Serbia nu va renunta la Kosovo in schimbul aderarii la Uniunea Europeana, a declarat luni vicepremierul sarb, Bojidar Djelici, citat de AFP. In acelasi timp, liderii albanezi din provincia separatista afirma ca vor apela la aliatii occidentali pentru a demara primii pasi spre indepedenta. Reactia acestora a determinat Rusia sa ameninte ca va declara ilegala proclamarea independentei Kosovo, fara acordul Consiliului de Securitate al ONU.
"Nu exista schimb Kosovo contra Europei", a precizat Djedici citat de agentia Tanjug. "Serbia nu il va accepta niciodata si nimeni nu i-a cerut-o niciodata", a subliniat acesta.
Djelici a facut aceste afirmatii in cadrul unui consiliu de ministri ai Uniunii Europene care a avut loc la Bruxelles, in vederea definirii unei pozitii comune cu privire la statutul Kosovo.
Liderii albanezi din Kosovo vor incepe imediat discutiile cu sustinatorii lor occidentali pe tema pasilor de urmat in vederea unei declaratii de independenta si a recunoasterii ei internationale, a declarat luni un oficial de rang inalt, citat de Reuters.
Rugat sa clarifice speculatiile recente privind momentul unei declaratii de independenta, Skender Hyseni, purtator de cuvant al "echipei de unitate" a Kosovo implicata in negocierile cu Serbia, a precizat ca aceasta masura ar urma sa fie luata "mult mai devreme decat in mai".
Rusia: Independenta Kosovo, ilegala
Rusia va declara "ilegala" proclamarea independentei Kosovo de catre albanezii kosovari fara acordul Consiliului de Securitate al ONU, a subliniat luni, la Moscova, Aleksandr Botan-Harcenko, reprezentantul Rusiei in cadrul "troicii" de mediatori a Grupului de Contact (SUA, Rusia si UE) pentru Kosovo, transmit Itar-Tass. "Daca albanezii kosovari isi vor proclama independenta unilateral, fara sa-si asigure sprijinul Consiliului de Securitate al ONU, Rusia va aprecia acest pas ca fiind absolut ilegal", a afirmat diplomatul rus intr-o interventie la postul de televiziune "Russia Today". "Aceasta va insemna - in opinia noastra - o incalcarea flagranta a Rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU", a adaugat el.
"Vom face apel la parti si la moderatorii internationali sa readuca procesul in cadrul legal", a mai spus Botan-Harcenko, mentionand ca " aceasta va sta la temelia pozitiei Moscovei".
Javier Solana: UE este aproape de adoptarea unei pozitii comune
Statele membre ale Uniunii Europene vor depasi disputele referitoare la statutul final al provinciei sarbe Kosovo si sunt pe cale sa adopte o pozitie comuna, a apreciat luni, pentru AFP, inaltul reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana.
"Cred ca suntem aproape de o pozitie comuna in cadrul UE" cu privire la dosarul Kosovo, a declarat Solana inaintea reuniunii Consiliului Afacerilor Generale si Relatiilor Externe (CAGRE)", desfasurat luni la Bruxelles. "Cred ca suntem in masura sa ajungem la o pozitie care sa le permita statelor membre UE sa-si asume responsabilitatile ce li se cuvin", a mai spus el, citat de Rompres.
Marea Britanie ar putea recunoaste independenta
Marea Britanie ar recunoaste un Kosovo independent, a afirmat, luni, ministrul britanic al afacerilor externe, David Miliband, facand un apel la adresa Europei sa "deschida drumul" pentru a evita o repetare a violentelor din anii 1990, transmite France Presse.
"Raspunsul scurt este da", a spus seful diplomatiei de la Londra, intrebat daca "ati fi gata sa recunoasteti un Kosovo independent?".
"Dar in Balcani este foarte important sa evitam raspunsurile scurte si sa recunoastem ca este vorba despre o situatie foarte complicata", a continuat el, in cadrul unui interviu acordat postului de radio BBC.
In acelasi timp, David Miliband a apreciat ca este posibil sa fie nevoie de sporirea numarului de trupe NATO in Kosovo, in conditiile in care provincia separatista sarba se indreapta catre independenta, transmite Reuters.
Intrebat despre nevoia suplimentarii numarului de soldati in cazul in care situatia s-ar deteriora, ministrul britanic a spus din nou ca "raspunsul scurt este da" si a adaugat ca "este un lucru la care trebuie sa ne gandim, iar planurile privind suplimentarea numarului de soldati au fost deja intocmite".
Statele membre NATO, care au trimis in Kosovo 16.000 de soldati, au convenit, vinerea trecuta, sa-si mentina actualele efective si sa disloce un numar suficient de trupe pentru a inabusi orice manifestari de violenta ce ar putea sa apara pe teritoriul provinciei.