Ziua Logo
  Nr. 4134 de joi, 17 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Putin: "Kosovo se va transforma in precedent in practica internationala"
Rusia ameninta UE: "Kosovo nu va deveni membru al ONU"
 17 ianuarie, 18:51 
Rusia a avertizat ca, in cazul in care Kosovo isi va declara independenta, viitorul "stat" nu va fi niciodata membru al ONU sau al altor institutii politice internationale, in timp ce SUA si Marea Britanie si-au reafirmat sprijinul pentru intentia liderilor albanezi.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si-a exprimat convingerea ca o solutie la problema Kosovo trebuie sa intruneasca acceptul ambelor parti aflate in disputa si sa devina precedent pe plan international, intr-un interviu aparut joi in presa bulgara, in contextul vizitei liderului de la Kremlin la Sofia (17-18 ianuarie), relateaza RIA Novosti si ITAR-TASS, citate de Rompres.
"Pozitia noastra este foarte clara in aceasta privinta - orice decizie in cazul Kosovo trebuie sa primeasca acceptul ambelor parti", a confirmat Putin, avertizand totodata: "Este la fel de clar ca orice decizie in cazul Kosovo se va transforma in precedent in practica internationala".
In opinia liderului rus, care are inclusa problema Kosovo pe agenda discutiilor cu presedintele bulgar Gheorghi Parvanov, "doar prin luarea in considerare a pozitiilor ambelor parti aflate in conflict, prin refuzul fata de stereotipiile din trecut, care dupa cum arata practica lucreaza doar in favoarea stabilirii liniilor de demarcatie, vom reusi sa gasim o solutie viabila".
Moscova considera, dupa cum declara presedintele rus in acelasi interviu pentru presa bulgara, ca "la baza Europei unite trebuie sa fie puse principiile verificate in timp cu privire la respectarea stricta a normelor dreptului international. Numai actionand in acest mod, vom putea prin eforturi comune sa identificam solutiile pentru cele mai complexe probleme regionale, dintre care cea mai actuala pentru Balcani este problema Kosovo", a adaugat liderul rus, in acelasi context.
Presedintele Rusiei considera ca "in conditiile globalizarii, securitatea si prosperitatea sunt mai interdependente ca niciodata. Numai pe baza intelegerii acestei realitati poate sa se fundamenteze viitorul pasnic al continentului nostru. Suntem realisti si tratam cu respect motivele pentru care autoritatile Bulgariei au optat pentru actualul sistem de asigurare a securitatii nationale", a declarat Putin presei de la Sofia, adaugand in continuare ca pentru Rusia "esential este ca Bulgaria sa nu-si realizeze interesele ei pe seama intereselor de securitate ale altor state". Putin s-a pronuntat totodata pentru ca "obligatiile luate de Bulgaria fata de noii sai aliati sa nu devina o piedica pentru extinderea relatiilor ei cu Rusia".
Fortele NATO, pregatite
Fortele NATO sunt pregatite sa asigure securitatea in Kosovo, provincie sarba cu populatie majoritar albaneza, a declarat joi la Bratislava secretarul general adjunct al Aliantei Atlantice, Claudio Bisogniero, transmite AFP.
''Situatia din Kosovo este stabila, dar, fireste, exista tensiuni latente. Pot insa sa va asigur ca in saptamanile si lunile care vin forta NATO din Kosovo (KFOR) va fi pregatita sa asigure securitatea pe teren'', a afirmat Claudio Bisogniero, aflat in capitala slovaca pentru a participa la o conferinta internationala consacrata cooperarii militare.
Dupa esecul negocierilor dintre sarbi si albanezii din Kosovo cu privire la statutul definitiv al provinciei, autoritatile locale au anuntat ca intentioneaza sa-si proclame in mod unilateral independenta, in acord cu SUA si cu principalele tari ale Uniunii Europene. In ce-i priveste, liderii sarbi se opun ferm independentei Kosovo si se bucura de sprijinul Rusiei in acest sens, stat care are drept de veto in Consiliul de Securitate al ONU.
KFOR a fost mandatata de rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate sa asigure stabilitatea si securitatea in Kosovo, situata sub administrarea Natuinilor Unite din 1999.
Claudio Bisogniero a mai subliniat joi ca Afganistanul constituie in prezent cea mai importanta operatiune a NATO.
Marti, Slovacia a decis dublarea efectivelor sale desfasurate in Afganistan in cadrul operatiunii militare internationale conduse de Alianta atlantica si intarirea contingentului sau din KFOR.
