Campionatul englez de fotbal, cea mai banoasa competitie din lume, datorita suporterilor care sunt gata sa plateasca oricat pentru un abonament la meciurile echipei favorite sau pentru materiale promotionale, este un magnet pentru investitorii din intreaga lume si, in special, din SUA. Astazi, dupa ce o firma americana a preluat pe Derby County, pentru aproximativ 120 de milioane de dolari, opt cluburi din Premiership, din care doua de mare prestigiu, Manchester United si FC Liverpool, sunt detinute de oameni de afaceri sau firme din afara Angliei. Ultima afacere de gen s-a facut luni, cand firma americana General Sports and Entertainment, a platit fara sa cracneasca peste 100 de milioane de dolari pentru Derby County, ultima clasata din prima divizie engleza, care are, in cele 23 de teape scurse, o singura victorie. Din afara, poate parea ciudat, insa Anglia are cel mai banos fotbal din lume la momentul actual. Fanii din Insula sunt dispusi sa plateasca oricat pentru un abonament la meciurile echipei favorite, care sunt cele mai scumpe din Europa, iar marketing-ul si piata de televiziune functioneaza incredibil. Spre exemplu, un club modest, din punct de vedere sportiv, precum Everton, incaseaza anual din drepturile tv in jur de 70 de milioane de lire sterline (peste 100 de milioane de euro), iar Arsenal Londra ia de la proprii suporteri, pentru tricouri, brichete si toate celelalte produse inscriptionate cu logo-ul sau in jur de 150 de milioane de lire sterline anual. Din acest motiv, cluburile din Anglia sunt cele mai curtate de catre marii investitori, in ultimii doi ani inregistrandu-se preluari spectaculoase, pe care vi le prezentam pe scurt.
Cluburile cu bani
ASTON VILLA - Miliardarul american Randy Lerner a achizitionat 90% din club in septembrie anul trecut, contra sumei de 122,5 milioane de dolari. Magnatul care detine si un club de fotbal american in Cleveland s-a instalat ca presedinte al clubului si a investit alte zeci de milioane pentru transferuri.
CHELSEA - Poate cel mai cunoscut dintre noii proprietari din Premiership este rusul Roman Abramovici. A platit un "mizilic" de 99 de milioane de dolari acum trei ani pentru Chelsea, investind ulterior inca 400 de milioane de euro in transferuri extravagante, care nu i-au impinit insa visul: castigarea Ligii Campionilor. Abramovici este un tip extrem de retras, care nu a acordat decat un singur interviu presei britanice in acesti trei ani, insa asta nu i-a oprit pe jurnalisti sa afle ca el s-a decis sa investeasca in fotbal dupa ce a vazut un meci de vis, Manchester United - Real Madrid 2-4, din 2002. Recompensa pentru magnatul rus a venit din Premiership, unde Chelsea s-a impus doi ani la rand, dupa o "seceta" de 50 de ani.
FULHAM - Micutul club din vestul Londrei este cel mai vechi instrainat, avandu-l proprietar pe egipteanul Mohamed Al Fayed (tatal lui Dodi Al Fayed, decedat impreuna cu printesa Diana in 1997) de acum 10 ani. Patron al celebrului lant de magazine Harrods, Al Fayed a preluat pachetul majoritar al lui Fulham pentru 49 de milioane de dolari, iar investitia sa cea mai importanta a fost recuperarea stadionului Craven Cottage, pentru care a platit 7,5 milioane de lire sterline, pentru care este extrem de respectat de catre suporteri.
FC LIVERPOOL - Cea mai titrata echipa din Anglia s-a "predat" in 2006 in fata magnatilor americani George Gillet si Tom Hicks, care detin si ei echipe de fotbal american peste Ocean. Tranzactia s-a facut pentru 340 de milioane de dolari, iar acestia au fost primiti cu simpatie pe "Anfield Road", mai ales ca au promis construirea unui nou stadion, care sa respecte arhitectura legendarei arene a "cormoranilor". In ultima perioada, cei doi sunt vehement contestati de suporteri pentru ca il ameninta pe Rafa Benitez, antrenorul echipei, cu demiterea, in ciuda faptului ca acesta a readus gloria europeana la Liverpool, jucand doua finale ale UEFA Champions League in ultimii trei ani, dintre care cea din 2005 castigata.
MANCHESTER UNITED - Cel mai bogat club din lume ca profit a fost preluat cu un pret pe masura: 1,41 miliarde de dolari. Fericitul proprietar este octogenarul american Malcolm Glazer, care si-a delegat cei trei fii, Joel, Avi si Bryan sa conduca acest nou bussiness. Afacerea s-a facut greu si treptat, Glazer avand control total abia in 2005, la doi ani dupa ce a inceput sa cumpere actiuni. Americanul are soarta opusa patronilor de la Liverpool, pentru ca achizitia sa a fost comentata dur de suporteri, pentru ca, dupa investitiile masive facute (numai in aceasta vara de aproape 100 de milioane de euro pentru cumpararea de jucatori) si dupa rezultatele finaciare si sportive foarte bune, sa fie acceptat pe "Old Trafford".
PORTSMOUTH - Alexandre Gaydamak este, fara indoiala, cel mai controversat patron din Premiership. Afacerile sale dubioase din Rusia si miliardele de dolari castigate din acestea i-au permis magnatului rus cu cetatenie franceza sa plateasca 58 de milioane de dolari pentru Portsmouth. De atunci, a dat afara antrenori si jucatori pe banda rulanta, a dorit chiar sa antreneze el echipa, a fost tinta mistourilor din presa britanica, dar echipa din sudul Angliei a prins putere si este o constanta in prima liga.
WEST HAM - Ultima achizitie care a starnit comentarii in ziarele din Anglia a fost cea a lui West Ham, pentru care islandezul Magnusson a platit 161 de milioane de dolari. La momentul preluarii, noiembrie 2006, omul de afaceri nordic era presedintele Federatiei islandeze de fotbal si membru in Comitetul Executiv al UEFA, functii pe care le-a parasit pentru a readuce la viata un club cu traditie, dar lipsit de rezultate si de continuitate in prima liga. Anul trecut, Magnusson i-a cedta pachetul majoritar conationalului sau Bjorgolfur Gusmundson, al doilea om ca avere din Islanda, primul fiind fiul sau.