Parlamentul din Kosovo, format dupa alegerile legislative de la 17 noiembrie, s-a reunit vineri in sesiune constitutiva, la Pristina, relateaza AFP. Reuniunea a fost convocata in ultima zi a termenului de o luna de la publicarea oficiala a rezultatelor alegerilor legislative, 4 decembrie, prevazut de cadrul constitutional al provinciei administrate de ONU din iunie 1999. In cursul acestei sesiuni, mandatele celor 120 de noi deputati ai Parlamentului din Kosovo ar urma sa fie confirmate, iar acestia vor depune juramantul si vor forma comisia insarcinata cu mandatele si imunitatea.
Liderii kosovari isi impart prerogativele conducerii
Alegerea presedintelui Legislativului, a presedintelui provinciei, a noului Guvern este conditionata de un acord intre principalele doua formatiuni, Partidul Democratic din Kosovo (PDK) al viitorului premier Hashim Thaci (37 de deputati din 120) si Liga Democratica din Kosovo (LDK) a presedintelui Fatmir Sejdiu (25 de deputati).
Thacisi si Sejdiu au incheiat la sfarsitul lui decembrie un acord de principiu pentru formarea unui Guvern de coalitie, insa negocierile ce au urmat au intampinat dificultati in ceea ce priveste repartizarea ministerelor.
PDKsi LDK, formatiuni ce au obtinut 34 la sutasi 23 la suta din voturi la alegerile legisltive din noiembrie, dispun de o majoritate fragila pentru formarea Guvernului.
Kostunica: "UE trebuie sa alega"
Uniunea Europeana va trebui sa decida in 28 ianuarie intre semnarea Acordului de Stabilizare si Asociere cu Serbia, trimiterea misiunii civile in Kosovo pentru implementarea planului Ahtisaari (ce prevede independenta supravegheata a provinciei) si recunoasterea unei eventuale independente din partea Pristinei, a precizat joi premierul sarb Vojislav Kostunica, citat de Tanjug.
"Concret, asta inseamna ca in 28 ianuarie Bruxellesul trebuie sa decida intre participarea la dezmembrarea Serbiei si semnarea ASA. Oricare dintre optiuni o exclude pe cealalta astfel incat UE nu poate si sa rupa tara, si sa semneze acest acord cu Serbia", a declarat seful Executivului sarb.
Kostunica a amintit ca Belgradul a reiterat ca doreste semnarea ASA - primul pas al unui stat candidat spre aderarea la Uniunea Europeana - si ca acum este decizia Bruxelles-ului daca doreste o Serbie ale carei granite sunt garantate international sau daca isi trimite misiunea ce ar crea o entitate marioneta, prevazuta de planul Ahtisaari.
Putin ameninta cu "anexarea" Georgiei si a Moldovei
Presedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat ca, daca Serbia va pierde disputata provincie cu majoritate albaneza in favoarea influentelor occidentale, va fi greu sa se mai garanteze integritatea Georgiei si a Moldovei. Multi observatori vad in acest avertisment un pericol evident: daca se va desprinde Kosovo, se vor desprinde si Abhazia, Osetia de sud, Nagorno-Karabah si Transnistria. Unii observatori spun deja ca se pregatesc armele in aceste regiuni separatiste.