Ziua Logo
  Nr. 4128 de joi, 10 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Premierul nu negociaza cu seful statului
Tariceanu ii cere "neintarziat" lui Basescu numirea Noricai Nicolai
-- ULTIMA ORA: Traian Basescu il invita iarasi pe Tariceanu la consultari, vineri, la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria, fie pana la 11.30, fie dupa ora 15.00, conform Realitatea Tv.
 10 ianuarie, 20:04 
(Mircea Paun- ZIUA foto)
Primul ministru, Calin Popescu Tariceanu a anuntat, joi, ca nu va negocia cu seful statului numirea Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei si i-a cerut lui Traian Basescu sa faca aceasta numire "neintarziat", pentru a plune capat unui "conflict artificial intre institutii ale statului roman". Tariceanu a subliniat ca Traian Basescu nu are argumente legale pentru a se opune acestei numiri. "Am decis sa ies astazi in fata dumneavoastra pentru a incerca sa pun capat unui conflict intre institutii ale statului roman. Ma adresez astazi nu numai presedintelui Traian Basescu ci si milioanelor de romani care se intreaba probabil justificat cine va plati politele acestui conflict artificial intre presedinte si primul ministru. Romanii au fost nevoiti sa asiste in ultimii doi ani la un conflict permanent intre doua dintre cele mai importante institutii ale statului. Nominalizarea doamnei Norica Nicolai in functia de ministru ale Justitiei este numai unul dintre episoadele acestui conflict. Traian Basescu stie foarte bine ca nu exista nici un argument solid pentru a se opune numirii doamnei Norica Nicolai. Daca ar fi avut, atunci sunt sigur ca mi-ar fi adus la cunostinta respectivul argument. De altfel, a avut la dispozitie aproape patru saptamani pentru a-mi prezenta macar un singur argument de ordin legal in defavoarea acestei propuneri. Nu a facut-o, deci consider ca nu exista un astfel de argument. Mai mult, Presedintia a asteptat patru saptamani pentru a-mi trimite o scrisoare prin care solicita, pe baza unor motive de ordin personal si motive subiective, sa renunt la aceasta nominalizare. Eu consider ca un barbat de stat responsabil, care are in vedere interesele justitiei, si nu interesele personale, nu ar fi asteptat patru saptamani pentru ca apoi sa incerce sa blocheze activitatea Ministerului Justitiei. Un barbat de stat responsabil ar fi citit cu atentie si Constitutia si legile in vigoare si ar fi semnat apoi decretul de numire al ministrului", a spus Calin Popescu Tariceanu.
Basescu, trimis la Constitutie
Premierul a aratat apoi ca seful statului ignora cu buna stiinta deciziile Curtii Constitutionale si textul Constitutiei, aratand ca, dand curs invitatiei lui Traian Basescu, la Cotroceni, nu ar fi facut altceva decat ar consimti la un act "lipsit de orice fundament constitutional". "Din pacate, Traian Basescu a ales sa regizeze un nou spectacol politic in care publicul spectator si platitor al politelor actiunilor sale nu mai intelege nimic. Tocmai pentru ca nu vreau sa particip la un astfel de spectacol, am decis astazi sa nu merg la intalnirea pe care a propus-o domnul presedinte. De altfel, Constitutia si decizia Curtii Constitutionale sunt cat se poate de clare. Nominalizarea unui ministru nu este un obiect de negociere intre presedinte si premier, este atributul exclusiv al premierului sa-si aleaga ministrii iar presedintele nu are drept de veto. Prin urmare, intalnirea de la Cotroceni ar fi fost lipsita de orice fundament constitutional si legal. Daca presedintele ar fi dorit sa discute despre proiecte ale Guvernului din domeniul justitiei atunci probabil ca as fi putut sa particip la o astfel de dezbatere insa nu voi participa la negocieri pentru ca interesul Romaniei nu este negociabil", a spus premierul.
