Ziua Logo
  Nr. 4162 de marti, 19 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Presa rusa si rusofona lanseaza scenarii "catastrofale", post-Kosovo
Rusia s-ar teme de "cataclismul" refacerii Romaniei Mari
 19 februarie, 17:54 
Declararea independentei Kosovo si pozitiile antagonice din ce in ce mai evidente dintre Occident si Rusia au adus din nou in atentia publica subiectul retrasarii granitelor in Europa Centrala si de Est. In ultimele zile, ziarele si agentiile de presa din Rusia si Republica Moldova s-au intrecut in a publica scenarii - ce vizeaza o eventuala revenire a Basarabiei la Romania - piperate cu analize, comentarii si pozitii ale unor surse din ministerul rus de Externe. In timp ce analistii de la Chisinau vorbesc despre nevoia "republicii" de a lupta nu numai pentru integritatea teritoriala, ci si pentru existenta ca stat, rusofonii se isterizeaza, denuntand consecintele "catastrofale" ale unirii Moldovei cu Romania. La randul ei, publicatia moscovita Nezavisimaia Gazeta sustine ca Rusia face tot posibilul sa blocheze curentul unionist, mergand pana la a nu recunoaste independenta Transnistriei (Prednistrovie). Mai mult chiar, o agentie de presa italiana vorbea luni despre faptul ca Traian Basescu negociaza cu Washingtonul schimbarea pozitiei fata de Kosovo, in schimbul unei interventii pe langa Moscova. Mai precis, Romania renunta la Transnistria, castiga restul teritoriului Basarabiei si pluseaza cu recunoasterea Kosovo. Situatie extrem de improbabila - confirmata si de un fost sef al Directiei de Informatii Militare din cadrul Armatei Romane - avand in vedere interesul strategic al Kremlinului in Moldova. Insa, interesant este ca, marti, consilierul prezidential pe probleme de aparare, generalul (r) Constantin Degeratu, a sugerat ca pozitia Bucurestilor in privinta Kosovo s-ar putea schimba.
De "frica" Bucurestilor, Moscova "neglijeaza" Transnistria
Kremlin
Moscova incearca sa excluda un posibil scenariu al reunificarii Republicii Moldova cu Romania, de aceea Rusia nu va recunoaste independenta Transnistriei, alaturi de Osetia de Sud si Abhazia. Cele doua republici autoproclamate din Georgia spera la recunoasterea lor pe plan international, dupa precedentul Kosovo, relata luni, cotidianul moscovit Nezavisimaia Gazeta, citand surse din cadrul Ministerului rus de Externe.
In prezent, Moscova spera sa ajunga la o intelegere cu Chisinaul in problema transnistreana si incearca sa convinga Tiraspolul sa revina la masa tratativelor, pentru a debloca procesul de negocieri. Iata de ce autoritatile ruse au impartit republicile nerecunoscute pe care le tuteleaza de ani buni in spatiul ex-sovietic in fiice bune si fiice vitrege, concluzioneaza publicatia citata, indicand ca, judecand dupa ultimele evolutii, Transnistria este cea care s-a pomenit in rolul de orfan. De vineri, la Moscova, se afla, pentru "potrivirea acelor ceasornicului", liderii Abhaziei si Osetiei de Sud. Acestora li s-a promis sprijin si ajutor multilateral, in genere, recunoasterea. Transnistria nu a fost invitata la "aceste consultari de taina", releva publicatia mentionata.
Moldova, "jertfita" in intelegeri secrete
R. Moldova este pusa in situatia de a lupta nu numai pentru integritate teritoriala, dar si pentru insasi existenta statului, caci, in noile conditii, de dupa autoproclamarea Kosovo, se vor acutiza relatiile dintre Rusia si Occident si, ca rezultat, Moldova ar putea sa devina jertfa unor intelegeri secrete, a declarat, pentru agentia moldoveana Info-Prim Neo, politologul Roman Mihaes, care pleaca de informatiile din Nezavisimaia Gazeta. Argumentul nu este lipsit de logica, sustine Mihaes, deoarece R. Moldova a fost recunoscuta de comunitatea internationala impreuna cu teritoriul care astazi il controleaza regimul separatist. In cazul cand Transnistria va fi recunoscuta de Rusia si o parte din satelitii sai, se va putea pune problema existentei a ceea ce a mai ramas din R. Moldova, pe motiv ca este o alta formatiune statala, cu alt teritoriu si cu alta motivatie de existenta statala decat cea de la proclamarea independentei.
Potrivit lui Mihaes, este important ca, in aceasta situatie, conducerea Republicii Moldova sa inteleaga ca nu trebuie sa faca pasi pripiti in directia reglementarii transnistrene, pasi care ar putea sa duca la pierderea regiunii intr-un timp foarte scurt.
