Guvernul si Parlamentul sunt duplicitare pentru ca la guvernare se afla o formatiune care nu sustine pozitia Romaniei in cazul Kosovo: UDMR. Invitat la emisiunea "100%" de la Realitatea TV, presedintele Traian Basescu a declarat ca lansarea temei ca in Transilvania se poate repeta cazul Kosovo este o copilarie. El a cerut UDMR sa reanalizeze tentatia de a considera Covasna si Harghita doar ca pe un "teritoriu electoral". Seful statului a reluat unele afirmatii mai vechi si s-a declarat sustinator al intaririi autonomiei locale, dar in mod egal pentru Covasna si Harghita, ca si pentru restul zonelor tarii. In opinia sefului statului este prea putin important ca Romania are aceeasi pozitie cu Rusia si nu cu SUA, deoarece este vorba despreinteresul national, care nu poate fi negociat. "Este un gest pe care macar sentimental il intoarcem Serbiei", a conchis seful statului, cu referire la momentul 1999.
"Parlamentul sustine acest Guvern (...) aici se vede duplicitarismul si incercarea de a castiga ceva intr-un an electoral. (...) Cred ca o problema o are Guvernul, fiind in structura cu un partid care are ministri si forta in Executiv care are alta pozitie ca cea oficiala a Romaniei si Parlamentul care nu se poate face ca nu sustine Guvernul. E ridicol ca pe de o parte domnii responsabili, sefi de partide, fie ca discutam de PSD, de PRM sa spuna sa iasa din Guvern UDMR, iar pe de alta parte sa mentina Guvernul", a explicat Basescu. "Problema este a lor, nu a mea, eu doar observ duplicitarismul. Nu am autoritate politica si parghii sa rezolv problema", a specificat seful statului.
Altfel, "noroc ca UDMR mai cere din cand in cand autonomie fara sa se inteleaga la ce se refera, de cred romanii ca vor independenta, ca altfel ce s-ar mai face Romania Mare. Se tin unii pe altii in viata", a afirmat Basescu. Presedintele a calificat drept "este o copilarie" ideea ca in Transilvania se poate repeta cazul Kosovo si a cerut UDMR sa reanalizeze tentatia de a considera Covasna si Harghita doar ca pe "teritoriu electoral".
Seful statului a reluat unele afirmatii mai vechi si s-a declarat sustinator al intaririi autonomiei locale, dar in mod egal pentru Covasna si Harghita, ca si pentru restul zonelor tarii.
Dupa ce a criticat partidele, seful statului i-a luat in colimator pe jurnalistii de la Cotroceni despre care spune ca habar nu au ce se intampla in lume: "Este un dispret formidabil pentru a sti cum se face politica externa in raport cu parerile docte pe care le vad la tot soiul de analisti care habar n-au despre ce e vorba, dar trec drept mari specialisti in politica externa". "Se pare ca dispretul marilor redactii pentru politica externa este destul de mare", a tinut sa explice Basescu motivul pentru care apar comentarii legate de pozitia diferita a Romaniei fata de partenerii traditionali, in cazul Kosovo.
In ceea ce priveste viitorul autoproclamatei regiuni independente, Basescu a mentionat ca cei din Kosovo trebuie sa aiba o cooperare cu Belgradul, pentru a evolua pozitiv. "Kosovarii trebuie sa inteleaga ca desi a facut un gest unilateral, desi vor fi recunoscuti de marea majoritate a statelor democratice, fara o cooperare cu Belgrad sansele lor sunt minime. Este obligatia Pristinei sa iasa din inflexibilitate si sa ajunga la o intelegere de evolutie viitoare cu Belgradul (...) Sper ca vom reusi sa contribuim la intelegerea acestui lucru intre Pristina si Belgrad", a afirmat presedintele.
Seful statului a amintit si de o anumita istorie a Romaniei in respectarea drepturilor internationale, cu referire la pozitia Bucurestiului in cazul Cehoslovaciei, in 1968.
Basescu a mentionat ca este "prea putin important" ca Romania are, in privinta situatiei din Kosovo, aceeasi pozitie cu Rusia si nu cu SUA, deoarece este vorba despre interesul national, care nu poate fi negociat. "Este un gest pe care macar sentimental il intoarcem Serbiei", a conchis seful statului, cu referire la momentul 1999.
Declaratia de nerecunoastere a independentei Kosovo a fost adoptata luni seara de Parlament, care a sustinut astfel pozitia Guvernului si a Presedintiei pe aceasta tema. Singurele voturi impotriva, 27 la numar, au fost din partea parlamentarilor UDMR, huiduiti de colegii lor de la celelalte formatiuni.
Anterior votului din Parlament, cunoscand pozitia UDMR cu privire la situatia din Kosovo, reprezentantii PRM, PSD si PNL au cerut excluderea din Executiv a formatiunii conduse de Marko Bela, pe motiv ca are un punct de vedere opus de cel al Guvernului in privinta independentei Kosovo.