O retragere rapida a fortelor americane din Irak risca sa produca un haos de proportii si ar putea duce chiar la genocid, avertizeaza un studiu al Institutului de pace american, publicat duminica, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Raportul avertizeaza ca o retragere rapida "risca sa duca la un esec total al statului irakian, la haos masiv si chiar la genocid".
Statele Unite risca sa ramana prinse intr-o situatie costisitoare si fara sfarsit in Irak, din cauza progreselor politice "neregulate si superficiale", potrivit studiului.
"Progresele politice sunt atat de lente, de neregulate si superficiale, iar divizarile socio-politice atat de profunde, incat Statele Unite nu sunt mai aproape de a parasi Irakul decat erau in urma cu un an", potrivit raportului Institutului, ai carui experti au consiliat Grupul de studii pentru Irak, coprezidat de fostul secretar de stat, James Baker, in 2006. Acest grup de studii a cerut in decembrie 2006 inceperea retragerii trupelor americane si deschidere economica fata de Siria si Iran.
Tinand cont de rolul avut de trimiterea de intariri militare in ceea ce priveste ameliorarea securitatii, analiza subliniaza fragilitatea situatiei si putina influenta a Statelor Unite asupra guvernului de la Bagdad. "Scaderea nivelului de violenta, care ramane totusi un fenomen stanjenitor, face ca situatia sa fie fragila si tributar�a prezentei fortelor americane", potrivit textului. "Pentru ca Statele Unite nu au impus nici o conditie pentru sustinerea acordata guvernului irakian, ele nu prea au influenta asupra deciziilor acestuia, in timp ce Irakul are un guvern central slab si divizat".
"Fara progrese politice, Statele Unite risca sa ramana mult timp in Irak, cu consecinte grave pentru interesele lor din alte zone ale lumii", potrivit documentului. Ar putea fi vorba despre un angajament american "deplin si necondi�ionat" de cinci-zece ani, inainte de inradacinarea unor serioase progrese politice.
Acest studiu este publicat cu doua zile inainte de audierea in Congres a ambasadorului american, Ryan Crocker si a comandantului fortelor americane din Irak, David Petraeus, care va recomanda o pauza in reducerea efectivelor militare.
Institutul mai prezinta ipoteza unei retrageri militare fara conditii si "aproape totala", insotita de eforturi diplomatice pentru reconstruirea aliantelor regionale si de o redesfasurare militara in Golf, unde trupele ar putea reveni in Irak daca ar fi necesar - ceea ce seamana mult cu promisiunile candidatilor democrati Barack Obama si Hillary Clinton.