Ziua Logo
  Nr. 4156 de marti, 12 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Natiunile Unite si criza fara precedent din Kenya
 12 februarie, 13:32 
(EPA)
"Poporul si liderii sai din Kenya, in special cei politici, au datoria si responsabilitatea de a deschide ochii si de a schimba cursul tragediei inainte ca aceasta sa conduca la ororile, la uciderile in masa si la devastarea la care am fost martori in istoria recenta," a avertizat luna aceasta secretarul General ONU Ban Ki-Moon
Anuntarea, la 30 decembrie 2007, a rezultatelor unor alegeri extrem de disputate, a condus la un val de violente in Rift Valley si in alte zone ale tarii, inregistrandu-se peste 1000 de morti si 300.000 de stramutati, precum si o criza economica resimtita in intreaga regiune a Marilor Lacuri;
Secretarul General ONU lanseaza un apel conducerii politice din Kenya, cerand gasirea urgenta a unei solutii acceptabile prin intermediul dialogului;
Secretarul General ONU cere tuturor partilor implicate sa asigure acordarea in siguranta si fara restrictii a ajutorului umanitar
Consiliul de Securitate deplange continuarea violentei
Sub-Secretarul General pentru Probleme Politice B. Lynn Pascoe isi exprima preocuparea privind intensificarea violentelor de-a lungul limitelor entice;
Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Louise Arbour declara ca nu trebuie sa existe toleranta fata de cei responsabili
UNICEF isi exprima ingrijorarea cu privire la intensificarea violentei sexuale;
Consilierul Special al Secretarului General ONU pentru Prevenirea Genocidului Francis Deng declara ca liderii politici si cei ai comunitatii ar putea fi facuti responsabili pentru incalcarea legislatiei internationale;
Sub-Secretarul General pentru Probleme Umanitare John Holmes a sosit in Kenya la 8 februarie pentru a evalua situatia umanitara, pentru a se intalni cu oficialii guvernului si cu membrii opozitiei si pentru a se deplasa pana in Rift Valley si la taberele IDP de langa Nairobi ca sa vorbeasca cu victimele violentelor.
Fondul violentelor
Alegerile prezidentiale din 27 decembrie 2007 l-au avut drept castigator pe Mwai Kibaki in defavoarea candidatului opozitiei, Raila Odinga, reprezentand Miscarea Democratica Portocalie (ODM). Presedintele Kibaki si-a declarat rapid victoria, preluandu-si imediat noul (cel de-al doilea) mandat. Opozitia l-a acuzat de frauda. Au izbucnit demonstratii violente, acestea s-au raspandit, cele mai ridicate nivele de violenta semnalandu-se in vestul Kenyei si in Rift Valley.
O luna mai tarziu, conflictul privind alegerile era inca deschis, iar peste 1000 de persoane isi pierdeau vietile in urma violentelor care au fortat 300.000 de persoane sa-si paraseasca locuintele (inclusiv 100.000 sub varsta de 5 ani). Alte 500.000 de persoane din toate paturile sociale au fost afectate. Populatia stramutata sufera din cauza lipsei de hrana, apa, combustibil si acces la ingrijire medicala.
Chiar daca valul de violenta a fost declansat de un eveniment politic, exista ingrijorari cu privire la faptul ca criza din Kenya cunoaste si o dimensiune etnica, amenintand sa se dezvolte intr-un ciclu de acte de razbunare dificil de controlat de oricare dintre parti. Grupul etnic dominant Kikuyu s-a intors impotriva altor grupuri, inclusiv Luo si Kalenjin. Persoanele stramutate se deplaseaza cel mai adesea catre zonele in care grupul lor etnic este majoritar.
Secretarul General Ban Ki-moon a fost rapid in a-si exprima ingrijorarea cu privire la situatia extrem de fragila din Kenya si a sustinut eforturile internationale de mediere; sistemul Natiunilor Unite a fost la fel de rapid in a raspunde crizei umanitare.
