Rusia a dezvaluit o parte din strategia sa pentru summitul NATO de la Bucuresti, la care va participa Vladimir Putin, declarandu-se gata sa coopereze in ceea ce priveste Afganistanul, daca acest lucru va pune capat proiectelor de extindere ale Aliantei pana la frontierele sale, transmite AFP.
"Rusia coopereaza cu tarile NATO pe tema Afganistanului si examinam posibilitatea de a aprofunda aceasta cooperare", a declarat viceministrul rus de externe, Aleksandr Grusko pentru pentru agentia Interfax,potrivit realitatea. tv.
NATO este in curs de negocieri cu Moscova pentru a permite Aliantei sa tranziteze pe teritoriul rus echipamente pentru soldatii din Forta Internationala pentru Securitate din Afganistan (ISAF). Un acord ar putea fi incheiat la summitul NATO de la Bucuresti, unde Afganistanul este printre subiectele centrale.
"Nu poate avea loc o cooperare deplina si completa, daca interesele legitime ale ambelor parti nu sunt luate in seama", a adaugat insa Grusko, cu cateva zile inainte de summitul NATO prevazut in 2-4 aprilie la Bucuresti. Extinderea NATO "nu va consolida nici securitatea NATO, nici pe cea a tarilor care isi manifesta intentia de a adera la organizatie, nici pe cea a Rusiei", a afirmat el.
Amenintari voalate la adresa NATO
Extinderea ar fi "plina de consecinte pentru securitatea europeana" si va avea un "impact negativ asupra relatiilor dintre Rusia si NATO, inclusiv asupra cooperarii lor", a avertizat oficialul rus.
Rusia nu vede cu ochi buni extinderea NATO la frontierele sale, inceputa cu tarile baltice si care ar putea continua cu Ucraina si Georgia, tari care au cerut sa adere, inca de la summitul de la Bucuresti, la Planul de actiuni in vederea aderarii (MAP), ultima etapa inainte de aderare.
Daca o parte dintre tarile membre, printre care Franta si Germania, se opun aderarii imediate la MAP, altele - in special fostele tari comuniste din Europa Centrala - sunt favorabile acesteia, iar presiunile dintr-un sens si din celalalt ar putea continua pana in ultimul moment.
In acelasi timp, tonul dintre Washington si Moscova s-a destins dupa tensiunile din ultimele luni, semn ca la Bucuresti s-ar putea ajunge la un compromis.
Rusia nu are nicio intentie de a negocia un acord cu Afganistanul in schimbul unui "nu" spus Ucrainei si Georgiei in ceea ce priveste MAP, a spus insa Grusko. "Nu exista si nu poate exista un targ", a subliniat el.
Seful diplomatiei georgiene David Bakradze a denuntat in avans vineri "orice mecanism artificial care ar fi inventat special pentru Ucraina si Georgia si ar fi situat intre Dialogul intensificat - etapa actuala -, si MAP, etapa avuta in vedere".