cadou?
Simina Croitoru (lider FEN Bucuresti): Din 2006, dar nu ni s-au acordat. Noi am considerat ca, daca exista lege pentru acordarea lor, se va aplica. Si abia cand am vazut ca nu se poate sa le primim decat prin negocieri - pentru ca la nivelul primariilor ni s-a spus ca fondurile necesare nu sunt prinse nici in bugetul de stat, nici in bugetele consiliilor locale - le-am negociat si le-am primit in decembrie 2007.
Ziua: Atunci, cum calificati decizia Guvernului de a le interzice?
S.C.: Este o decizie pur electorala, pentru ca Guvernul a luat banii de la noi, sa le dea pensionarilor. Nu avem nici o problema cu pensionarii, dar, probabil ca, nemaiavand resurse, Executivul a considerat ca invatamantul poate sa supravietuiasca, oricum, la limita neigienicului.
Ziua: Dar acum s-a revenit asupra deciziei.
S. C.: Este o revenire verbala. Nu am primit nimic scris, iar daca nu a fost abrogat articolul 24 din Urdonanta 37/2008 nu avem incredere; stiti dumneavoastra: "verba volant".
Marius Nistor, presedinte executiv FSI "Spiru Haret: "Premierul Tariceanu ne-a jignit profund cand a spus ca nu face pomeni electorale"
Ziua: Sunteti multumiti de spatiul care v-a fost alocat pentru desfasurarea mitingului?
Marius Nistor: Nu, in nici un caz. Ni s-a spus ca in Piata Victoriei nu se poate organiza un asemenea eveniment, probabil nu voiau sa deranjeze Guvernul care astazi este in sedinta. Pe de alta parte, constatam ca in Romania devine o mare problema organizarea unei actiuni de protest. Cred ca, in conceptia lor, mitingul ar trebui sa se faca undeva pe undeva pe la periferia Bucurestiului, daca se poate chiar pe stradute laterale, astfel incat nimeni sa nu poata vedea care sunt nemultumirile reale ale diferitelor categorii salariale.
Ziua: Prin definitie, mitingul are un podium de pe care membrii de sindicat isi pot exprima nemultumirile. Noi nu ne-am putut permite acest podium pentru ca am fost ingramaditi pe acest trotuar de pe Bd. Aviatorilor.
Ziua: Practic, este un pichet de 10.000 de oameni?
M.N.: Da, cam asa ceva si-au imaginat unii, ca pot transforma acest miting intr-un pichet de 10.000 de oameni. Important insa este faptul ca nemultumirea oamenilor nu poate fi ascunsa de nimeni, ei au plecat de la locurile lor de munca, manifesta in mod decent si spera ca guvernantii vor lua o decizie corecta.
Ziua: Credeti ca guvernantii au ajuns la aceasta decizie in mod intentionat sau din ignoranta?
M. N.: Nu, este un gest intentionat. Eu l-am auzit pe premierul Tariceanu spunand ca acest guvern nu va da pomeni electorale. Este o jignire adusa personalului din invatamant. Premierul trebuia sa fie preocupat de bunastarea salariatilor din domeniul bugetar, sa promoveze o lege pentru salariatii din invatamant.
Ziua: Ce valoare are un tichet cadou?
M. N.: Tichetele cadou se acorda conform Legii 193/2006, pentru un anumit numar de evenimente. In Bucuresti se acorda in urma unor negocieri la nivelul Inspectoratului Scolar si, bineinteles, cu primarii de sector. Pentru fiecare eveniment se acorda tichete in valoare de 3,5 milioane de lei vechi, iar pentru un salariat acesti bani inseamna un ajutor important.
Dan Alexandrescu, vicepresedinte FEN: "Ministrul Adomnitei este preocupat de campania electorala, nu de invatamant"
Ziua: Cum comentati atitudinea Guvernului de a sista acordarea tichetelor cadou dupa ce primariile au aprobat in buget banii necesari?
D. A.: Este complet nepolpulara si nepedagogica, as putea spune.
Ziua: Credeti ca a fost un gest intentionat?
D. A.: Ar fi in detrimentul Guvernului sa fie intentionat, pentru ca e un lucru foarte grav sa faci asa inaintea alegerilor. Sunt drepturi castigate de sindicate, iar un drept castigat nu se mai retrage. Asta este o lege primordiala.
Ziua: Sunteti multumit de spatiul alocat pentru miting?