Atat Secretarul General Ban, cat si Consiliul de Securitate, si-au exprimat intreaga sustinere pentru fostul inalt demnitar onusian, Kofi Annan, care conduce procesul de mediere din Kenya derulat de Uniunea Africana prin intermediul Grupului Personalitatilor Eminente.
Reactia Natiunilor Unite
Politica ONU
Secretarul General a actionat pentru a promova o rezolvare politica urgenta. A facut apel la Presedintele Kibaki, la liderul opozitiei, Odinga, precum si la factorii regionali pentru a gasi o solutie de iesire din criza. Preocuparea Secretarului General a fost intarita prin vizita sa in Kenya la data de 1 februarie, unde s-a intalnit cu Kofi Annan si cu liderul opozitiei Raila Odinga. Cu o zi inainte, in cadrul Summit-ului Uniunii Africane din Addis Abeba, Secretarul General s-a intalnit si cu Presedintele Kibaki. Ban a facut apeluri repetate atat in mod public, cat si privat, la conducerea politica a Kenyei pentru a gasi urgent o solutie acceptabila astfel incat tara sa se poata intoarce pe drumul sau pasnic si democratic. El a facut presiuni asupra tuturor partilor pentru a pune capat violentelor, cerand in mod categoric incetarea uciderilor, a incalcarii drepturilor omului si investigarea celor responsabili de crime.
Secretarul General si Departamentul pentru Probleme Politice au urmarit indeaproape eforturile actorilor regionali si internationali de a-i ajuta pe kenyeni sa ajunga la o solutie de durata. Secretariatul ONU a pus la dispozitia domnului Annan cativa angajati pentru a-i oferi asistenta in intocmirea analizelor, pentru a-i oferi consiliere privind politicile si pentru a-i asigura asistenta generala necesara.
Sub-Secretarul General pentru Probleme Politice B. Lynne Pascoe a informat, la 30 ianuarie, Consiliul de Securitate asupra situatiei din Kenya. In urma prezentarii, Presedintele Consiliului de Securitate a emis o declaratie prin care "facea apel la liderii din Kenya sa depuna toate eforturile pentru a stopa violentele si a reinstaura calmul."
La 6 februarie, Consiliul de Securitate a emis o declaratie asupra situatiei din Kenya (S/PRST/2008/4) prin care "saluta anuntul inceperii negocierilor dintre Mwai Kibaki si Raila Odinga din 1 februarie, supravegheate de Kofi Annan, inclusiv adoptarea unei agende si a unui program de actiune pentru a pune capat crizei din Kenya care a urmat alegerilor din 27 decembrie. Consiliul saluta comunicatul Uniunii Africane (AU), apreciaza eforturile acesteia, ale Presedintelui Kufuor din Ghana si ale Secretarului General al ONU Ban Ki-moon, si isi arata intreaga sustinere pentru Grupul Personalitatilor Africane condus de catre Kofi Annan. Consiliul deplange escaladarea violentelor care au condus la numeroase pierderi de vieti si la serioase consecinte umanitare."
Declaratii oficiale
"Consiliul isi exprima profunda ingrijorare ca, in ciuda angajamentelor asumate la 1 februarie, civilii sunt in continuare omorati, supusi violentelor sexuale si de gen si stramutati. Consiliul subliniaza faptul ca dialogul, negocierile si compromisul sunt singurele solutii la aceasta criza; ii indeamna pe liderii politici din Kenya sa sustina reconsilierea, sa elaboreze si sa aplice fara intarziere masurile stabilite pe 1 februarie; este necesara asumarea responsabilitatii de a se angaja total in gasirea unei solutii politice de durata si de a actiona in directia incetarii imediate a violentelor, inclusiv a atacurilor pe baze entice, dezarmarea bandelor, imbunatatirea situatiei umanitare si reinstaurarea drepturilor omului. Consiliul face apel ca toti cei ce au comis acte violente sa fie adusi in fata justitiei; isi exprima ingrijorarea cu privire la impactul politic, economic si de securitate al crizei din Kenya asupra unei regiuni mai largi."