Presedintele Kosovo asigura ca sarbii nu vor parasi Kosovo
Presedintele Kosovo, Fatmir Sejdiu, a catalogat drept "zvonuri" ipotezele potrivit carora sarbii ar putea sa paraseasca provincia, daca ea devine independenta. "Nu vreau sa cred in aceste zvonuri" ca sarbii ar parasi provincia. "Acestea ar putea fi zvonuri care vizeaza sa tulbure viata cetatenilor Kosovo", a indicat Sejdiu in timpul unei vizite intr-un sat sarb din nordul provinciei.
Discutand cu reprezentanti ai 19 familii sarbe din satul Berkove, Sejdiu a estimat ca aceste zvonuri au ca obiectiv sa faca rau sprijinului international pentru independenta Kosovo.
In acord cu Statele Unite si principalele tari ale Uniunii Europene, liderii albanezi din Kosovo urmeaza in curand sa proclame independenta in pofida opozitiei puternice a Belgradului sprijinit de Moscova.
Sarbii din Kosovo, care reprezinta mai putin de 10 la suta din 2 milioane de locuitori ai Kosovo, sunt de asemenea ferm opusi independentei provinciei administrate de ONU dupa incheierea conflictului din 1998-1999 intre fortele sarbe contra separatistilor albanezi. Potrivit unor diverse ipoteze, nordul Kosovo, majoritar sarb, ar putea face secesiune sau sa ceara alipirea sa la Serbia daca provincia va deveni independenta.
Robert MIRCEA  
Alte articole
  Un soldat din trupele de mentinere a pacii in Kosovo a fost filmat in timp ce se masturba    (2009-08-14 16:34)
  Rasmussen vrea sa retraga misiunea KFOR din Kosovo    (2009-08-04 14:12)
  NATO intentioneaza sa reduca forta de mentinere a pacii din Kosovo de la 15.000 la 10.000 de oameni pana in 2010    (2009-06-08 17:33)
  Belgradul acuza trupele KFOR de folosirea munitiei de razboi    (2008-03-22 12:50)
  Sarbii ameninta Kosovo cu razboiul    (2007-12-07 15:32)
 Afisari: 860  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Sper ca sarbii sa-si dea seama in ultimul ceas care-i sunt prietenii si care-i sunt dusmanii.   de romanul
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-17
 22:10 
Societatea ANTICOROSIV SA a finalizat cu succes implementarea proiectului PHARE ''STRATEGIA CALITATII''
 19:37 
Un reclamant a asteptat 10 ani un telefon de la Microsoft
1 comentariu
 19:29 
Bulgaria, calul troian al Rusiei in UE si NATO
15 comentarii
 19:01 
Moda testicolelor agatate de masina face ravagii in SUA
2 comentarii
 18:48 
Presedintele Colegiului Medicilor Cluj: Uneori, imi este rusine ca sunt doctor
4 comentarii
 18:30 
Cristian Cioaca: "Elodia este in viata"
2 comentarii
 18:11 
PD-L se lupta cu desenele animate in Parlamentul European
2 comentarii
 17:40 
Biserica Rusa isi intareste pozitia in Transnistria
 17:37 
Rusia "ocupa" Serbia si vizeaza Muntenegru
1 comentariu
 17:37 
Legenda vie (I Am Legend)
 17:12 
Angajatii ar putea primi bonuri de vacanta
 17:03 
Guvernul britanic a dat unda verde cercetarilor cu embrioni animalo-umani
2 comentarii
 16:26 
Romania, pe primul loc in Europa la constructii
6 comentarii
 15:50 
Un palmier din Madagascar se vede din spatiu
4 comentarii
 15:37 
Sun Microsystems preia MySQL pentru 1 miliard de dolari
 15:21 
Risc ridicat de prabusire pe litoral
 15:21 
Fotbalul romanesc la DNA
1 comentariu
 15:04 
Un nationalist danez revendica o regiune din Suedia
2 comentarii
 14:44 
OSCE-ul face duplex Chisinau-Tiraspol pentru rezolvarea diferendului transnistrean
 14:39 
Mapele profesionale ale fostilor si actualilor magistrati sunt de interes public.
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Erorile lui Nostradamus (6194 afisari)
 Prim-ministru jucator (3500 afisari)
 Coruptie in SRI (3080 afisari)
 Dusmanii lui Eminescu la Chisinau si Cotroceni (2414 afisari)
 Nu vreti un doctorat? (2143 afisari)
 Moda testicolelor agatate de masina face ravagii in SUA (2672 afisari)
 Bulgaria, calul troian al Rusiei in UE si NATO (2203 afisari)
 Omar Hayssam pregateste dezvaluiri incendiare  (2011 afisari)
 Un palmier din Madagascar se vede din spatiu (1832 afisari)
 Cristian Cioaca: "Elodia este in viata" (1585 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01226 sec.