Ziua Logo
  Nr. 4144 de marti, 29 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Liberalii au primit o scrisoare de la Basescu privind votul uninominal pur, dar isi mentin pozitia
 29 ianuarie, 18:16 
Liberalii au primit, marti, o scrisoare din partea presedintelui Traian Basescu pentru sustinerea votului uninominal majoritar,insa considera gestul sefului statului ca fiind o tentativa de a induce confuzia in randul alegatorilor si de a-si revendica meritele pentru promovarea reformei electorale.
Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a confirmat, marti, pentru NewsIn, faptul ca presedintele Traian Basescu a trimis o scrisoare prin care solicita adoptarea votului uninominal majoritar in doua tururi de scrutin. "Probabil, presedintele a dorit sa induca o confuzie in randul opiniei publice si sa arate ca el este cel care a promovat votul uninominal, stiind ca legea va fi aprobata de Parlament saptamana viitoare, cand se va pune de acord cu decizia Curtii Constitutionale", a comentat Motreanu, pentru NewsIn.
El a mai spus ca demersul presedintelui ar fi intuil si ca PNL va continua sa sustina varianta pentru care Executivul si-a angajat raspunderea si care va fi armonizata cu decizia magistratilor de la Curtea Constitutionala. Motreanu a mai spus ca spera ca membrii comisiilor juridice sa adopte cat mai repede raportul pentru ca problema sa fie transata in prima saptamana a sesiunii parlamentare, in plenul reunit al celor doua camere, iar alegerile generale din toamna sa se organizeze in baza noului sistem de vot.
Liderul UDMR, Marko Bela a anuntat, marti, ca seful statului i-a trimis o scrisoare in care i-a solicitat sprijin pentru varianta de uniominal supusa referendumului, liderul maghiar afirmand ca nu poate da curs cererii presedintelui si ca va merge pe varianta Guvernului.
"Azi (marti, nr) am primit de la domnul presedinte Traian Basescu, asa cum probabil si alti lideri de partide au primit, o scrisoare prin care ne solicita sa sprijinim un vot uninominal in doua tururi de scrutin. Pozitia noastra este neschimbata, nu putem sustine o astfel de solutie, nu numai fiindca printr-un vot uninominal in doua tururi de scrutin maghiarii din Romania ar fi privati de o reprezentare proportionala, dar fiindca si multi altii, partidele mai mici, curentele mai mici, ar fi private de reprezentarea in Parlament, iar un astfel de sistem de vot ar duce la o reprezentare parlamentara extrem de disproportionata", a spus Marko.
Pe de alta parte, presedintele UDMR a reiterat ideea ca referendumul a aratat ca nici populatia nu este interesata de problema, iar prezenta scazuta la urne a demonstrat acest lucru.
Marko Bela a aratat ca nici varianta propusa de Guvern, cea care vizeaza votul uninominal mixt, nu este una tocmai pe placul UDMR, dar avand in vedere ca exista o majoritate care doreste votul uniominal, atunci Uniunea va merge pe formula pentru care Executivul si-a asumat raspunderea.
Conducerea Parlamentului a mandatat luni comisiile juridice ale celor doua Camere pentru a analiza proiectul de lege privind votul uninominal, in sensul in care acesta trebuie pus de acord cu decizia Curtii Constitutionale. Hotararea Birourilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor a fost luata dupa ce, initial, parlamentarii convocasera Comisia de cod electoral, insa, din motive de procedura, ei au stabilit ca problema este de competenta comisiilor juridice care ar urma sa studieze legea in sedinta comuna convocata pentru ziua de miercuri si joi.
In decembrie anul trecut, magistratii Curtii Constitutionale au admis exceptiile de neconstitutionalitate invocate de seful statului in privinta Legii votului uninominal care a fost adoptata prin procedura angajarii raspunderii Guvernului. CCR a declarat neconstitutionale doua articole, dintre care unul referitor la lista nationala de rezerva care ar fi fost introdusa pentru repartizarea mandatelor in cazul in care un partid ar fi castigat jumatate plus unu din numarul portofoliilor din colegiile uninominale, lista care insa nu era supusa votului, ci doar afisata la sectiile de votare. Un al doilea articol viza introducerea posibilitatii de declansare a alegerilor anticipate in situatia reorganizarii administrativ teritoriale.
