Secretul ochilor albastri a fost dezlegat de un grup de cercetatori danezi. Potrivit "The Independent", oamenii de stiinta au descoperit ca posesorii ochilor albastri din intreaga lume au o origine comuna, cauzata de o mutatie genetica. Chiar daca nu se cunoaste cu precizie momentul cand a avut loc aceasta mutatie, exista dovezi potrivit carora stramosul oamenilor cu ochi albastri ar fi trait, in urma cu aproape zece mii de ani, in regiunea Marii Negre.
In urma unui studiu bazat pe analiza ADN a unor persoane cu ochi albastri, specialistii in genetica culorii ochilor de la Universitatea din Copenhaga au descoperit ca peste 99,5 la suta din persoanele cu ochi albastri, au suferit aceeasi mutatie genetica minora ce a determinat culoarea irisului. Acest lucru indica faptul ca mutatia a avut loc initial la o singura persoana, care a devenit stramosul tuturor persoanelor cu ochi albastri din lume, se arata in studiu.
Oamenii de stiinta nu pot preciza cu exactitate momentul cand a avut loc aceasta mutatie, dar o dovada in acest sens sugereaza ca acest lucru s-a intamplat in urma cu aproximativ zece mii de ani, cand s-a inregistrat o crestere rapida a populatiei in Europa determinata de dezvoltarea agriculturii dinspre Orientul Mijlociu si migratia populatiei din nordul Europei, in perioada Neoliticului. Mutatiile au avut loc la nivelul genei OCA2 si au intrerupt procesul de producere a melaninei din iris, determinand astfel schimbarea culorii ochilor in albastru.
"Initial, noi am avut cu totii ochi caprui"
Desi initial toti oamenii au avut ochii caprui, o mutatie genetica ce a afectat gena OCA2 in cromozomii nostri a dus la blocarea capacitatii de a mai produce ochi caprui, au precizat cercetatorii danezi. Barbatii si femeile cu ochi albastri au aproape exact aceeasi succesiune genetica in ceea ce priveste ADN-ul responsabil de culoarea ochilor. Cu toate acestea, persoanele cu ochi caprui au o cantitate considerabila a variatiei individuale in zona ADN-ului. Specialistii au analizat ADN-ul a aproximativ 800 de persoane cu ochi albastri, de la scandinavi cu parul blond si piele deschisa, la persoane cu pielea de culoare mai inchisa, care locuiesc in Turcia si Iordania si a ajuns la concluzia ca toti, probabil cu o singura exceptie, au acelasi stramos. Deocamdata, detaliile privind motivul pentru care ochii albastri s-au raspandit in randul populatiei din nordul Europei si sudul Rusiei, raman un mister.
Culoarea ochilor, indicator al personalitatii individului
Succesul se bazeaza pe culoarea ochilor, iar cei cu ochi albastri sunt mai predispusi la a realiza mai multe in viata, deoarece tind sa fie mai studiosi si sa aiba rezultate mai bune la examene, arata un studiu al cercetatorilor americani. O serie de teste au aratat ca persoanele cu ochi deschisi la culoare par a fi mai buni la gandirea strategica. Persoanele cu ochi caprui au succes in activitati cum ar fi fotbalul si hocheiul, dar cele cu ochii deschisi la culoare au reusite in activitati care necesita calitati in privinta planificarii si structurarii timpului, cum ar fi golful sau invatatul pentru examene, au mai spus cercetatorii.
Joanna Rowe de la Universitatea Louisville, care a condus testele, a spus ca rezultatele arata o legatura neexplorata intre culoarea ochilor si performantele la invatatura. Psihologul Tony Fallone de la Universitatea Bedfordshire, care a studiat culoarea ochilor, crede ca acest semn ar trebui luat mai serios in seama ca indicator al personalitatii si abilitatii unui individ. De exemplu, succese academice au avut doua persoane cu ochii albastri, Stephen Hawking si Marie Curie, care au castigat de doua ori Premiul Nobel pentru fizica si chimie. Mai mult, cercetatorii sustin ca ochii albastri contin cantitati scazute de melanina in iris. In intreaga lume, doar aproximativ 8 la suta din populatie are ochi albastri.