Ziua Logo
  Nr. 4137 de luni, 21 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Noile masuri de protectie a mediului vor face ca energia sa fie mai scumpa pentru consumatori
CE vrea sa impuna costuri semnificative industriilor poluante
 21 ianuarie, 13:41 
Comisia Europeana intentioneaza sa sporeasca presiunile asupra industriilor poluante, pentru a combate incalzirea climatica, insa noile planuri ale Uniunii Europene pentru diminuarea emisiilor de dioxid de carbon si producerea de energii regenerabile vor face ca utilizatorii sa plateasca mai mult pentru energia consumata. Pachetul de masuri ce va fi anuntat de Comisia Europeana, miercuri, contine trei propuneri esentiale, vizand contributia fiecarui stat UE la diminuarea cu 20% pana in 2020 a emisiilor de dioxid de carbon; reforma comertului cu cotele de emisii; promovarea captarii si stocarii dioxidului de carbon. Propunerile CE au provocat, insa, nemultumirea companiilor vizate, ce ameninta cu transferarea productiei in afara Uniunii Europene, relateaza AFP. Atat Franta, cat si Germania au denuntat proiectul.
Pachetul de masuri pe care Comisia il va anunta, miercuri, stabileste obiective concrete pentru fiecare tara, avand ca scop obtinerea, pana in 2020, a unei reduceri cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera. Certificatele pentru emisii de dioxid de carbon, ce au fost introduse in Uniunea Europeana, in urma cu trei ani, si care au creat o adevarata piata pentru schimburi de cote de emisii, au fost acordate pana in prezent aproape gratuit. Autoritatile de la Bruxelles intentioneaza sa impuna, pana in 2020, costuri semnificative pentru acestea, deoarece gratuitatea a fost perceputa drept o forma de subventionare pentru industriile poluante si drept un obstacol in calea unei functionari eficiente a sistemului. In plus, tarile membre au tendinta de a solicita cote mai mari decat este strict necesar. Concret, in 2013 vor fi organizate licitatii pentru permisele destinate producatorilor de energie electrica, pentru rafinarii si pentru stocarea de carbune. Potrivit proiectului european, sistemul va fi generalizat in 2020. Totodata, comisarii europeni intentioneaza sa obtina o reducere cu 21% a emisiilor de gaze cu efect de sera, al caror nivel se cifra, in 2005, la 2.122 milioane de tone.
Bunastarea Europei, grav afectata
Gunter Verheugen
Comisarul european pentru intreprinderi si industrie, Gunter Verheugen, a declarat, citat de cotidianul german "Die Welt", ca "propunerile pe care le va prezenta Comisia Europeana pentru reducerea emisiilor de CO2 si pentru utilizarea energiilor regenerabile sunt necesare si nu sufera amanare. Insa, aceste propuneri vor face ca energia sa fie mai scumpa pentru consumatori si intreprinderi. Trebuie sa li se spuna deschis acest lucru cetatenilor". Comisarul german a facut apel la UE ca prin noile propuneri pentru protectia mediului sa nu pericliteze locurile de munca. "Daca tot vom impune noi poveri consumatorilor si intreprinderilor, atunci trebuie sa facem in asa fel incat sa nu periclitam locurile de munca europene", a mai spus Verheugen. El a apreciat, totodata, ca "dezindustrializarea Europei" nu reprezinta o solutie pentru problemele globale de mediu. "Ar fi fatal daca masurile propuse de UE vor face in cele din urma ca intreprinderile sa fie nevoite sa renunte la pozitia lor din Europa si sa inceapa sa produca in alta parte", a mai spus comisrarul, care a subliniat ca, in acest mod, nici mediul nu va fi ajutat si bunastarea Europei va fi grav afectata.
Romania amenintata
Michael Glos
Industriile vizate, in principal cea siderurgica, ameninta ca, in aceste conditii, isi vor transfera productia in strainatate. "Modul in care este prevazut totul nu ne lasa alta optiune", a afirmat Eurofer, confederatia europeana din industria fierului si otelului. In Germania sunt amenintate un milion de locuri de munca, iar in Romania, alte 20.000, au avertizat reprezentantii industriei din cele doua tari.
