Ziua Logo
  Nr. 4129 de vineri, 11 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Traian Basescu isi prezinta argumentele in cazul Norica Nicolai
 11 ianuarie, 18:10 
Presedintele Romaniei considera ca Norica Nicolai nu indeplineste criteriile legale pentru numirea in functia de ministru al Justitiei. In acest sens, Presedintia a emis, vineri, un comunicat de presa pe care-l prezentam integral.
"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, regreta faptul ca Primul ministru a refuzat in mod repetat sa se consulte cu seful statului in privinta numirii unui ministru al Justitiei. Reamintim ca la data de 17 decembrie 2007, fara sa se consulte cu seful statului, premierul i-a trimis presedintelui Romaniei propunerea de numire a doamnei Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei. Pentru a verifica criteriile prevazute de Decizia Curtii Constitutionale nr.356/2007, Presedintele a considerat ca este necesara o analiza a activitatii profesionale a doamnei Nicolai. in acest sens, in data de 17 decembrie, Presedintele a solicitat in scris Parchetului General punerea la dispozitie a mapei profesionale a doamnei Nicolai. Dupa ce a analizat parcursul profesional al doamnei Nicolai, asa cum cere sus amintita decizie a Curtii, Presedintele i-a trimis o scrisoare premierului, in data de 8 ianuarie, prin care ii cerea sa renunte la desemnarea doamnei Nicolai. Presedintele a motivat refuzul printr-un fapt de notorietate publica - incercarea de fraudare a unui vot in Senatul Romaniei, considerand ca acest fapt este suficient pentru a pune la indoiala respectarea criteriului "reputatiei nestirbite si moralitatii". Presedintele a solicitat premierului sa faca o alta propunere. Ca raspuns la aceasta solicitare constitutionala, premierul a propus-o tot pe doamna Nicolai.
In ultimele doua zile, Presedintele a incercat in mod repetat sa aiba o discutie cu premierul, pentru a evalua impreuna documentele oficiale aflate in mapa profesionala a candidatului propus. Presedintele a considerat ca nu este oportun ca datele sa fie facute publice inainte ca premierul sa ia cunostinta despre continutul acestora. Intrucat refuzul la dialog este sistematic, presedintele Romaniei se vede obligat sa prezinte public o serie de date relevante pentru profilul candidatului propus pentru functia de ministru al Justitiei, date care se regasesc in mapa profesionala a doamnei procuror Norica Nicolai.
Astfel, in anul 1987, doamna Norica Nicolai (fosta Norica Clinci), procuror la Procuratura locala Oltenita, judetul Calarasi, a instrumentat un dosar penal, in urma caruia o persoana nevinovata a fost condamnata si incarcerata. Dupa condamnare, politia a descoperit adevaratul vinovat. Persoana vinovata si persoana nevinovata aveau aceleasi nume si prenume, dar restul datelor de stare civila erau diferite. in loc sa faca demersuri pentru achitarea primei persoane si punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, in conditiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fara sa declanseze inceperea urmaririi penale si un nou proces pentru persoana vinovata. in acest mod, faptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la aparare, nefiind audiat si intrand direct in arest, in baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai. Pentru aceasta fapta, doamna procuror a fost sanctionata disciplinar in urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Oltenita si ai Procuraturii Generale.
De asemenea, dupa Revolutie, in anul 1991, desi avea calitatea de procuror pe langa Procuratura Locala Oltenita - judetul Calarasi, doamna Norica Nicolai, incalcand legea, a reprezentat, in baza unei procuri, un cetatean strain, intr-un proces de infiere a unui copil din Bucuresti. Procesul a avut loc la Tribunalul Calarasi. Pentru a-si motiva fapta neconforma cu statutul de procuror, doamna Nicolai a invocat necunoasterea legii. La o luna dupa acest incident, doamna Nicolai a parasit magistratura. Documentele care stau la baza afirmatiilor de mai sus sunt accesibile premierului in arhiva profesionala a Parchetului General. Faptele prezentate arata ca incidentul cu incercarea de fraudare a votului din Senat arata obisnuinta doamnei Nicolai de a dispretui legea si aplicarea ei. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, considera ca o astfel de persoana nu indeplineste criteriile legale pentru numirea in functia de ministru al Justitiei".
T.B.  
Alte articole
  Continua "meciul" Basescu-Tariceanu    (2008-02-12 19:24)
 Afisari: 410  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Lasand la o parte disputa dintre "palate" ...   de Liviu2002j
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-11
 21:24 
Norica Nicolai: Comportament nedemn pentru un barbat si abuziv pentru un presedinte
17 comentarii
 20:39 
Presedintele il invita din nou pe Premier la discutii
4 comentarii
 20:24 
Adrian Severin cere inlocuirea presedintelui "nefunctional"
12 comentarii
 20:10 
SUA inarmeaza Arabita Saudita
1 comentariu
 19:52 
Lui Ponta i se pare ciudat ca PSD sa-l vada primar de Bucuresti
 19:40 
Basescu se plange ca premierul nu-i raspunde la telefon
4 comentarii
 19:20 
Hayssam cere audierea fostului sef de cabinet al lui Magureanu
1 comentariu
 19:00 
E Lege: Inchisoare pentru schingiuirea animalelor!
2 comentarii
 18:42 
Procuratura bulgara s-a sesizat in cazul filmului Baklava
 18:00 
ZIUA intreaba!
 17:45 
Adrian Cioroianu: "Nu exista baza juridica" pentru independenta Kosovo
 17:37 
Guvernul Romaniei: Primul-ministru nu are ce discuta cu presedintele despre numirea unui ministru
 16:42 
Mitropolitul Basarabiei face apel la CEDO si CE
1 comentariu
 16:41 
Impuscat in fata Guvernului
 16:26 
Raliul Dakar in Romania
 16:04 
Mircea Radu se insoara
1 comentariu
 14:54 
Bush: "Ar fi trebuit sa bombardam Auschwitz-ul"
13 comentarii
 14:08 
Carla Bruni, insarcinata?
3 comentarii
 14:00 
Romania sustine "fara rezerve" extinderea Aliantei cu Macedonia, Croatia si Albania
 13:56 
Alimentele s-au scumpit cel mai mult in 2007
 Top afisari / comentarii 
 Descoperire bizara intr-o galaxie vecina (3318 afisari)
 Chimia plagiatului (2538 afisari)
 Astrograme (2422 afisari)
 Santier naval top secret (2386 afisari)
 A cincea criza (2307 afisari)
 Mircea Radu se insoara (5067 afisari)
 Adrian Severin cere inlocuirea presedintelui "nefunctional" (1622 afisari)
 Cancerul la san detectat la dentist (1137 afisari)
 Bush: "Ar fi trebuit sa bombardam Auschwitz-ul" (1117 afisari)
 Norica Nicolai: Comportament nedemn pentru un barbat si abuziv pentru un presedinte (1116 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00841 sec.