Ziua Logo
  Nr. 4134 de joi, 17 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Smirnov si Voronin au acelasi scop, dar motive diferite
Biserica Rusa isi intareste pozitia in Transnistria
 17 ianuarie, 17:40 
In ciuda disensiunilor, autoritatile transnistriene si cele din Republica Moldova sunt la unison atunci cand vine vorba de intarirea pozitiei Bisericii Ortodoxe Ruse in Transnistria, relateaza agentia de presa transnistreana Lenta PMR, consultata de Rompres. Autoritatile comuniste de la Chisinau sustin intarirea pozitiei Patriarhiei Ruse in republica separatista in contextul tensiunilor tot mai acute aparute in jurul Mitropoliei Basarabiei, subordonata Patriarhiei Romane. Pe de alta parte, Igor Smirnov percepe Episcopia Tiraspolului si Dubasarilor, subordonata Patriarhiei Ruse, ca fiind ''principalul pilon al unitatii acestei republici multinationale''. In plus, noteaza agentia Lenta PMR, autoritatile de la Tiraspol considera Biserica Ortodoxa Rusa un adevarat "liant ce asigura legatura Transnistriei cu Rusia". Patriarhia de la Moscova a devenit, la randul ei, interesata sa-i acorde Transnistriei o atentie sporita, dupa ce Patriarhia Romana a luat decizia sa creeze in cadrul Mitropoliei ''necanonice'' a Basarabiei noi eparhii, din care una chiar pe teritoriul republicii separatiste.
Biserica Ortodoxa Rusa isi intareste pozitia pe teritoriul Transnistriei si se bucura, in acest sens, de sprijinul autoritatilor republicii moldovenesti nistrene, care colaboreaza activ cu Episcopia Tiraspolului si Dubasarilor, subordonata Patriarhiei Ruse, noteaza Lenta PMR. Aceasta episcopie, relateaza sursa citata, se bucura de o atentie deosebita din partea liderului separatist Igor Smironov si al altor responsabili transnistrieni, deoarece ea constituie constituie 'principalul pilon al unitatii acestei republici multinationale'.
Ca urmare a blocadei insituite Transnistriei de catre Ucraina in martie 2006, adauga agentia transnistriana de presa, autoritatile de la Tiraspol insista tot mai mult asupra integrarii acestei regiuni in componenta Federatiei Ruse. In acest context, Biserica Ortodoxa Rusa reprezinta ''nu doar o simpla organizatie religioasa, ci un liant ce asigura legatura Transnistriei cu Rusia''. In privinta Patriarhiei de la Moscova, atentia acesteia fata de Transnistria a sporit o data cu decizia Patriarhiei Romane de creare in cadrul Mitropoliei ''necanonice'' a Basarabiei a noi eparhii, din care una pe teritoriul republicii separatiste.
Igor Smirnov
Potrivit Lenta PRM, Partidul Patriotic din Transnistria, condus de Oleg Smirnov, fiul lui Igor Smirnov, actualul lider de la Tiraspol, a solicitat recent ca Eparhiei Tiraspolului si Dubasarilor sa i se acorde ''statut oficial in Transnistria''. Totodata, Oleg Smirnov impreuna cu episcopul de Dubasari, Iustinian, a organizat in noiembrie la Tiraspol un seminar pentru tineri intitulat sugestiv "Ortodoxia si patriotismul".
Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a decis in octombrie 2007 reactivarea a trei eparhii istorice - cea de Balti, fosta a Hotinului, cea a Basarabiei de Sud, fosta a Cetatii Albe si Ismailului, si cea a Dubasarilor si a toata Transnistria, fosta Misiune Ortodoxa Romana din Transnistria. Aceasta decizie a fost perceputa de Patriarhia Rusa ca o invazie a teritoriului sau canonic, iar intalnirea de la 22 noiembrie din Bulgaria dintre reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane si cei ai Bisericii Ortodoxe Ruse s-a incheiat fara sa se ajunga la o intelegere in privinta Mitropoliei Basarabiei. Ulterior, aminteste Rompres, autoritatile comuniste de la Chisinau au lansat o serie de actiuni de persecutare si prigonire a preotilor din cadrul Mitropoliei Basarabiei, unii dintre ei fiind expulzati din Republica Moldova in preajma sarbatorilor de Craciun pe stil vechi.
