Ziua Logo
  Nr. 4129 de vineri, 11 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Preoti si primari romani din Republica Moldova, hartuiti de politie
Mitropolitul Basarabiei face apel la CEDO si CE
 11 ianuarie, 16:42 
Mitropolitul Basarabiei, IPS Petru Paduraru
Opt preoti ai Mitropoliei Basarabiei, care au participat la o procesiune in sprijinul clericilor romani somati sa paraseasca Republica Moldova, fac obiectul unor procese administrative, deoarece nu au avut autorizatie pentru desfasuarea evenimentului, a anuntat politia, citata de BASA-press. Pentru participarea la procesiunea "Drumul Crucii" sunt vanati acum de autoritati si cativa primari, printre care cei ai satelor Manta si Vadul lui Isac. Mitropolia Basarabiei a decis sa ia atitudine fata de aceasta situatie deosebit de tensionata. Potrivit agentiei moldovene de presa Flux, Mitropolitul Basarabiei, IPS Petru Paduraru, a trimis autoritatilor europene o scrisoare deschisa in care le solicita sa intervina pentru a stopa abuzurile din partea autoritatilor de la Chisinau asupra Mitropoliei Basarabiei.Totodata, juristii Mitropoliei pregatesc in acest sens o noua plangere adresata CEDO.
Decizia justitiei in cazul preotilor va fi pronuntata la 13 ianuarie
Opt preoti dar si cativa primari din Repulica Moldova sunt haituiti de autoritati pentru participarea la "Drumul crucii", procesiune in care toti participantii au parcurs pe jos distanta dintre Cahul si Giurgiulesti, in semn de protest fata de expulzarea din tara a celor trei preoti si a unei calugarite cu cetatenie romana. Potrivit sefului Cancelariei Mitropoliei Basarabiei, Andrei Deleu, cei opt parohi au fost chemati pe 10 ianuarie la Comisariatul raional de politie din Cahul, fiind citati intr-un proces administrativ intentat pe motiv ca procesiunea a fost ilegala. "Decizia justitiei in acest proces va fi pronuntata la 13 ianuarie", a declarat Deleu. El aprecizat ca "procesul preotului Ion Chivlea, care urma sa stabileasca data expulzarii acestuia, a fost amanat pentru 14 ianuarie", in timp ce "alt preot, Iulian Bunescu, a actionat in justitie decizia Comisariatului Cahul. In acest caz, Mitropolia pregateste actele necesare pentru a le inainta CEDO".
Comisarul raionului Cahul, Dumitru Ciochina, a confirmat ca procesul administrativ a fost initiat la 10 ianuarie si a explicat ca "actiunea organizata de preoti a fost neautorizata si, din aceasta cauza, a fost deschis procesul administrativ".
"Judecatorul va decide care vor fi sanctiunile pentru preoti si primarul satului Vadul-lui-Isac, care este si el citat in procesul administrativ", a precizat el.
Preotul Budescu este urmarit zilic de politisti inarmati
Potrivit Deutsche Welle, Iulian Budescu, parohul bisericii din satul Manta, care trebuia sa paraseasca Repulica Moldova inca din data de 6 ianuarie, face obiectul unei adevarate vanatoare de vrajitoare. Vitalie Calgareanu, corespondentul Deutsche Welle la Chisinau, noteaza ca preotul Budescu este urmarit zilnic de politisti inarmati. In apararea sa s-au ridicat insa localnicii si primaria din sat, care si-au unit fortele pentru a-l proteja de organele represive ale puterii comuniste. ''Am avut o intalnire in satul vecin, Vadul lui Isac, la care au fost prezenti comisarul-sef al politiei din Cahul, un reprezentant al Procuraturii si unul de la MAI care mi-au reprosat ca, daca vom instiga lumea la mitinguri, vom fi supusi unor acte din partea lor de care ei nu vor raspunde. Mi-au spus ca as fi incercat sa instig lumea la mitinguri... Nu eu i-am instigat pe oameni. Ei din propria lor initiativa s-au adunat, au cerut sa fie auziti, au chemat chiar si primarul din sat si l-au rugat sa intervina pentru a-i ajuta si, mai cu seama, pentru a face un apel catre institutiile de mai sus sa-si retraga acele decizii prin care au fost puse ni�te restrictii asupra persoanei mele'', a povestit parohul satului Manta pentru corespondentul Deutsche Welle. Alte victime ale hartuirii politistilor au devenit primarul satului Manta, Ion Neagu, si cel al Vadului lui Isac. Acesta din urma "a fost citat de politie, iar pentru ziua de maine are citatie la Judecatorie", a precizat Neagu.
IPS Petru cere ajutorul autoritatilor UE
IPS Petru, Mitropolit al Basarabiei, sustine ca Mitropolia Moldovei, subordonata Patriarhiei Ruse, nu este nici ea straina de prigonirea preotilor Mitropoliei Basarabiei. ''Aceasta ura nu este de astazi, nici de maine. In spatele acestei uri sta si Mitropolia Moldovei... Venind de la Bucuresti la Chisinau, mitropolitul Vladimir, care face parte chiar din Partidul Comunist, care este la guvernare, a actionat indirect in aceste expulzari de preoti, verificari si asa mai departe'', a precizat ierarhul. Potrivit sefului Cancelariei Mitropoliei Basarabiei, diaconul Andrei Deleu, ''juristii Mitropoliei Basarabiei pregatesc o noua plangere la CEDO in care cer condamnarea Guvernului de la Chisinau pentru expulzarea nejustificat� a preotilor''.