Unirea, un "cataclism catastrofal"
Site-ul de limba rusa Ava.md publica un amplu articol in care lanseaza o serie de avertismente in legatura cu consecintele "catastrofale" ale unei eventuale uniri a Moldovei cu Romania, vazuta ca un prim scenariu posibil al evolutiei situatiei politice din Republica Moldova in noul context international creat dupa proclamarea unilaterala a independentei Kosovo.
In cazul in care acest eveniment se va produce, "va fi provocat un puternic cataclism geopolitic, care va da peste cap intreg sistemul de securitate regionala in Europa de sud-est", scrie sursa citata. In ultimul timp, adauga Ava.md, in Moldova, s-au evidentiat tendintele unioniste, iar aceste tendinte au mai multe cauze, printre care pozitionarea Moldovei, dupa 17 ani de independenta, printre cele mai sarace tari din Europa, si aderarea Romaniei la NATO si la UE.
In continuare, portalul rus scrie ca, "in acest context, in ultimii ani, expansiunea unionista a Romaniei slabeste tot mai mult interesul Rusiei fata de Moldova". "Rusia nu mai vinde Moldovei resurse energetice ieftine, iar accesul marfurilor moldovenesti pe piata rusa este destul de ingreunat. Cetatenii moldoveni, care lucreaza in Rusia, au parte adesea de discriminari din partea organelor de drept din aceasta tara", adauga autorul articolului. "Rusia, spre deosebire de Romania, UE, SUA si alte state occidentale, practic nu-si propaga in exterior propriile succese. Mai mult, Rusia nu-si demonstreaza prietenia cu scopul de a acorda ajutor umanitar populatiei", mai scrie Ava.md, adaugand ca astfel, "Federatia Rusa nu face practic nimic concret pentru a confirma relatiile de prietenie cu Moldova".
Pericolul unei Romanii puternice si expansiunea NATO
Aceeasi sursa considera ca, "unirea Moldovei cu Romania va transforma automat Romania in una dintre cele mai mari state din sud-estul Europei", iar potentialul demografic al Romaniei, care va ajunge la 26-27 milioane de oameni, "va da un anumit impuls cresterii economice a Romaniei, devreme ce va aparea suficienta forta de munca ieftina si calificata din Moldova".
"Si in Romania si in Moldova sunt miscari politice care spera sa refaca 'Romania Mare'", iata de ce una dintre cele mai importante probleme va fi 'pamanturile istorice ale Moldovei'. In acest context, nu este exclus ca Romania va avea pretentii teritoriale fata de Ucraina in ceea ce priveste Bucovina. Astfel, Ucraina s-ar putea transforma intr-o zona de "permanenta instabilitate", mai scrie Ava.md, citat de Rompres.
"Din punct de vedere geostrategic, dupa unirea Moldovei cu Romania, NATO va controla in totalitate partea de sud-est a Europei, ceea ce va conditiona si aderarea Ucrainei la NATO", aceasta insemnand si o strategie militara de 'scoatere' a Rusiei din regiune, inclusiv din Sevastopol", scrie Ava.md, care promite ca va mai reveni la subiect.
Planul secret al Tiraspolului
Harta Transnistriei (Prednistrovie)
Potrivit Itar-Tass, administratia de la Tiraspol a pus la punct un plan secret de actiuni in contextul proclamarii unilaterale a independentei Kosovo. Documentul a fost prezentat de pretinsul ministru de externe al Transnistriei, Valeri Litkai, luni seara, la o reuniune a Comisiei pentru politica externa si relatii internationale din cadrul Sovietului Suprem.
Litkai a refuzat sa dezvaluie presei detalii ale acestui plan, mentionand doar ca documentul a fost elaborat "din perspectiva schimbarii situatiei politice legate de Kosovo".
Transnistria considera ca recunoasterea independentei Kosovo de catre SUA si de o serie de state din UE a creat un precedent pentru alte state autoproclamate. Dupa cum a declarat luni presedintele pretinsului parlament de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, modelul Kosovo trebuie aplicat in intreaga lume.
Transnistria Mare
Foto: Observatorul Militar
"Rusia manifesta o preocupare tot mai mare pentru prezenta sa militara in proximitatea zonelor de extindere a NATO si Uniunii Europene, dar asta nu poate motiva prioritatile sale geostrategice fata de Moldova. Mai mult, se poate spune ca un asemenea 'apetit' vine chiar din istorie", scrie, in ultima editie a Observatorul Militar, fostul sef al Directiei de Informatii Militare, generalul-maior (r) Mihaiu Margarit. "Fara a intra in detaliile epocii staliniste, cred ca ar fi de reamintit o harta publicata in anul 1969, cu statut de ghid turistic, in revista moscovita Turist. Documentul arata clar ca nu era vorba de o Republica Autonoma Socialista Sovietica (RASSM) sau de RSSM, ci de o Pridnistrovie Mare. In ea era inclusa si Basarabia, o parte din Bucovina si din Transnistria, cu hotare pana la Balta, Odesa, Cetatea Alba, Cernauti, precum si o parte din actuala Ucraina, cu frontiera la Kiev si Nicolaev, pana la raul Tiligul", afirma expertul militar. "Initial, s-a sugerat denumirea de Pridnestrovie, eliminandu- se cuvantul 'moldoveneasca', pentru ca Rusia a dorit dintotdeauna sa-si extinda hotarele de vest pana la Prut. Astazi, suntem martorii altei Pridnestrovii, a carei denumire se vrea schimbata, tot mai insistent, in Malaia Rossia sau Pridnestrovschaia Kazakskaia Resspublica. Se cunosc si alte proiecte si planuri vehiculate la Moscova, Tiraspol, Chisinau, precum Moldova Mare sau Uniunea Rusia-Belarus-Moldova", sustine generalul.
