Autoritatile ucrainene au initiat ample lucrari de amenajare a Insulei Serpilor, pregatind astfel o eventuala vizita a lui Traian Basescu, relateaza antena din Ucraina a postului de radio german Deutsche Welle, citata de Rompres.
In luna februarie 2007, in Insula Serpilor a fost infiintat satul Belai, iar puterea de la Kiev a subliniat necesitatea urgentarii amenajarii acestui petic de uscat din Marea Neagra. In conformitate cu planurile administratiei locale in urmatoarele trei luni in Insula Serpilor urmeaza sa se inceapa construirea unui orasel format din vilisoare pentru turisti pasionati de scufundari si un muzeu arheologic, detaliaza antena Deutsche Welle planurile autoritatilor ucrainene.
Dupa cum anunta antena ucraineana a postului german de radio, Kievul nu se grabeste intamplator cu lucrarile de amenajare. In primavara, in Insula Serpilor ar putea sa faca o vizita presedintele Romaniei Traian Basescu.
La ordinul lui Iuscenko
Guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a declarat ca presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a dat ordin ca, pana atunci, Insula Serpilor sa fie bine amenajata. "Daca noi afirmam ca acesta este teritoriu al Ucrainei, acest teritoriu trebuie sa fie adus la un grad international de dezvoltare", citeaza Deutsche Welle declaratia lui Iuscenko.
De asemenea, postul de radio reaminteste ca Insula Serpilor a fost mereu subiect de controversa intre Ucraina si Romania. Cele doua state sunt in proces la Curtea Internationala de Justitie de la Haga pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive din nord-vestul Marii Negre, zona in care au fost descoperite importante rezerve de gaze naturale. Kievul sustine ca bucata de uscat este o insula, cu activitati economice proprii si locuibila, si a invitat autoritatile romane sa se convinga de acest lucru. Cu toate acestea, seful administratiei regionale Odesa deplange faptul ca pentru anul acesta in bugetul de stat sunt prevazute doar 5 milioane de grivne (aproximativ 3 milioane de dolari) strict pentru lucrarile de consolidare a malurilor insulei, erodate de valuri, in timp ce finantarea celorlalte lucrari de amenajare a Insulei Serpilor cade in sarcina administratiei sale. In acest timp granicerii continua sa ridice constructii in Insula Serpilor fara sa mai astepte decizia Curtii de la Haga, care ar putea surveni inaintea acestui sfarsit de an. In urma cu o saptamana, presedintele Viktor Iuscenko a semnat un decret care prevede transformarea Insulei Serpilor in zona off-shore.