"A venit vremea ca presedintele sa fie responsabil"
Calin Popescu Tariceanu i-a atras atentia apoi presedintelui ca o situatie de provizorat la Ministerul Justitiei va atrage dupa sine un raport nevaforabil al Comisiei Europene privind starea justitiei din Romania. "Domnule presedinte Traian Basescu, interesul Romaniei este de a avea cat mai rapid un ministru al Justitiei. Prin urmare, tinand cont de faptul ca Norica Nicolai a dovedit ca are competenta, experienta si vointa necesara pentru a continua reforma in Justitie, orice intarziere in numirea ei nu face decat sa scada dramatic sansele Romaniei de a avea un raport favorabil din partea Comisiei Europene. Reamintesc faptul ca raportul Comisiei Europene din iunie anul trecut a fost cel mai bun raport al organismului european despre starea justitiei din Romania de cand acest domeniu este monitorizat, si anume din 1998. Uniunea Europeana nu judeca insa dupa progresele din trecut ci dupa progresele din prezent iar aceste progrese sunt puse serios sub semnul intrebarii de situatia de provizorat de la Ministerul Justitiei. Fiecare zi in care amanati nejustificat numirea Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei este o zi in care scad sansele unui raport favorabil. Daca vreti sa puneti in pericol interesele Romaniei doar pentru a castiga o batalie politica mi se pare regretabil. Dumneavoastra veti fi responsabil in fata romanilor in caz ca raportul va fi negativ. Romania nu-si poate permite sa piarda saptamani pentru a astepta numirea unui ministru al Justitiei, nici macar o zi. De aceea, avand in vedere cele spuse anterior, precum si decizia Curtii Constitutionale numarul 356/2007 care nu da dreptul presedintelui sa respinga o candidatura pentru functia de ministru, va solicit sa o numiti neintarziat pe Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei". Consider, a mai spus premierul, ca a venit vremea sa punem capat conflictului artificial intre Presedintie si Guvern si a venit vremea ca Traian Basescu sa devina un om politic responsabil.
T.B.  
Alte articole
  LIVE Tariceanu: Firmei Sterling Resources nu i s-a dat in 2008 nimic in plus    (2009-02-11 15:17)
  Tariceanu a semnat decizia de numire a lui Horia Georgescu in functia de secretar general al ANI    (2008-11-20 19:50)
  Tariceanu la CSM: Fondurile vor permite asigurarea independentei Justitiei    (2008-02-28 19:52)
  Premierul ar putea nominaliza alta persoana la Justitie    (2008-02-26 17:00)
  Tariceanu l-a numit pe Chiuariu consilier de stat    (2008-01-15 17:59)
 Afisari: 383  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
TARIQKENE , esti numitul temporar al presedintelui Basescu ce a fost investit de popor   de jan dinu
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-10
 19:42 
Petre Roman se insoara, Oprah Winfrey se desparte de partenerul ei de-o viata
3 comentarii
 18:57 
Drum al Crucii in sprijinul preotilor expulzati de comunistii de la Chisinau
 18:29 
Incep licitatiile pentru gradinite, bazine de inot si sali de gimnastica
 17:45 
Nicolaescu cere demisia directorului spitalului in care un veteran a fost condamnat sa moara
1 comentariu
 17:23 
ZIUA intreaba!
 17:03 
"Misiune imposibila" in Orientul Mijlociu
3 comentarii
 16:53 
Cecilia Sarkozy: Nicolas, un fustangiu cu probleme de comportament
1 comentariu
 16:30 
CEDO ar putea face dreptate scolilor in limba romana din Transnistria
 16:25 
Lidia Barbulescu, noul presedinte al CSM
4 comentarii
 16:14 
Sub anestezie (Awake)
 15:37 
Fosta soacra a designerului Venera Arapu: "Fiul meu a facut-o doamna si ea l-a lasat pentru unul de 64 de ani!"
1 comentariu
 15:15 
IPS Pimen contesta verdictul de politie politica dat de CNSAS
1 comentariu
 15:02 
Basescu a dat afara jurnalistii de la sedinta CSM
8 comentarii
 14:48 
Piturca, in topul antrenorilor
 14:39 
Aglomeratie in cer
1 comentariu
 14:02 
Tariceanu nu se duce la Cotroceni
3 comentarii
 12:58 
Soldati infestati cu HIV in Irak
2 comentarii
 12:42 
Jocurile pe calculator distrug creierul copiilor sub 7 ani
 12:34 
Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost operat pe creier
 12:29 
Summitul NATO de la Bucuresti in pericol
6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Generalii SIE castiga miliarde (2719 afisari)
 Badita Traian ne ia de prosti (2710 afisari)
 Teroarea gastilor de cartier (2356 afisari)
 Cursa casatoriilor in fosta familie Sarkozy (2075 afisari)
 Disperat ca e ignorat, Basescu vrea scandal (1788 afisari)
 Petre Roman se insoara, Oprah Winfrey se desparte de partenerul ei de-o viata (4082 afisari)
 Fosta soacra a designerului Venera Arapu: "Fiul meu a facut-o doamna si ea l-a lasat pentru unul de 64 de ani!" (2945 afisari)
 Basescu a dat afara jurnalistii de la sedinta CSM (2206 afisari)
 Jocurile pe calculator distrug creierul copiilor sub 7 ani (2073 afisari)
 Cecilia Sarkozy: Nicolas, un fustangiu cu probleme de comportament (1996 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01008 sec.