"Consiliul isi exprima profunda ingrijorare cu privire la adancirea crizei umanitare din Kenya si solicita protejarea refugiatiilor si a persoanelor stramutate. Consiliul isi exprima, de asemenea, ingrijorarea cu privire la siguranta angajatilor agentiilor umanitare si a personalului ONU si face apel ca toate partile implicate sa le faciliteze activitatea si sa le asigure securitatea. Consiliul saluta deciziile luate, in urma consultarilor cu Guvernul din Kenya, de catre Inaltul Comisar pentru Drepturile Omului si Consilierul Special al Secretarului General pentru Prevenirea Genocidului de a trimite misiuni in Kenya. Face apel la liderii politici din Kenya de a facilita activitatea acestor misiuni si asteapta cu interes informarile din partea Secretarului General despre constatarile lor."
"Consiliul ii solicita, de asemenea, Secretarului General sa raporteze cu privire la cum ar putea Natiunile Unite sa sustina pe mai departe eforturile de mediere din Kenya, la impactul crizei asupra unei regiuni mai largi, precum si cu privire la operatiunile ONU in regiune."
Raspuns la criza umanitara
Agentiile ONU au raspuns prompt la criza umanitara. Inca de la inceput, Crucea Rosie din Kenya (KRC) a fost prima care sa ajute, aducand hrana, provizii si furnizand asistenta medicala de urgent in zonele cele mai afectate. Agentiile ONU, impreuna cu partenerii lor umanitari, au fost active inca din primele zile ale starii de urgenta, venind in ajutorul KRC si al guvernului din Kenya in zonele in care era nevoie de sprijin. Coordonatorul Actiunii de Ajutor Umanitar a aprobat la inceputul lunii ianuarie cheltuieli de 7 milioane de dolari din Fondul Central de Ajutor pentru Situatii de Urgenta in vederea revitalizarii operatiunilor si a satisfacerii unor nevoi imediate. Aceasta a fost urmata de lansarea unui apel umanitar mai extins prin care s-au cerut inca 35 de milioane de dolari pentru urmatoarele sase luni.
ONU si partenerii umanitari din afara sistemului intreprind in continuare misiuni comune de evaluare a situatiei din zonele afectate - inclusiv in taberele IDP (de persoane stramutate) - si se intalnesc in mod regulat in Nairobi pentru a discuta strategii de actiune.
Furnizarea unor lucruri de stricta necesitate, precum hrana, a fost incetinita de lipsa de siguranta si de restrictiile de miscare. Cu toate acestea, ONU a contribuit astfel:
� Programul Mondial pentru Harna (WFP), in colaborare cu Crucea Rosie si cu guvernul din Kenya, a furnizat peste 3600 de tone de hrana sutelor de mii de persoane stramutate si altor persoane vulnerabile.
� Pe langa proviziile de hrana, UNICEF a furnizat obiecte de minima necesitate precum toalete mobile, tablete de clor, galeti, canistre de benzina si sapun.
� Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) a furnizat corturi si truse de bucatarie. In plus, acesta colaboreaza cu Crucea Rosie din Kenya la coordonarea si administrarea taberelor, precum si a luarii in evidenta a persoanelor stramutate.
� Organizatia Mondiala a Sanatatii furnizeaza suport tehnic Ministerului Sanatatii din Kenya prin elaborarea unui plan de combatere a celor mai comune boli, precum infectii ale tractului respirator, diaree, malarie, infectii ale pielii, afectiuni oculare, traume fizice si psihice, malnutritie, diabet sau hipertensiune.
In plus, agentiile umanitare ONU ajuta aproximativ 12.000 de persoane care s-au refugiat in Uganda.