Mesajul este in mare masura sustinut si de guverne. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, cere revizuirea proiectului, in vederea "stabilirii unui mecanism sectorial si a licitarii cotelor in functie de gradul de deschidere fata de concurenta internationala". "Daca economiile importante pe plan mondial nu se angajeaza intr-un efort constrangator de reducere a emisiilor, constrangerile europene vor obliga industria sa isi transfere activitatea in tari cu un regim de mediu mai putin strict: emisiile nu vor scadea, dar locurile de munca vor disparea din Europa", a afirmat presedintele francez. Astfel, Franta pledeaza pentru un sistem de compensatii la granite, care sa aiba ca scop taxarea, sub o forma sau alta, a importurilor din tari care nu sunt supuse constrangerilor europene. La randul sau, Guvernul german a denuntat si el proiectul. "Nu vom face un bine in problema climatica mondiala daca, sporind preturile de productie, declansam transferul uzinelor si locurilor de munca in tari care nu sunt supuse unui regim de protectie a climatului", a afirmat ministrul german al Economiei, Michael Glos.
CE recunoaste riscurile
Comisia Europeana recunoaste riscul transferarii productiei si a acceptat recent sa modifice proiectul, inclusiv prin alocarea unor cote gratuite de emisii, in baza unor decizii de la caz la caz si numai in anumite sectoare. Aproape 12.000 de companii europene cu consum mare de energie, responsabile pentru 40% din emisiile europene de dioxid de carbon (CO2), pot, incepand din 2005, sa cumpere si sa vanda certificate pentru dreptul de emisii de gaze cu efect de sera. Schimburile la nivel mondial s-au cifrat in 2007 la 40,4 miliarde de euro, in crestere cu 64% fata de 2006, conform Point Carbon, centru de cercetare specializat, cu sediul la Oslo.
Oana ROTARU  
 Afisari: 198  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-21
 22:26 
Solutie ERP romaneasca auditata la nivel european
 20:21 
Sange si pumni in Consiliul pentru aparare din Ucraina
1 comentariu
 19:45 
Nicolaescu sustine ca Melescanu a fost amenintat telefonic de presedintele Basescu
5 comentarii
 19:43 
Doar 800 de euro pentru fuga lui Hayssam
2 comentarii
 19:38 
Tariceanu asteapta expertiza unor constitutionalisti din afara PNL pentru a sesiza CCR
 19:13 
Nabucco ar putea transporta gaz rusesc
 19:00 
Tom Cruise vorbeste in stil nazist
3 comentarii
 18:05 
Voronin, premiat pentru antiromanism
1 comentariu
 18:04 
Mr Big, prima oara tata la 53 de ani
 17:30 
Militari romani din Irak, la un pas de moarte
 17:30 
UE taie pretul la SMS si vrea taxare la secunda
 17:06 
Charlize Theron: "Capitala Turciei, Budapesta"
2 comentarii
 17:02 
Rusia ameninta NATO cu atacuri nucleare preventive
8 comentarii
 16:59 
PSD nu va vota restructurarea Guvernului pentru Norica Nicolai
 16:52 
Spaga pentru medici ar putea fi legalizata
1 comentariu
 16:41 
ZIUA intreaba!
 16:35 
Omar ben Laden catre tatal sau: "Gaseste o alta cale!"
1 comentariu
 15:59 
Garrincha, omul spectacol
 15:55 
O noua ancheta privind moartea lui Dumitru Tinu
1 comentariu
 15:51 
Criza financiara americana, subiect de dezbateri la Forumul de la Davos
 Top afisari / comentarii 
 Cum a fost ucis Eminescu (6935 afisari)
 Fenomene stranii. Si periculoase (5774 afisari)
 Atac comunist la Religie (3363 afisari)
 Megacriza (2328 afisari)
 Viata secreta a lui Daniel Day-Lewis (2245 afisari)
 Rusia ameninta NATO cu atacuri nucleare preventive (2702 afisari)
 Charlize Theron: "Capitala Turciei, Budapesta" (1709 afisari)
 Planul George W. Bush prabuseste leul la noi valori record (1685 afisari)
 "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" ar putea schimba regulile la Oscar (1534 afisari)
 O noua ancheta privind moartea lui Dumitru Tinu (1423 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01944 sec.