Ziua Logo
  Nr. 4183 de vineri, 14 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Stiinta
Meteoriti dintr-un alt sistem solar descoperiti in Antarctica
 14 martie, 18:02 
Meteoriti GRA 06128 de origine necunoscuta
O noua pereche de meteoriti face senzatie in lumea cercetatorilor. Descoperiti in Antarctica, acestia fac parte dintr-o categorie aparte, conform ipotezelor dezbatute la o importanta conferinta pe teme spatiale.
Studii ale rocilor extraterestre au evidentiat caracteristici care le disting de restul meteoritilor cunoscuti pana acum.
In prezent, cercetatorii analizeaza provenienta acestora din cadrul sistemului nostru solar. Acestia au luat in discutie planeta Venus ca origine, insa in acest moment pare putin probabil.
Ideea ca un meteorit sa provina din aceasta lume cu o temperatura foarte ridicata este discutabila. Pana acum nimeni nu a gasit o asemenea roca, probabil datorita dificultatii in a scapa din atmosfera foarte densa si de gravitatia puternica specifice planetei Venus.
Mai multi cercetatori propun teoria cum ca meteoritii "antarctici", s-ar fi desprins dintr-o sursa de asteroizi necunoscuta inainte de a se prabusi pe Pamant.
Meteoritii sunt mult mai vechi decat cea mai mare parte a suprafetei planetei Venus, fapt ce tinde s-o excluda ca sursa.
Origini necunoscute
Perechea de meteoriti cunoscuti ca GRA 06128 si GRA 06129 au fost descoperiti in regiunea Graves-Nunataks a Antarcticii in 2006.
Pietrele ruginii in forma de dala, au sfidat clasificarile existente, nepotrivindu-se in nici o categorie de meteoriti.
Elementele distinctive au fost evidentiate de analize a structurii lor minerale si a proportiilor diferitelor forme - sau izotopi - ale oxigenului prezente.
"Este unic, este singurul meteorit care are asa de mult plagioclaz (grup de minerale din clasa feldspatilor de aceasta structura utilizate ca materie prima in industria ceramicii). Sunt si alti meteoriti care contin minerale din aceeasi structura fara a se apropia macar putin de aceste proportii.", a declarat dr. Zeigler de la Universitatea Washington in St Louis, SUA pentru BBC News in urma studierii mostrelor provenind de la GRA 06128.
Chip Shearer, cercetator la Universitatea din New Mexico in Albuquerque, SUA, a expus posibilitatea unei posibile origini venusiene in titlul prezentarii sale in cadrul conferintei, insa a recunoscut pe parcursul acesteia ca referirea a fost lansata pentru a fi "provocativa".
Dr. Shearer a sustinut ipoteza conform careia vechimea de 4,5 miliarde de ani a meteoritilor indica faptul ca sursa probabila a acestora este un asteroid.
"Istoria acestei roci implica o topire partiala pe o structura in mare masura primara", a explicat acesta. Chiar daca rocile au fost spulberate intr-o coliziune acum 4,5 miliarde de ani, nu ar fi putut ramane in deriva in spatiu a perioada atat de lunga inainte de recenta prabusire in Antarctica, au adaugat cercetatorii.
Reducerea posibilitatilor
Identitatea sursei celor doi meteoriti este evaziva, insa cercetatorii au putut identifica anumite caracteristici elementare.
"Cunosc, de exemplu, ca corpul-sursa s-a "diferentiat" -adica a fost reprocesata intr-un obiect stratificat, de obicei cu un miez, o manta si o scoarta", a mai adaugat Zeigler. Meteoritii din piatra care au trecut prin acest proces sunt cunoscuti ca achondriti.
"Trebuie sa existe un numar finit de corpuri-sursa diferentiate", a spus dr. Zeigler, care deasemenea considera ca sursa meteoritilor a fost un asteroid.
