Problema simbolisticii scenelor de lupta de pe Columna lui Traian au facut obiectul multor cercetari istorice. Recent, la redactie, am primit un mail interesant de la un cititor care si-a dedicat o buna parte din timp studiului subiectelor istorice. Este vorba despre domnul George Liviu Teleoaca. Redam cateva idei care - sustine dansul - reprezinta o premiera.
"Din imaginile de pe columna lui Traian, lui Zeus, numit de romani Jupiter, ii este asociat, in aceeasi logica de zeu tutelar, Dragonul Dacic. Plasate in acelasi registru superior, cele doua 'icoane' asociate una celeilalte conduc, fara echivoc, la concluzia ca Dragonul Dacic il desemna pe Dumnezeu in conceptia dacilor, tot asa dupa cum Jupiter il desemna pe Dumnezeu in viziunea agresorilor romani. Abordarea plastica in semi-profil atat a lui Zeus, cat si a Dragonului Dacic, caruia ii este redata si cea de a doua ureche, asa cum se poate vedea mai ales pe copia Columnei de la Muzeul de Istorie Nationala din Bucuresti, consolideaza ideea ca realizatorii Columnei au conferit una si aceeasi semnificatie celor doua icoane, asa incat se poate afirma cu certitudine ca Dragonul Dacic il desemna pe Dumnezeul neamurilor dacice", afirma George Teleoaca.
"Extrem de importanta este semnificatia teologica a acestei metope care spune peste milenii intregii omeniri, cu autoritatea imperiala a Columnei lui Traian, ca Dragonul Dacic este semnul lui Dumnezeu, si nu unul oarecare, ci un Dumnezeu mult mai important, din moment ce, in numele Institutului american pentru drapelele lumii, Whitney Smith constata ca sub semnul lui s-a facut istoria lumii din Persia pana in Anglia timp de peste 2500 de ani", incheie cititorul nostru.