Semnalele de alarma trase de oamenii de stiinta in privinta incalzirii globale si a efectelor devastatoare pe care aceasta le poate avea asupra vietii pe Pamant par sa aibe un efect. De la investitii in domeniul energiei regenerabile de aproximativ 39 de miliarde de dolari in 2005, s-a ajuns, in numai doi ani, la nivelul istoric de o suta de miliarde de dolari pe plan mondial. Potrivit unui studiu al Retelei de Politici de Energie Regenerabila, prezentat in cadrul unei conferinte a Organizatiei Natiunilor Unite, anul 2007 reprezinta un an de referinta in domeniul protectiei mediului.
Ca urmare a dezvoltarii politicilor de promovare a energiilor regenerabile, investitiile globale anuale in acest sector au crescut in ultimii ani de la 39 de miliarde de dolari in 2005, la 55 de miliarde de dolari in 2006. Tendinta ascendenta se mentine si in 2007. In acest an au fost alocate deja peste 40 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea capacitatilor de generare de electricitate din surse regenerabile, iar pana la sfarsitul anului se estimeaza ca investitiile vor depasi pragul de 100 de miliarde de dolari. Intre 15 si 20 de miliarde de dolari au fost alocate unor proiecte de amploare din sectorul de hidroenergie, intre zece si 12 miliarde de dolari au fost orientati catre constructia unor noi fabrici de biocombustibili, iar 16 miliarde de dolari au fost alocate activitatilor de cercetare si dezvoltare in domeniu.
Energia eoliana este principala destinatie a fondurilor investite. Capacitatea de energie regenerabila se ridica la 240 de gigawati in 2007, excluzand marile proiecte de hidroenergie, si reprezinta circa 6% din capacitatea totala de productie de energie la nivel mondial.