Dupa ce Nokia s-a hotarat sa inchida fabrica din Germania si sa-si mute jucariile la Cluj, subcontractorii firmei finlandeze vor face acelasi lucru, anunta Thomson Financial, preluat de Rompres. ''Incepand din anii '90, multe alte companii au urmat Nokia in SUA, America Latina, India, Ungaria si acum Romania'', sustine directorul Institutului de Cercetari al Economiei Finlandeze, Jyrki Ali-Yrkko. In opinia acestuia, avantajele Romaniei sunt costurile salariale reduse, similare cu cele din Asia, cat si pozitia geografica centrala a tarii noastre. Intre timp, constructia fabricii Nokia de la Jucu se confrunta cu intarzieri, deoarece betonistii romani nu s-au dovedit suficient de calificati. In final, constructorul a fost nevoit sa apeleze la lucratori unguri, slovaci si polonezi.
Una dintre companiile finlandeze care va opera in acelasi parc industrial de la Cluj ca si Nokia este Hansaprint, cel mai mare grup editorial din Finlanda, care din toamna acestui an va demara operatiunile in Romania. Directorul general de la Hansaprint, Timo Ketonen, a apreciat ca societatile industriale din Romania au nevoie de materiale tiparite atat in cazul produselor promotionale cat si al instructiunilor de folosire.
Totusi, ''statutul de tara membra a Uniunii Europene precum si ritmul de dezvoltare economica vor creste, in mod inevitabil, costurile salariale si in Romania'', avertizeaza Jyrki Ali-Yrkko.
Din pacate, la Jucu, compania de constructii germana Goldbeck, responsabila pentru construirea fabricii de telefoane mobile a gigantului finlandez Nokia, a fost nevoita sa inlocuiasca forta de lucru locala cu muncitori unguri, slovaci si polonezi, deoarece betonistii romani nu s-au dovedit suficient de calificati. In momentul de fata, pe santier mai sunt doar cativa muncitori romani.
In plus, vineri, munca a fost intrerupta, mai multi muncitori maghiari parasind santierul pentru a pleca acasa in weekend, dupa ce nu a mai fost apa pentru turnarea betonului.
Motivand ca la Bochum, Germania, costurile cu mana de lucru sunt de aproape zece ori mai mari decat cele de la Cluj, Romania, grupul Nokia, cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, a anuntat ca intentioneaza sa-si inchida uzina pe care o are la Bochum pana la mijlocul lui 2008, ceea ce ar conduce la concedierea a 2.300 de angajati. Productia ar urma sa fie mutata la alte uzine, in principal la cea de la Cluj, care a demarat recent activitatile.