In urma acestor incidente, Mitropolitul Basarabiei, Petru, a adresat recent o scrisoare Consiliului Europei in care atrage atentia asupra mai multor cazuri de abuz si intimidare la care au fost supusi clericii si enoriasii din cadrul Mitropoliei Basarabiei, precum si asupra declaratiilor facute de presedintele Vladimir Voronin, care ameninta oficial, la finele anului trecut, cu scoaterea in afara legii a acestei mitropolii, admisa in legalitate de Guvernul Republicii Moldova la 30 iulie 2002, ca urmare a hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului din 13 decembrie 2001, devenita definitiva la 27 martie 2002.
Mitropolitul Petru a mai atras atentia asupra faptului ca, dupa ce Mitropolia Basarabiei a reactivat cele trei episcopii, conducatorii structurilor de securitate si de forta transnistrene s-au intrunit la Tiraspol intr-o sedinta de urgenta, impreuna cu reprezentantii Mitropoliei Moldovei, pentru a identifica masuri de contracarare a Mitropoliei Basarabiei si ca acestui punct de vedere i s-au asociat unii factori politici de la cel mai inalt nivel din cadrul administratiei constitutionale a Republicii Moldova.
Alina OLTEANU  
Alte articole
  UPDATE Rusia avertizeaza Moldova asupra "greselii georgiene"    (2008-08-25 14:16)
  Moldova ar putea readuce Transnistria sub propria administratie in cazul renuntarii aderarii la NATO    (2008-06-24 16:07)
  Ce viseaza Voronin si ce vrea Putin    (2008-01-22 14:44)
  Voronin propune recunoasterea proprietatii transnistrene    (2007-10-25 14:24)
  Voronin nu vrea sa dea pacificatorii rusi din Transnistria pentru militarii NATO    (2007-10-04 16:06)
 Afisari: 443  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-17
 22:10 
Societatea ANTICOROSIV SA a finalizat cu succes implementarea proiectului PHARE ''STRATEGIA CALITATII''
 19:37 
Un reclamant a asteptat 10 ani un telefon de la Microsoft
1 comentariu
 19:29 
Bulgaria, calul troian al Rusiei in UE si NATO
15 comentarii
 19:01 
Moda testicolelor agatate de masina face ravagii in SUA
2 comentarii
 18:51 
Rusia ameninta UE: "Kosovo nu va deveni membru al ONU"
2 comentarii
 18:48 
Presedintele Colegiului Medicilor Cluj: Uneori, imi este rusine ca sunt doctor
4 comentarii
 18:30 
Cristian Cioaca: "Elodia este in viata"
2 comentarii
 18:11 
PD-L se lupta cu desenele animate in Parlamentul European
2 comentarii
 17:37 
Rusia "ocupa" Serbia si vizeaza Muntenegru
1 comentariu
 17:37 
Legenda vie (I Am Legend)
 17:12 
Angajatii ar putea primi bonuri de vacanta
 17:03 
Guvernul britanic a dat unda verde cercetarilor cu embrioni animalo-umani
2 comentarii
 16:26 
Romania, pe primul loc in Europa la constructii
6 comentarii
 15:50 
Un palmier din Madagascar se vede din spatiu
4 comentarii
 15:37 
Sun Microsystems preia MySQL pentru 1 miliard de dolari
 15:21 
Risc ridicat de prabusire pe litoral
 15:21 
Fotbalul romanesc la DNA
1 comentariu
 15:04 
Un nationalist danez revendica o regiune din Suedia
2 comentarii
 14:44 
OSCE-ul face duplex Chisinau-Tiraspol pentru rezolvarea diferendului transnistrean
 14:39 
Mapele profesionale ale fostilor si actualilor magistrati sunt de interes public.
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Erorile lui Nostradamus (6194 afisari)
 Prim-ministru jucator (3500 afisari)
 Coruptie in SRI (3080 afisari)
 Dusmanii lui Eminescu la Chisinau si Cotroceni (2414 afisari)
 Nu vreti un doctorat? (2143 afisari)
 Moda testicolelor agatate de masina face ravagii in SUA (2672 afisari)
 Bulgaria, calul troian al Rusiei in UE si NATO (2203 afisari)
 Omar Hayssam pregateste dezvaluiri incendiare  (2011 afisari)
 Un palmier din Madagascar se vede din spatiu (1832 afisari)
 Cristian Cioaca: "Elodia este in viata" (1585 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01708 sec.