"Pentru a fi un achondrit trebuie sa aiba un diametru de macar 200 km, pentru a face diferenta intre bazalti si un centru (miez). Credem ca stim unde se afla toti acestia si mai mari de 200 km sunt doar 25.
"O parte a acestora ar fi putut fi distrusa, numarul lor devenind astfel mai mare, insa nu se compara cu o situatie in care exista un numar infinit de corpuri-sursa in sistemul nostru solar de unde acestia ar fi putut proveni" spune dr. Zeigler. Pana acum doar unul dintre asteroizi a fost legat de o clasa de meteoriti pe Terra. Observatii spectrale a sursei 4 Vesta sugereaza ca are aceeasi sursa ca asa numitii meteoriti Howardit, Eucrit si Diogenit (HED).
"Familia de categorii a meteoritilor creste constant la fel ca un arbore genealogic uman, cand se inmultesc ramificatiile, incepi sa vezi legaturile intre ele", a declarat dr. Caroline Smith, custode privind meteoritii la Muzeul de Istorie Naturala al Londrei.
Rocile spatiale de la Graves-Nunataks au in comun o serie de caracteristici cu alta categorie de meteoriti rari cunoscuti ca brachiniti. Insa exista diferente importante pentru a preintampina includerea lor facila in aceasta categorie.
Z.O.  
 Afisari: 2113  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-03-14
 21:10 
Pod de tigari peste Dunare
 20:56 
Fabrica Letea, scoasa la mezat pentru un teren de tenis si un hotel de lux
1 comentariu
 19:32 
Aeroportul Otopeni, militarizat
1 comentariu
 19:04 
Intors de la Bruxeles, Traian Basescu ataca trusturile de presa
39 comentarii
 18:46 
Valeriu Stoica crede ca, din cauza ideii de coagulare a dreptei, PNL risca sa nu mai intre in Parlament
6 comentarii
 18:04 
O casa veche s-a prabusit in Capitala
2 comentarii
 17:18 
Fetita cu doua fete venerata ca un zeu
7 comentarii
 17:15 
Va facem cunostinta cu soarecii care fac surf
 17:11 
Basescu: Armenii competenti sunt in Armenia, la noi sunt d'astialalti
4 comentarii
 17:11 
Tribunul il face "papagal" pe "prostanac"
3 comentarii
 16:59 
Un ingredient aromatizant pentru floricelele de porumb poate provoca maladii pulmonare
 16:36 
Sfaturi duhovnicesti pe YouTube
 16:26 
Cel mai gras om din lume, dus cu platforma la o intalnire romantica
 16:26 
Te dezbraca si te imbraca intr-o secunda
 16:14 
In Duma rusa se bea whisky, numai Putin bea ceai verde
 15:56 
CE renunta la sintagma "limba moldoveneasca" in documente oficiale
 15:55 
Ucraina trebuie sa negocieze cu Romania problema Canalului Bastroe
1 comentariu
 15:25 
Olimpicii cubanezi, decimati de evadari
 15:19 
Roma a dat iar de Manchester United
 15:09 
Bancile vor finanta si agricultura, dupa ce vor ajunge la saturatie in alte domenii
 Top afisari / comentarii 
 Partidul Penal Maghiar (3030 afisari)
 Culisele afacerii Kosovo (2788 afisari)
 Ati pierdut ce n-ati avut! (2369 afisari)
 Facultatea de Stramb (1799 afisari)
 Hillary lovita de sex si rasism (1779 afisari)
 Dovezi matematice ale existentei lui Dumnezeu (4557 afisari)
 Poveste de dragoste intre o eleva si directorul scolii la Colegiul Tehnic Traian din Capitala (3104 afisari)
 Fetita cu doua fete venerata ca un zeu (2717 afisari)
 Cel mai gras om din lume, dus cu platforma la o intalnire romantica (2581 afisari)
 Meteoriti dintr-un alt sistem solar descoperiti in Antarctica (2113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01783 sec.