Liderul PD-L, Emil Boc, a anuntat, luni, in urma Biroului Permanent al formatiunii ca democrat-liberalii urmeaza sa depuna saptamana viitoare, la Camera Deputatilor, o motiune simpla prin care vor solicita anularea taxei de prima inmatriculare si restituirea banilor celor care au achitat-o deja, potrivit Newsin. Pesedistii au iesit si ei la atac, ca doar e an electoral, si au anuntat prin vocea autorizata a lui Mircea Geoana ca nu vor vota taxa de prima inmatriculare pentru ca impovareaza si mai mult cetatenii. In ceea ce-i priveste pe liberali, acestia ii acuza pe pedelisti de ipocrizie, dat fiind faptul ca minstrul PD al Mediului, Sulfina Barbu, a fost cea care a promovat taxa.
"Taxa electorala"
Emil Boc a spus ca taxa de prima inmatriculare este ilegala, sustinand ca este in contradictie cu directivele Uniunii Europene. El a aratat ca exista un temei juridic in acest sens si anume hotararea pronuntata de Curtea Europeana de Justitie in afacerea San Giorgio din 1982 care a obligat statele membre UE sa restituie taxele percepute cu incalcarea dreptului comunitar. Pe de alta parte, liderul PD-L sustine ca taxa este imorala pentru ca nu realizeaza un echilibru intre nivelul de trai al romanilor si cuantumul taxei si a exemplificat ca unele state europene nu au aceasta taxa sau au o taxa cu un cuantum foarte redus. "Dezbaterile din ultima vreme au demonstrat duplicitatea Guvernului, care ba face aceasta taxa ca fiind una de mediu, ba renunta si e taxa fiscala, ba spune ca nu o returneaza, ba spune ca o returneaza, dar numai proportional cu noua taxa. Demonstreaza ca este o balba a Guvernului si ca nu se urmareste decat incasarea de bani la Guvern pe care domnul Tariceanu sa-i administreze dupa propriul interes electoral", a afirmat presedintele democrat-liberal. De asemenea, Boc a atras atentia ca taxa nu este proportionala cu nivelul de poluare al vehiculului.
Boc a completat ca urmeaza ca motiunea sa fie depusa saptamana viitoare, cand Parlamentul isi va relua activitatea, si ea poate fi sustina de PD-L, intrucat formatiunea are numarul necesar de parlamentari pentru strangerea semnaturilor- 50 de deputati. El si-a exprimat speranta ca demersul va fi sustinut si de alte formatiunii, insa a precizat ca nu au avut loc discutii in acest sens. Emil Boc a reamintit ca PD-L a depus un proiect legislativ la Parlament prin care solicita anularea taxei si restituirea banilor.
PNL: "Motiunea este o ipocrizie"
"Aceasta decizie arata ipocrizia acestui partid, ministrul PD Sulfina Barbu fiind cea care a promovat aceasta taxa", a declarat deputatul liberal George Scutaru
"Ca de multe ori, PDL schimba subit atitudinea, desi in primavara lui 2007 sustinea aceasta masura", a mai spus Scutaru. Deputatul a acuzat PLD ca urmareste "obtinerea de mai multe voturi la alegerile din acest an" prin "atacarea politicii Guvernului, in pofida faptului ca la multe dintre acestea reprezentantii PDL au fost co-autori. "Poate cu aceasta ocazie PDL ar vrea sa se discute la dezbaterile din Parlament si efectele asupra mediului si asupra bugetului a miilor de tone de borduri cu care Videanu impanzeste Bucurestiul", a declarat Scutaru.
PSD ameninta ca nu va vota ordonanta
Si liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat, luni, ca PSD nu va vota taxa de prima inmatriculare pentru ca este o masura antieconomica si antiecologica si care impovareaza si mai mult cetatenii.
Geoana a precizat ca formatiunea pe care o conduce va face tot posibilul ca aceasta taxa sa nu intre in vigoare si a facut apel catre celelalte formatiuni sa respinga si ele ordonanta. in acest sens, PSD va face tot posibilul ca aceasta OUG sa fie dezbatuta in Parlament, la comisii, chiar in prima saptamana a sesiunii parlamentare. "Decizia Guvernului este una gresita, care impovareaza nejustificat cetatenii tarii. Taxa este antisociala, antieconomica si antiecologica", a conchis liderul social-democrat.
La randul sau, vicepresedintele PSD Victor Ponta s-a aratat revoltat de ultimele decizii ale Guvernului pe acest subiect. "Dintr-o chestie proasta au facut acum o chestie si mai proasta si atata timp cat in Romania de cate ori treci pe langa un autobuz sau un camion vechi ai toate sansele sa ajungi la spital sau sa te omoare gazele respective, faptul ca Guvernul s-a gasit sa mai ia niste bani de la oamenii care muncesc sa-si aduca o masina, este o prostie", a declarat el.
Ministrul mediului, Attila Korodi, a explicat recent ca noua grila privind taxa auto prevede taxe mai mici pentru masinile vechi - care sunt mai poluante - deoarece acestea au o durata de viata mai scurta, prin urmare vor polua mai putin, insa nu a oferit date despre costul casarii lor, dupa scoaterea din uz. Ministrul Korodi spune ca taxele sunt mai mici pentru masinile vechi pentru ca autoritatile romane au acceptat pozitia Comisiei Europene (CE) potrivit careia poluarea produsa de o masina se calculeaza in functie de durata de viata a acesteia. Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta care modifica taxa auto, valoarea taxei se va tripla la masinile noi Euro 4, dar este de zece ori mai mica pentru masinile Euro1, cu o vechime de 14 -15 ani. Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta prin care a fost modificata taxa auto, sumele incasate vor fi virate integral la Fondul de Mediu si vor fi utilizate pentru proiecte ce vizeaza reducerea poluarii. Ordonanta de urgenta prevede si o grila speciala de taxare pentru camioane. Nu vor fi taxate automobilele istorice, cele care sunt acordate institutiilor din domeniile educatiei, sanatatii, culturii, organelor administratiei publice, organizatiilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de guverne straine, organisme internationale si ONG-uri prin donatii sau finantate direct prin imprumuturi nerambursabile sau prin programe de cooperare.