Expertii militari francezi lucreaza proiectul noii doctrine militare a Frantei, doctrina de prevede utilizarea fortelor armate in cazul in care Rusia va ameninta tari din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Intentia noului presedinte Nicolas Sarkozy de a readuce Franta in structurile militare ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a starnit ingrijorari firesti din partea Rusiei: nu cumva acest lucru va duce nu doar la demontarea politicii externe gaulliste, dar si la o reorientare ferma a Frantei spre Washington?
Revista Le Figaro Magazine a rezumat continutul acestui proiect confidential al noii doctrine militare a Frantei, proiect ce i-a fost trimis lui Sarkozy in data de 4 ianuarie. Proiectul reprezinta primul rezultat al activitatii desfasurate de comisia de experti in frunte cu Jean-Claude Mallet, pe care seful statului francez l-a insarcinat, in august 2007, cu elaborarea asa-zisei "Carti albe in domeniul apararii si securitatii" (Livre blanc sur la defense et la securite nationale). Tocmai acest document trebuie sa determine evolutia Fortelor Militare ale Frantei pentru urmatorii 15 ani. Desigur, principala concluzie va fi cea privind caracterul inevitabil al revenirii cat mai grabnice a Frantei in structurile militare ale NATO.
Rusia, prieten sau potential inamic ?
Dupa cum explica Le Figaro Magazine, pentru analizarea noilor amenintari si posibile reactii la acestea, expertii francezi in aparare iau in calcul 12 scenarii de baza care ar presupune utilizarea Fortelor Militare ale Frantei. Alaturi de "atacul terorist", "amenintarea cu racheta", "indeplinirea datoriei de aliat al NATO" si "operatiunile de pacificare", la numarul 9 se face referire si la Rusia. Scenariul prevede implicarea Armatei franceze in "cazul in care Rusia va ameninta pe vreunul dintre vecinii sai".
In aceasta enumerare de cazuri, Rusia este unica tara denumita fara ocolisuri "inamic potential", subliniaza cotidianul rus Izvestia. Nici macar Iranul si Coreea de Nord nu figureaza pe aceasta lista, ci doar "incalcarea tabu-ului nuclear". Este pentru prima data dupa destramarea Uniunii Sovietice, cand Moscova este trecuta din categoria partenerilor in cea a "principalelor amenintari" la adresa Parisului. Prin urmare, de acum incolo Franta intentioneaza sa-si implice Fortele Militare in diferendele de pe teritoriul CSI, chiar daca pe ea personal nu o ameninta nimic.
Acum este foarte clar ca va fi suficient sa se descopere o noua racheta ruginita la granita ruso-georgiana sau sa se observe pe radar dovada incalcarii spatiului aerian suveran al vreunui stat din CSI, pentru ca Parisul sa considere ca are toate motivele sa fac uz de forta. In numele pacii si a propriei securitati? Este putin probabil, afirma Izvestia.
De altfel, nu este foarte clar cum intentioneaza francezii sa-i contracareze pe rusi in Caucaz, in conditiile in care ei se descurca cu greu in Africa, zona intereselor "strategice" ale Frantei. De asemenea, aceiasi experti francezi propun reducerea efectivelor militare ale tarii cu 35-55 de mii de persoane. La ora actuala, Franta are 12.000 de militari in teatrele de operatiuni din Afganistan, Kosovo, Ciad, Liban si in alte "puncte fierbinti" ale lumii.
Varianta finala a "Cartii albe" ii va fi prezentata lui Sarkozy in luna martie. Se pare ca documentul necesita inca unele ajustari. Noua doctrina militara a tarii tine exclusiv de competenta presedintelui. De aceea, in final, tocmai Nicolas Sarkozy va trebui sa decida ce este mai bine pentru tara sa: sa organizeze o "cruciada" in numele intereselor unor "aliati suspecti si destul de specifici" din Caucazul de Sud sau sa fie pregatit sa faca fata amenintarilor reale ale noului mileniu. Sa treaca raul Neman, precum Napoleon odata, sau sa continue prietenia cu Rusia.
Viziunea franceza pentru asigurarea securitatii europene
Ministrul francez al apararii a acuzat Statele Unite ca abordeaza "schizofrenic" subiectul securitatii europene, criticand de asemenea si alti aliati europeni pentru o dependenta "infantila" de puterea Washingtonului, scria sambata AP.
Herve Morin i-a marturisit omologului sau american Robert Gates si altor delegati ce participau la o conferinta internationala de securitate de la Munchen, ce a avut loc weekend-ul trecut, ca SUA fac presiuni ca tarile europene sa isi asume o povara defensiva tot mai mare, insa se opun eforturilor Frantei care ar dori o forta de securitate a Uniunii Europene.
"Acesta este un tip de schizofrenie", a precizat oficialul francez.
Washingtonul a catalogat intentiile franceze legate de un sediu militar pentru UE ca fiind o amenintare la unitatea NATO si o impartire a resurselor tarilor membre.
Franta doreste o revenire in forta in structurile NATO
Ministrul francez al apararii, Herve Morin, aflat la inceputului acestei luni in prima sa vizita in SUA, a facut elogiul unei Europe a apararii "complementare" Aliantei Nord-Atlantice, fara a dezvalui continutul discutiilor despre Afganistan, unde Washingtonul doreste ca aliatii sa trimita mai multi militari - informeaza AFP.
Franta, a declarat Herve Morin, ramane "atasata" Aliantei Nord-Atlantice, dorind o "complementaritate si nu o dublare" in procesul de dezvoltarea a "mijloacelor (militare) proprii Europei".
Aceste declaratii survin in contextul in care Parisul isi pune problema revenirii sale in comandamentul integrat al NATO iar Europa apararii urmeaza sa constituie una dintre prioritatile presedintiei franceze a Uniunii Europene, in al doilea semestru al anului 2008.
Europa nu mai trebuie sa fie considerata "agentia civila a NATO", ci o forta "capabila sa asigure operatiuni militare de stabilitate pe propriul continent si pe continentul african", a mai apreciat Herve Morin, in cursul vizitei sale de 36 de ore la Washington.
Presedintele francez in exercitiu, Nicolas Sarkozy, si-a exprimat inca de la numirea in functie, dorinta ca Franta sa fie in prim-planul scenei internationale si a adaugat ca, din acest motiv, Europa va fi prioritatea sa "absoluta". Deseori calificat drept "proamerican", Sarkozy, investit in functie la 16 mai 2007, a pledat pentru o "prietenie" intre Paris si Washington. "Ma consider liber sa exprim si dezacordurile ca si punctele comune, fara complezenta si a face din ele subiecte tabu", declara acesta in vara lui 2007. Expertii vorbesc despre faptul ca Rusia mai pierde "un prieten" in Europa Occidentala, deoarece este evidenta politica euro-atlantica a noului sef de stat din Franta.