D. A.: Da, noi am fost la primarie, ne-am certat mult pe tema asta, dar nu s-a gasit o alta varianta. Noi am cerut Piata "George Enescu", dar acolo este o actiune cu un cort intins al unei mari firme, care dureaza pana pe 18 aprilie. Chiar in fata Guvernului ne-au spus ca nu se poate sa se opreasca circulatia decat cu avizul Comisiei tehnice de la primarie, care se intruneste abia joi. Atunci ne-a fost data varianta de a organiza mitingul pe alveola din fata Institutului 'Nicolae Iorga", care urma sa fie golita de masinile care sunt parcate, dar acest lucru nu s-a intamplat. Atunci nu ne-a ramas decat sa ne incolonam pe trotuar si sa protestam fara podium de unde sa ne putem exprima nemultumirile.
Ziua: Cati oameni estimati ca au venit la protest?
D. A.: Cam 2000. Au anuntat ca vin mai multi, dar aceste manipulari care s-au facut in presa, faptul ca guvernantii au anuntat prin toate televiziunile si toate ziarele ca s-a revenit asupra ordonantei si ca aceste tichete se vor acorda, i-a facut pe multi dintre membrii nostri sa se intrebe ce rost ar mai avea sa vina la miting.
Ziua: Dar in caz ca ordonanta nu va fi modificata, cum veti proceda?
D. A.: Vom apela la actiuni mai dure de protest, atat in Bucuresti, cat si in toate orasele mari din tara.
Ziua: Ce parere aveti despre absenta ministrului educatiei de la sedinta de Guvern?
D. A.: Ministrul isi face campania electorala pentru postul de primar de la Iasi. Dansul are alte preocupari, nu il intereseaza invatamantul.
Ziua: Este in comunia Comana, unde 60 de profesori nu si-au primit salariile de doua luni.
D. A.: Exact. Si din acest motiv, cele trei federatii sindicale am convenit ca acest guvern, care se numea DA, acum se numeste NU, pentru ca NU tichete, NU mariri de salariu, NU si NU si NU.
Interviuri realizate de Magda SEVERIN
 Afisari: 846  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Minciuni mari cat Casa Poporului   de M_D_L
A r h i v a
Stirile zilei 2008-04-16
 20:48 
Georgia: Rusia "a legalizat anexarea de facto" a Abhaziei si Osetiei de Sud
2 comentarii
 20:48 
Leonardo cel pufos, cel mai expresiv robot din lume
1 comentariu
 20:26 
Politia Romana, de la "Carpati", la pistoale cu laser
2 comentarii
 20:08 
Vasile Voiculescu, un sfant printre laici
2 comentarii
 20:02 
"Printesa Diana a murit, depasiti momentul!"
4 comentarii
 19:59 
Geoana: "Avem ba papagali, ba buldogi, ba maimute"
7 comentarii
 19:44 
Feedback Targul de Joburi si Burse Pentru Studenti 2008 - www.targ.unsr.ro
 18:30 
Rusii, ungurii si bulgarii, cei mai tristi europeni
12 comentarii
 18:30 
Summit-ul NATO din 2008 , cea mai mare realizare a SRI pe 2007
4 comentarii
 18:23 
Primul divort pe Youtube
1 comentariu
 18:16 
Paul Lambrino a revendicat Castelul regal de la Banloc, care i-a apartinut Principesei Elisabeta
8 comentarii
 18:03 
Un artist al Operei Nationale din Bucuresti a murit pentru ca a rostit cuvantul "MacBeth"
5 comentarii
 17:35 
Ucraina someaza Rusia sa-si retraga flota de la Sevastopol pana in 2017
8 comentarii
 17:31 
Mircea Dinescu ii avertizeaza pe preoti sa nu doarma linistiti
11 comentarii
 17:21 
Geoana: Oprescu nu va fi exclus din PSD
3 comentarii
 17:07 
Peste 800 de companii se lupta pentru dreptul de a deschide primul McDonald's in Kosovo
3 comentarii
 17:03 
Ministerul Sanatatii vrea dosare electronice pentru pacienti
2 comentarii
 17:01 
Politistii cauta martori ai atacului asupra tramvaiului 41
3 comentarii
 16:49 
Miranda din "Totul despre sex": Am invins cancerul la san
 16:42 
Eleva agresata de sase colege pe holul Grupului Scolar "Mircea Vulcanescu"
4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Un film XXX cu Marilyn - un milion de dolari (3249 afisari)
 Diplomatia romaneasca, pe urmele lui Stefan Andrei (3181 afisari)
 Incursiune in Secuime (2668 afisari)
 Alina cea frumoasa si desteapta (2621 afisari)
 Slugile lui Mittal (2053 afisari)
 Ce urmeaza dupa era dominatiei SUA (2478 afisari)
 Un artist al Operei Nationale din Bucuresti a murit pentru ca a rostit cuvantul "MacBeth" (2478 afisari)
 Vitaminele ucigase (1968 afisari)
 Scandal in Canada, dupa ce Crocs a anuntat ca isi muta fabrica in Romania (1961 afisari)
 "Printesa Diana a murit, depasiti momentul!" (1806 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01241 sec.