Ziua Logo
  Nr. 4139 de miercuri, 23 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei s-a intrunit pentru o noua dezbatere referitoare la viitorul provinciei
UE doreste gasirea unei solutii rapide si viabile pentru Kosovo
 23 ianuarie, 11:33 
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a cerut, intr-o rezolutie adoptata marti, continuarea discutiilor pe tema statutului Kosovo, exprimandu-si teama ca provincia s-ar putea transforma intr-un "butoi cu pulbere", se arata intr-un comunicat oficial.
APCE regreta ca nu s-a gasit o solutie mutual acceptata in privinta statutului Kosovo, afirmand insa ca trebuie gasite modalitati alternative pentru continuarea negocierilor pe baza rezolutiei 1.244 a Consiliului de Securitate al ONU.
Rezolutia cere Consiliului de Securitate al ONU sa faca tot ceea ce ii sta in putinta pentru a depasi divergentele si pentru a ajunge la un compromis pentru a preveni transformarea provinciei Kosovo intr-un "butoi cu pulbere si, in cele din urma, intr-un conflict inghetat in Balcani". Dezbaterea "Dezvoltari privind statutul viitor al Kosovo" ce a urmat prezentarii, in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), de catre lordul Russell Johnston, a unui raport special, a confirmat faptul ca actuala provincie sarba Kosovo ramane o problema foarte sensibila. Aceasta deoarece, onesti fiind, trebuie sa spunem ca, atunci cand abordeaza respectivul subiect, fiecare politician se gandeste la tara din care provine. Multora dintre deputatii prezenti la Strasbourg pare a le fi frica de faptul ca, prin Kosovo, se deschide o cutie a Pandorei, un precedent periculos pentru alte tari ale Europei. Si aceasta in ciuda faptului ca noul presedinte al APCE, Lluis Maria de Puig se disocia, in alocutiunea de investitura in functie, de o asemenea pozitie.
"Kosovo este intr-o situatie cu totul aparte", a declarat de Puig, mentionand insa ca "nu se poate impune nici o solutie fara a incerca, pana in ultima clipa, un dialog intre partile implicate". Liderul APCE afirma de asemenea ca refuza orice paralela intre situatia din Kosovo si alte zone fierbinti din punct de vedere al relatiilor interetnice.
Raportul - insotit de un addendum, precum si de opinia Comisiei juridice a APCE - mentioneaza esecul negocierilor din cadrul Consiliului de Securitate, dar si faptul ca Uniunea Europeana a ezitat sa ia o pozitie clara in aceasta situatie. Faptul a condus la o posibila declarare unilaterala a independentei Kosovo.
Documentul nu ofera solutii clare, ci se axeaza mai mult pe problematica specifica Consiliului Europei: respectarea drepturilor omului, pastrarea democratiei si primordialitatea legii. Luarile de pozitie cu privire la acest raport au oferit, in expunerile liderilor grupurilor politice, doar mici nuante, echilibrate. Acestia s-au pronuntat pentru continuitate si flexibilitate in dialog.
Minodora Cliveti: "sunt inca sperante pentru negocieri"
In schimb, oratorii individuali au avut pozitii diferite. Unii s-au declarat impotriva acceptarii, pur si simplu, a declaratiei unilaterale de independenta, altii au cerut ca tarile membre ale Consiliului de Securitate sa-si faca datoria, iar foarte multi s-au declarat pentru independenta Kosovo ca "o solutie dictata de mersul vremurilor si evenimentelor".
In context, trebuie spus ca pozitia oficialitatilor romane este una rezervata, in care dialogul este apreciat drept o cale inteleapta pentru o rezolvare fara conflict a situatiei din Kosovo. Faptul a fost reconfirmat atat de membrii delegatiei romane la APCE, cat si de pozitia exprimata marti de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, dupa intalnirea cu omologul sau sarb, Vuk Jeremic. "Eu cred ca este inteleapta o abordare fara graba, precum si nelansarea in afirmatii, deoarece, spre deosebire de multe state ale Uniunii Europene, Serbia si Kosovo sunt vecine cu noi si ne priveste foarte mult ceea ce se intampla acolo. Cu Serbia tara noastra a avut intotdeauna relatii bune, iar membrii delegatiei acestei tari la Strasbourg, afirma ca sunt inca sperante pentru negocieri", a precizat pentru Rompres Minodora Cliveti, vicepresedinta Grupului socialist din APCE, in numele caruia a vorbit marti in plenul dezbaterii. Deputata romana a propus si un amendament, ce a fost inclus in rezolutia adoptata de plenul APCE. Acesta se refera la faptul ca autoritatile zonei, dar si cele internationale trebuie sa aiba in vedere problematica refugiatilor.