Marius BATCA  
Alte articole
  Unirea din 27 martie 1918    (Analize si comentarii, 2009-03-28)
  Daca a zis si Moscova: Guvernul de la Chisinau acuza Romania ca se indreapta spre anularea recunoasterii independentei Moldovei    (2009-05-19 19:27)
  Chisinau: Comunistii ar putea interzice dubla cetatenie    (2009-04-15 14:10)
  Moscova ar putea sa pregateasca recunoasterea oficiala a independentei Transnistriei    (2009-04-09 19:00)
  Politolog rus: Moscova ar putea accepta unirea Republicii Moldova cu Romania, in schimbul independentei Transnistriei    (2009-03-20 14:37)
  Acum 17 ani Basarabia se putea uni cu Tara    (2008-08-27 11:42)
 Afisari: 5656  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Liviule   de Budapestanul
Ce harta superba   de Adrian v.D.
Este imposibil (metoda reducerii la absurd)   de M_D_L
Mai intai trebuie inlaturat Voronic cu toti bolsevici lui si apoi din partea Chisinaului trebuie   de ionion
Basarabia   de Johny Richards
Radule Radutzule   de Budapestanul
Si Ucraina se cam teme...se simte cu musca(Bucovina)pe caciula....   de radu radut
Si dece nu ?   de Aladin
Sunt convins   de dumisor2002
Noi nu suntem....   de Alcor
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-19
 21:38 
Nou nascut scos la vanzare pe motiv ca e fetita
 20:36 
Agentul TV
 20:07 
Sondaje aiuritoare: Videanu castiga din primul tur Capitala, conform CSOP, cu... 5% din sondajul Avangarde
2 comentarii
 19:37 
Antarctica ascunde viermi, paianjeni si crustacee gigantice
 19:20 
Presedintele CSM discuta joi cu Tariceanu despre raportul CE si avizele pe acte normative
 19:14 
Bulgarii se invart in jurul Kosovo
1 comentariu
 19:04 
Constantin Degeratu: Centrala nucleara de la Belene, risc de securitate energetica pentru Romania
4 comentarii
 18:58 
Transnistria cere recunoasterea de urgenta a independentei sale
1 comentariu
 18:40 
Geoana despre candidatura lui Nastase la Consiliul National: "Numai de bine!"
 18:33 
Geoana vrea motiune de cenzura, dar alta decat a PD-L
1 comentariu
 18:21 
Tariceanu despre scoaterea UDMR de la Guvernare: Nu vreau sa duc Romania inapoi cu 20 de ani
1 comentariu
 18:03 
Cocaina cu parfum de Carnaval
 17:34 
Jandarmii romani au intervenit in Kosovo
 17:25 
Basescu trimite Parlamentului Tratatul de extradare semnat de Romania si SUA
 17:19 
Producatorii agricoli ameninta cu blocarea activitatii supermarketurilor
2 comentarii
 17:18 
Boc: Ori pleaca Tariceanu, ori pleaca taxa
 17:18 
Vicepresedintele Bundestagului da lectii de stanga Guvernului Tariceanu
 17:00 
Rusia doreste incalzirea relatiilor cu Georgia
 16:41 
Rusii vor in continuare o colaborare intre Gazprom si Romgaz
 16:22 
Kate Moss, diva cu picioare de pensionara
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo: cand SUA calca in propria-i balega (8055 afisari)
 Iubitul unui rege identificat dupa 700 de ani (2543 afisari)
 "Proprietatea" intra in colaps (2003 afisari)
 ONU, lovit de infarctul Kosovo (1909 afisari)
 Blocul miliardarilor (1750 afisari)
 Rusia s-ar teme de "cataclismul" refacerii Romaniei Mari (5656 afisari)
 "You'll never walk alone"- povestea unui imn (3095 afisari)
 Antarctica ascunde viermi, paianjeni si crustacee gigantice (2954 afisari)
 Tom Cruise o inseala pe Katie Holmes cu o bruneta (2441 afisari)
 Rusia taie petrolul Germaniei (2158 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02605 sec.