Drepturile omului
La 21 ianuarie, Inaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Louise Arbour, si-a exprimat ingrijorarea profunda in legatura cu situatia tot mai precara din Kenya, condamnand numeroasele crime inter-etnice si folosirea munitiei vii de catre politia kenyana ca raspuns la proteste. Inaltul Comisar a cerut o ancheta obiectiva a unor acuzatii grave de incalcare a drepturilor omului, mentionand ca cei vinovati trebuie pedepsiti. Ea a trimis o misiune pentru a clarifica ce s-a petrecut in perioada de dupa alegeri si pentru a trage atentia asupra unor probleme implicite legate de drepturile omului care au contribuit la aceasta criza. Misiunea a sosit in Kenya pe 6 februarie si va ramane acolo trei saptamani. UNICEF a raportat, de asemenea, cresterea numarului de cazuri de violente sexuale.
Prevenirea genocidului
Pe 28 ianuarie, Consilierul Special al ONU pe Probleme de Prevenire a Genocidului, Francis Deng, a cerut incetarea imediata a seriei de atacuri si a actelor de razbunare din Kenya, anuntand ca intentioneaza sa trimita un membru al personalului pentru a evalua situatia. Dl. Deng a mentionat ca liderii politici si cei ai comunitatii pot fi trasi la raspundere pentru incalcarea dreptului international si pentru instigare si i-a avertizat ca responsabilitatea de a proteja populatia civila le apartine.
Personalul
In Kenya se afla sediul regional al ONU (UNON) si mai multe agentii cu peste 1000 de angajati internationali si 3000 de angajati nationali, la care se adauga familiile acestora.
Tudor BORCEA  
Alte articole
  ONU: Lumea risca o catastrofa umanitara din cauza crizei mondiale    (2009-04-02 12:03)
 Afisari: 611  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-12
 20:12 
Trei batrane arestate, la mila presedintelui
 19:35 
Boc a calmat spiritele in PD-L
 19:24 
Continua "meciul" Basescu-Tariceanu
4 comentarii
 19:03 
Macel in Berceni
1 comentariu
 18:43 
Ucraina primeste in continuare gaze furnizate de Gazprom
 18:42 
Cel mai puternic pitic din lume
 18:31 
Geoana: "Cand Iliescu m-a facut prostanac, m-am decis sa candidez la sefia PSD
3 comentarii
 18:26 
S-a dat de gol ca e bigam dupa ce si-a invitat prietenii la ambele nunti
2 comentarii
 18:19 
ULTIMA ORA: Putin ameninta Ucraina cu rachete ofensive
1 comentariu
 17:59 
Fitness-ul introdus in cosul de consum al romanilor
1 comentariu
 17:52 
Iliescu il contrazice pe Geoana: PSD nu a hotarat sa ceara demisia Guvernului
 17:38 
Sarkozy face reclama la Viagra
1 comentariu
 17:32 
Martor la inmormantarea Ceausestilor
17 comentarii
 17:02 
Proiectul privind reducerea pensiilor ofiterilor de Securitate, blocat de decizia CCR privind CNSAS
 17:01 
Subofiterul acuzat de agresarea lui Ilie Dumitrescu, anchetat de Politie si Jandarmerie
 16:53 
Mercedes cu un picior la Cluj, Porsche, instalat la Dej
2 comentarii
 16:46 
Israelul ameninta ca va distruge programul nuclear iranian inaintea obtinerii bombei atomice
20 comentarii
 16:34 
Fratele lui Basescu construieste un club pentru miliardari
1 comentariu
 16:22 
Putin, confirmat oficial pentru summit-ul NATO de la Bucuresti
 16:08 
Peste 2 euro pentru un pachet de tigari de la mijlocul anului
 Top afisari / comentarii 
 Decretele secrete (4711 afisari)
 Ilie Dumitrescu amenintat cu pistolul in fata politistilor (2561 afisari)
 Inapoi la Cotroceni (2270 afisari)
 Misterele de langa noi (2059 afisari)
 Puterea din umbra (2054 afisari)
 Martor la inmormantarea Ceausestilor (6561 afisari)
 Macel in Berceni (2704 afisari)
 Portavion american survolat de bombardiere rusesti (2597 afisari)
 Mercedes cu un picior la Cluj, Porsche, instalat la Dej (2457 afisari)
 Ion Iliescu si Nica Leon s-au porcait la Parlament (2315 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01245 sec.