APCE doreste gasirea unei solutii compatibile cu legislatia internationala
Concluzia raportului, dar si a luarilor de pozitie, a fost unanima: problema Kosovo nu se poate rezolva decat printr-un efort international si in special unul european. S-a vorbit de faptul ca expertii de pe continentul nostru in diverse domenii - economic, social, juridic - pot ajuta la redactarea noilor norme juridice care sa asigure o legislatie europeana echilibrata, menita sa vina in sprijinul populatiei din Kosovo.
Rezolutia si Recomandarea adoptate in plenul APCE cu 104 voturi pentru si 35 impotriva, restul abtineri, reflecta discutiile din plen, specificandu-se clar "necesitatea gasirii unei solutii cu respectarea legislatiei internationale", ceea ce ar insemna ca acele organizatii care au atributii directe cu privire la statele Europei sa continue dialogul. In acest context trebuie precizat faptul ca APCE sustine initiativa Uniunii Europene, care a anuntat ca va mai trimite o misiune in Kosovo, in luna martie, in incercarea de a aseza la masa tratativelor partile implicate. In documente se exprima, totodata, speranta ca Serbia va renunta la o serie de masuri care ar putea conduce la autoizolare.
Rezolutia cere, de asemenea, partilor sa isi respecte promisiunea de a pastra pacea si dialogul in orice circumstante si sa se abtina de la orice incitare la violenta.
Indiferent de ce solutie va fi gasita, parlamentarii sustin ca provincia Kosovo trebuie sa fie "o zona multietnica sigura pentru toti cei care locuiesc aici" si unde standardele CoE privind drepturile omului sa fie respectate.
Madalin NECSUTU  
Alte articole
  Cioroianu despre Kosovo: Pozitia Romaniei ramane neschimbata    (2008-02-16 17:33)
  Serbia nu doreste trupe de mentinere a pacii pe teritoriul sau    (2008-01-12 11:57)
  Adrian Cioroianu: "Nu exista baza juridica" pentru independenta Kosovo    (2008-01-11 17:45)
  Cioroianu: Nu exista nici o conditionare a integrarii Serbiei in UE de rezolvarea problemei Kosovo    (2007-12-15 18:20)
  Cioroianu: Romania se teme pentru Transnistria, nu pentru Transilvania    (2007-09-26 14:06)
 Afisari: 329  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
...E simplu .... "Jos labele de pe Kosovo , gentlemen.."   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Minciuni la vedere   de ZVrk
Prostii!   de Caius-Roland
UE si... solutiile   de Cantilli
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-23
 22:01 
Succes romanesc la expozitia BETT 2008
 19:59 
Ministrii David si Amato au cazut la pace in "cazul Mailat"
1 comentariu
 19:12 
Zece reguli de aur in cazul panicii la bursa
1 comentariu
 18:46 
Fratele lui Viktor Iuscenko ar putea deveni Patriarh al Ucrainei
3 comentarii
 18:25 
Deprecierea leului si scumpirea gazelor arunca preturile in aer
2 comentarii
 18:23 
Manea la Opera Nationala
3 comentarii
 17:37 
Doi ani de inchisoare pentru doua beri
 17:33 
ULTIMA ORA: Vladimir Putin a fost invitat de oficialii NATO la summitul de la Bucuresti
1 comentariu
 17:22 
Summitul NATO inchide Aeroportul Baneasa
1 comentariu
 17:15 
Nabucco, in moarte clinica
2 comentarii
 17:14 
Psihoza nucleara
 17:11 
Romano Prodi ar putea demisiona in acesta seara
1 comentariu
 17:02 
Barroso: Fiecare european va plati 3 euro pe saptamana pentru combaterea schimbarii climatice
1 comentariu
 16:38 
Tariceanu : criza intretinuta de presedinte are efecte asupra investitiilor straine
2 comentarii
 15:54 
Tariceanu: Alegerile locale nu trebuie sa se suprapuna cu Campionatul European de fotbal
 15:10 
Comisia Europeana nu confirma ca ar fi de acord cu modificarile la taxa auto
1 comentariu
 14:48 
Aparitie misterioasa pe Marte
12 comentarii
 14:47 
Albanezii kosovari il vor presedinte al Serbiei pe Tomislav Nikolic
 14:47 
Arsa de vie de catre iubit
2 comentarii
 14:36 
Maratonist kenyan, ucis de o sageata otravita
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Hackerii Armatei (5480 afisari)
 Lumea la un pas de recesiune (2595 afisari)
 "Auschwitz. Albumul fotografic al tragediei" (2268 afisari)
 Voronin a negociat cu Putin federalizarea Moldovei (1808 afisari)
 Merkel l-a sunat pe seful Nokia (1774 afisari)
 Aparitie misterioasa pe Marte (3352 afisari)
 Sinucidere la Spitalul de Urgenta (1503 afisari)
 Nabucco, in moarte clinica (1258 afisari)
 Arsa de vie de catre iubit (1236 afisari)
 Zece reguli de aur in cazul panicii la bursa (1175 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01995 sec.