In plus, relateaza in editia sa de vineri agentia moldoveana de presa Flux, IPS Petru le-a trimis autoritatilor europene o scrisoare deschisa in care solicita sa intervina pentru a stopa abuzurile din partea autoritatilor de la Chisinau asupra Mitropoliei Basarabiei. In scrioarea adresata Secretariatului General al Consiliului Europei, Comitetului de Ministri al CE si Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), mitropolitul atrage atentia asupra mai multor cazuri de abuz si intimidare la care au fost supusi clericii si enoriasii din cadrul Mitropoliei Basarabiei, precum si asupra recentelor declaratii ale presedintelui Vladimir Voronin, care ameninta oficial, la finele anului trecut, cu scoaterea in afara legii si anularea inregistrarii din 30 iunie 2002 a acestei biserici. IPS Petru precizeaza ca Mitropoliei Basarabiei i se aplica un tratament diferentiat (negativ) in comparatie cu alte culte religioase, ca Legea privind cultele religioase si partile lor componente nu a suportat nici o modificare in sensul cerut de Comitetul de Ministri al CE in ultimele sapte luni si ca inregistrarea juridica a partilor componente ale Mitropoliei Basarabiei a fost complet blocata. De asemenea, Mitropolitul acuza Guvernul de la Chisinau de faptul ca refuza restituirea arhivelor Mitropoliei Basarabei, confiscate abuziv in timpul ocupatiei sovietice.
In scrisoare se atrage totodata atentia ca, incepand cu 2 decembrie 2007, majoritatea preotilor Mitropoliei Basarabiei au fost vizitati la domiciliul lor sau la biserici si intimidati de catre agenti ai statului: politisti de sector, angajati ai comisariatelor raionale de politie, colaboratori ai Serviciului de Informatii si Securitate. Acesti agenti ai statului i-au interogat pe preoti asupra motivelor pentru care nu adera la Biserica Ortodoxa Rusa si prefera sa ramana in cadrul Mitropoliei Basarabiei care ar fi schismatica si ilegala. In cateva cazuri, agentii au aratat ca abandonarea Mitropoliei Basarabiei le-ar aduce avantaje reale preotilor, ca acestia nu ar mai avea nici un fel de probleme cu statul si nu vor fi pedepsiti cu severitate pentru erezia lor romaneasca. Unii dintre agenti au recunoscut ca au actionat la indicatia conducerii statului care le-a cerut sa exercite presiuni asupra preotilor si credinciosilor Mitropoliei Basarabiei, subliniaza mitropolitul.
In concluzie, se arata in scrisoare, "Mitropolia Basarabiei adreseaza Secretariatului General al Consiliului Europei si Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, precum si raportorilor APCE pentru Republica Moldova, rugamintea de a continua, in limitele competentelor fiecaruia, supravegherea modului de indeplinire de catre Republica Moldova a masurilor individuale si generale in vederea executarii Hotararii CEDO din 13/12/2001. Mitropolia Basarabiei considera binevenita si necesara adoptarea de catre Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a unei noi Rezolutii Interimare privind speta Mitropolia Basarabiei si altii vs. Moldova, ca singur mijloc eficient de a determina Guvernul Republicii Moldova sa se conformeze Hotararii CEDO din 13/12/2001".
Alina OLTEANU  
 Afisari: 479  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
joaca...   de timiseu
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-11
 21:24 
Norica Nicolai: Comportament nedemn pentru un barbat si abuziv pentru un presedinte
17 comentarii
 20:39 
Presedintele il invita din nou pe Premier la discutii
4 comentarii
 20:24 
Adrian Severin cere inlocuirea presedintelui "nefunctional"
12 comentarii
 20:10 
SUA inarmeaza Arabita Saudita
1 comentariu
 19:52 
Lui Ponta i se pare ciudat ca PSD sa-l vada primar de Bucuresti
 19:40 
Basescu se plange ca premierul nu-i raspunde la telefon
4 comentarii
 19:20 
Hayssam cere audierea fostului sef de cabinet al lui Magureanu
1 comentariu
 19:00 
E Lege: Inchisoare pentru schingiuirea animalelor!
2 comentarii
 18:42 
Procuratura bulgara s-a sesizat in cazul filmului Baklava
 18:10 
Traian Basescu isi prezinta argumentele in cazul Norica Nicolai
1 comentariu
 18:00 
ZIUA intreaba!
 17:45 
Adrian Cioroianu: "Nu exista baza juridica" pentru independenta Kosovo
 17:37 
Guvernul Romaniei: Primul-ministru nu are ce discuta cu presedintele despre numirea unui ministru
 16:41 
Impuscat in fata Guvernului
 16:26 
Raliul Dakar in Romania
 16:04 
Mircea Radu se insoara
1 comentariu
 14:54 
Bush: "Ar fi trebuit sa bombardam Auschwitz-ul"
13 comentarii
 14:08 
Carla Bruni, insarcinata?
3 comentarii
 14:00 
Romania sustine "fara rezerve" extinderea Aliantei cu Macedonia, Croatia si Albania
 13:56 
Alimentele s-au scumpit cel mai mult in 2007
 Top afisari / comentarii 
 Descoperire bizara intr-o galaxie vecina (3318 afisari)
 Chimia plagiatului (2538 afisari)
 Astrograme (2422 afisari)
 Santier naval top secret (2386 afisari)
 A cincea criza (2307 afisari)
 Mircea Radu se insoara (5067 afisari)
 Adrian Severin cere inlocuirea presedintelui "nefunctional" (1622 afisari)
 Cancerul la san detectat la dentist (1137 afisari)
 Bush: "Ar fi trebuit sa bombardam Auschwitz-ul" (1117 afisari)
 Norica Nicolai: Comportament nedemn pentru un barbat si abuziv pentru un presedinte (1116 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00963 sec.