Parlamentul urmeaza sa puna de acord decizia CCR cu legea Guvernului, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu afirmand ca doreste ca problema sa fie transata, in plenul reunit, in prima saptamana a sesiunii parlamentare, respectiv saptamana viitoare.
seful statului a pledat in favoarea votului uninominal majoritar, in doua tururi de scrutin, dupa modelul alegerii primarilor, varianta care a fost supusa aprobarii la referendumul din noiembrie, insa plebiscitul a fost invalidat din lipsa de cvorum. in prezent, la Parlament exista doua proiecte care promoveaza acelasi tip de sistem, apartinand PSD si PD-L. PSD a anuntat insa ca sustine punerea de acord a proiectului guvernamental cu decizia
Geoana reconfirma sustinerea variantei Guvernului
PSD va abandona propriul proiect de lege pentru introducerea votului uninominal, pe care l-a introdus in parlament, in 2005 si il va sustine pe cel al Guvernului, a declarat, marti, liderul PSD, Mircea Geoana, la Turnu Magurele, Teleorman, transmite corespondentul NewsIn.
Mircea Geoana a participat la intalnirea cu organizatiile PSD din judetele care fac parte din regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia (Arges, Prahova, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Ialomita si Calarasi).
Liderul PSD sustine ca, in felul acesta, se creeaza posibilitatea aplicarii votului uninominal la alegerile parlamentare din 2008. "Avem obligatia din punct de vedere civic, democratic, politic si constitutional sa ne aplecam cu prioritate asupra legii care se afla in dezbaterea Parlamentului asa cum a fost ea oferita de catre Guvern si tinand cont de observatiile Curtii Constitutionale si avem obligatia sa dam, cu celeritate, intr-un orizont de timp foarte apropiat, o lege a votului uninominal care, chiar daca este diferita in anumite puncte de legea noastra initiala, are macar sansa sa intre in vigoare si sa fie aplicabila la alegerile parlamentare din 2008. Orice alta varianta care ar permite repornirea discutiei interminabile din Parlament va fi, de fapt, un pretext sau o metoda de omorare a votului uninominal", a spus liderul social-democrat.
Geoana a spus ca acesta reprezinta si raspunsul la scrisoarea primita, marti, de la presedintele Romaniei, prin care face apel la PSD pentru a-si sustine in Parlament proiectul de lege pentru votul uninominal. "Presedintele Romaniei face un apel la PSD ca sa sustina in Parlament proiectul de lege pentru votul uninominal propus in anul 2005, sustinut astazi de cei de la PD si de la PD-L", a spus Mircea Geoana. Potrivit acestuia, raspunsul negativ al PSD este motivat de faptul ca atat presedintele, cat si PD, la momentul respectiv, nu au sustinut proiectul PSD. Sustinerea, acum, de catre presedinte si actualul PD-L a aceluiasi proiect legislativ, ar fi potrivit lui Geoana o dovada de atitudine duplicitara a acestora.
"Presedintele Traian Basescu a fost in mod repetat si public adversarul nostru de atunci. Presedintele Traian Basescu a omorat de doua ori votul uninominal: odata atunci cand l-a oferit prin referendum populatiei, stiind ca nu sunt sanse ca el sa treaca si a doua oara prin votul pe care PD l-a dat in Comisia de vot electoral acestei legi, votand alaturi de PNL impotriva proiectului PSD si, practic, a scos din circuit aceasta varianta de lege pe care noi am propus-o. De aceea cred ca este o atitudine duplicitara si din partea presedintelui si din partea PD, pentru ca daca ar fi dorit intr-adevar proiectul nostru ar fi votat alaturi de PSD cand legea era in Parlament. Tratam cu toata consideratia scrisoarea presedintelui dar ea ascunde o atitudine politica duplicitara. Presedintele incearca sa se suie pe un proiect pe care, de fapt nu l-a sustinut de la inceput si pe care PD l-a omorat in dezbaterile din Parlament ", a declarat Mircea Geoana.
z.o.  
