"Uneori ai senzatia ca este ca o zoaie pe un geam. Geamul casei asteia care este Romania, cand dai sa te uiti, e plin de zoaie, nu vezi bine nici afara si nici de afara in casa", a spus Basescu, referindu-se la clasa politica. El a amintit, in sprijinul afirmatiei sale, reactia clasei politice, in Parlament, la citirea raportului prin care seful statului a condamnat comunismul.
"Au solutii pregatite si pentru pierderea alegerilor, cum sa mentina un Guvern, dar sa nu aiba Presedintele implicat", a spus Basescu.
Intrebat de moderator cand crede ca vor avea loc alegerile generale, Basescu a spus ca organizarea alegerilor tine de Guvern. "Sunt convins ca asa cum va stabili PSD-ul, premierul va fi extrem de supus", a spus Basescu. El a repetat ca Tariceanu va fi supus solicitarilor PSD.
"In mod deosebit ce-i va cere domnul Iliescu, ce va cere domnul Adrian Nastase, va fi foarte supus. Sigur, Geoana va fi interfata care uneori va comunica. Dar Iliescu conduce, cum a condus si pe vremea lui Constantinescu, Guvernul", a spus Basescu.
"In momentul de fata, PSD-ul, prin domnul Iliescu, prin Hrebenciuc via Bogdan Olteanu, prin Mircea Geoana, influenteaza major deciziile premierului Calin Popescu Tariceanu. O spun cu toata responsabilitatea unui sef de stat. Este modul de exercitare netransparenta a puterii politce intr-un stat democratic", a mai spus Basescu.
Decizia CCR in cazul Nicolai nu este o victorie
Vorbind despre relatia dintre principalele institutii ale statului, Traian Basescu a afirmat ca, potrivit Constitutiei, Presedintele vegheaza la buna functionare a acestora. Asta implica, spune seful statului, ca atunci cand o institutie, cum este Guvernul, nu functioneaza cum trebuie, Presedintele sa se exprime public. In acest context, Presedintele a adus ca un contraexemplu relatia institutionala dintre Presedinte si premier din timpul guvernarii PSD, cand seful statului, Ion Iliescu, si premierul de la acea vreme, Adrian Nastase, erau "in cardasie".
Subiectul "Norica Nicolai" nu a fost ocolit, in contextul deciziei de joi a Curtii Constitutionale prin care Presedintele Traian Basescu are dreptul sa refuze propunerea de numire a Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei. Seful statului a declarat ca nu priveste decizia Curtii ca pe o victorie a sa. Dimpotriva, spune Presedintele, este o dovada a incapacitatii institutiilor de a colabora. "Nu, nu este o victorie, din pacate nu, pentru ca astea nu sunt victorii(...) Poti sa nu te simpatizezi, poti sa ai opinii diferite, dar sa nu colaborezi institutional este grav".
Rapiditatea reactiei premierului in cazul CNSAS apreciata de Basescu
Intrebat despre decizia Curtii Constitutionale de saptamana trecuta privind Consiliul CNSAS, Presedintele Traian Basescu a declarat ca "a tacut" atunci pentru ca, in caz contrar, orice ar fi spus, "toata floarea cea vestita a analistilor si politicienilor de televizor", in loc sa dicute problema, ar fi discutat pozitia Presedintelui. Traian Basescu a adaugat ca i-a placut rapiditatea reactiei premierului Tariceanu, care s-a prezentat imediat la CNSAS pentru a discuta cu membrii Consiliului. Referitor la ordonanta de urgenta privind functionarea CNSAS adoptata miercuri de Guvern, Presedintele a catalogat-o drept "proasta", deoarece nu este permis sa scoti dintre cei care trebuie verificati automat, candidatii la alegeri, cu atat mai mult cu cat suntem in an electoral. Presedintele a mai adaugat ca este anormal ca judecatorii si procurorii sa fie "intangibili din punct de vedere al verificarii in relatia cu securitatea".
Ministrul Apararii si cel de Externe, "euforici"
Traian Basescu a exprimat punctul de vedere al Presedintiei privind recentele disensiuni cu Executivul, pe tema trimiterii de trupe romanesti in Africa. Presedintele a precizat ca nu va accepta ca Romania sa fi angajata fara mandat de un ministru al Apararii si un ministru de Externe "euforici", "prin noiembrie anul trecut". Seful statului a adaugat ca a primit o nota cu doar doua zile inainte de sosirea Presedintelui Sarkozy. "Noroc ca Presedintele Sarkozy e mai inteligent decat unii ministri de-ai nostri, mult mai inteligent. si, in acelasi timp, om cu responsabilitate si intelege ce inseamna responsabilitatea unui sef de stat care aproba trimitere de trupe in afara frontierelor", a conchis Traian Basescu.
Referindu-se la recenta vizita a Presedintelui francez la Bucuresti, Presedintele a vorbit despre diferentele dintre Parteneriatul Strategic semnat cu Presedintele Sarkozy si vechile acorduri existente si a explicat de ce sprijina Romania proiectul Nabucco.
Vorbind despre motivele pentru care Romania nu sprijina independenta Kosovo, seful statului a declarat ca Romania, in toata istoria ei postbelica, nu a participat la "actiuni care nu au avut baza temeinica din punct de vedere legal".
Indoieli in privinta proiectului South Stream
Traian Basescu a declarat ca are mari semne de intrebare asupra proiectului South Stream, apreciind ca acesta nu trebuie confundat cu un proiect mare cum este Nabucco, despre care a spus ca va fi functional, dupa parerea sa, in 2012 -2014. "Gaz de France a fost respins de unul din parteneri. Noi credem ca nu este corect", a spus Basescu.
Basescu a adaugat ca implicarea Frantei si Germaniei in proiect este o garantie in plus ca proiectul se va realiza, acesta fiind motivul pentru care Romania sustine implicarea acestora. El a spus ca, la aparitia informatiilor legate de semnarea proiectului South Stream, "toata presa romaneasca, sau presa neavizata, si vedea Romania eliminata din marele trasee". "Eu am mari semne de intrebare asupra acestui proiect, pentru ca nu trebuie facuta confuzie intre un proiect care implica circa 2.000 de kilometri de conducte subacvatice, si nu ca in Marea Nordului la 200 de metri adancime, ci la adancimi de peste 2.000 de metri....", a spus Basescu.