Presedintele ales al Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, anticipeaza ca unele persoane ar putea sa-i conteste autoritatea, ca prim indiciu a ceea ce ar putea fi un conflict intre clanurile de la Kremlin, relateaza Reuters. Analistii de la Moscova sustin ca grupurile apropiate lui Putin sunt ingrijorate de venirea lui Medvedev la putere si vor sa lase deschis drumul pentru revenirea lui Putin daca succesorul sau nu se va ridica la inaltimea exigentelor functiei. Pe de alta parte, Dmitri Medvedev este de parere ca fostii agenti KGB aflati in toate structurile puterii ''nu sunt nici ingeri, nici demoni'', si adauga ca nu are nici o problema cu faptul ca ''mai multe functii in stat sunt ocupate acum mai mult ca in trecut de persoane care au o experienta in serviciile secrete''.
Putin l-a desemnat drept succesor pe Medvedev, un fost profesor de drept in varsta de 42 de ani. Actualul presedinte va prelua functia de premier, tandemul lor fiind neobisnuit pentru Rusia, administrata in mod traditional de un singur lider puternic.
''Omenii vor testa durabilitatea parteneriatului dintre noi, este evident. Sunt sigur ca exista persoane care vor interpreta acest aranjament in propriul mod si care vor cauta cu atentie probleme. Vor face exact ce fac oamenii in politica, adica manevre politice, dar noi suntem oameni suficient de mari pentru a gestiona situatia, ne vom descurca'', a subliniat Medvedev, in cadrul unui interviu.
El nu a spus daca astfel de provocari vor veni din interiorul Kremlinului, insa, in conditiile in care partidele de opozitie sunt slabe si marginalizate, luptele interne par sa fie un test dur dupa preluarea puterii.
Analistii cred ca rezistenta anti - Medvedev este condusa de un grup de persoane de la Kremlin numite "siloviki", fosti membri KGB, ca si Putin. Viitorul presedinte este vazut ca un intrus, un lider al clanului ''liberal'', ''siloviki'' sperand ca Putin sa gaseasca un mod de a ramane in functie sau sa-l sprijine pe unul dintre ei ca succesor la conducerea tarii.