Alte articole
  Basescu apara uninominalul    (Politica, 2008-03-08)
  Efectul bulgarelui    (Eveniment, 2007-11-27)
  Basescu accepta si uninominalul Guvernului    (Politica, 2007-11-15)
  Basescu palmeaza uninominalul lui Tariceanu    (Eveniment, 2007-10-30)
  Noul meci    (Eveniment, 2007-10-23)
  Basescu se intalneste miercuri cu noul ambasador al SUA    (2009-09-01 20:20)
  Basescu il acuza pe Geoana, intr-o scrisoare, ca amana dezbaterea Codurilor    (2009-05-12 13:40)
  ULTIMA ORA: Traian Basescu i-a trimis o scrisoare ministrului Melescanu    (2008-01-21 15:26)
  Presedintele il invita din nou pe Premier la discutii    (2008-01-11 20:39)
  Tariceanu o sustine in continuare pe Norica Nicolai    (2008-01-09 16:50)
 Afisari: 396  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Geoana sustine din umbra mafia,altfel..   de cosor ion
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-29
 21:16 
Primul "terorist" 112 condamnat la inchisoare este bolnav psihic
2 comentarii
 19:09 
Francezii nu vor permite preluarea ostila a Societe General
1 comentariu
 19:07 
Succesul iPhone provoaca pierderi de jumatate de miliard de dolari la Apple
1 comentariu
 19:06 
Lungul drum al transformarii Uniunii Civice in Partidul Civic Maghiar
 19:04 
Maghiarii au de ales acum intre UDMR si Partidul Civic
4 comentarii
 18:44 
Bate vant de scindare in PC
2 comentarii
 18:26 
Devorat de lupi
 18:16 
Inmultirea cu cinci - formula Timosenko pentru tranzitul gazelor rusesti prin Ucraina
1 comentariu
 18:03 
Peste o suta de cadavre de caini, descoperite intr-o comuna din Tulcea
 17:43 
Inscrierea copiilor in clasa intai, pana la 1 mai 2008
 17:17 
A aparut telefonul cu baterie lichida
1 comentariu
 16:56 
CNSAS: Cezar Ivanescu a colaborat cu Securitatea
1 comentariu
 16:40 
Romanii platesc impozite de top
2 comentarii
 16:26 
Zeus si dragonul dacic pe Columna lui Traian
2 comentarii
 16:19 
Nokia da tonul mutatului la Cluj si subcontractorilor
 16:03 
Viorel Lis isi pune pirostriile, dupa zece ani de concubinaj cu mult mai tanara Oana
1 comentariu
 16:03 
Basescu le-a transmis sarbilor ca drumul catre UE este singura solutie la problemele nationale
 15:58 
Comisia Europeana ne ameninta cu clauza de salvgardare
1 comentariu
 15:45 
Cristian Cioaca va fi eliberat conditionat
 15:08 
Tariceanu: Cei care lucreaza cu banii europeni ar trebui sa fie bine remunerati
 Top afisari / comentarii 
 Fratia "Citroen" (5518 afisari)
 Traian Basescu in misiune la Belgrad (2418 afisari)
 Moartea lui Hristodoulos fragilizeaza Ortodoxia (2299 afisari)
 Clinton s-a opus intrarii Romaniei in NATO (2258 afisari)
 Samanta vrajbei (2172 afisari)
 A violat o gravida in ziua in care ii nastea nevasta (3876 afisari)
 Paris Hilton a iesit la agatat lesbiene (2372 afisari)
 Viorel Lis isi pune pirostriile, dupa zece ani de concubinaj cu mult mai tanara Oana (2274 afisari)
 Baze militare nucleare rusesti in Balcani si America de Sud (1989 afisari)
 Zeus si dragonul dacic pe Columna lui Traian (1987 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02566 sec.