O noua "descoperire" legata de opera lui Leonardo da Vinci face senzatie pe Internet. Dupa succesul obtinut de seria de carti si filme "Codul lui da Vinci", un grup de teoreticieni ai operei marelui ganditor, pictor, inventator renascentist sustine ca, folosind tehnica reflectarii in oglinda, a reusit sa descifreze o serie de noi simboluri religioase si imagini misterioase, inaccesibile la o simpla privire asupra tablourilor, titreaza Telegraph.co.uk. Pe site-ul grupului, specialistii in cauza sustin ca lucrari celebre ca "Mona Lisa" sau "Fecioara si pruncul" ascund cate un chip bizar. Expertii pretind chiar ca schita originala a picturii "Fecioara cu pruncul", analizata progresiv cu ajutorul oglinzilor, l-ar infatisa pe Dumnezeu, Iahve din Vechiul Testament.
Cum s-a tras aceasta concluzie, ramane un mister. Mult mai mare decat cel al operei lui da Vinci. Cert este ca, cel putin pentru fanii genului SF, imaginile obtinute de grupul in cauza seamana cu niste personaje foarte cunoscute. Mai exact, Darth Vader, din "Razboiul Stelelor", si Predator, din filmul cu acelasi nume.
Potrivit noilor descoperiri, da Vinci ar fi dat si o mana de ajutor in vederea interpretarii corecte a acestui cod imagistic, personajele artistului avand mainile indreptate in asa fel incat sa indice locul in care oglinzile trebuie plasate. Pana la acest moment, singurul raspuns oficial, solicitat inaltelor fete bisericesti de la Vatican, a fost unul negativ. Imaginile oferite de membrii fundatiei americane nu au suficent fundament pentru a depasi stadiul de simple supozitii sau banuieli, spun reprezentantii Bisericii. Ramane ca dumneavoastra sa analizati imaginile respective si sa ne spuneti ce impresie va creeaza.
Fete misterioase si imagini secrete
Toate acestea ies la iveala, sustin specialistii de la "The Mirror of the Sacred Scriptures and Paintings World Foundation", in cazul in care, cateva din tablourile cele mai cunoscute a lui Leonardo Da Vinci, expuse la National Galery din Londra, sunt privite folosind o tehnica a reflectarii in oglinda. De altfel, aceasta tehnica a fost aplicata, in urma cu cativa ani, in momentul in care expertii au incercat sa descifreze notitele stiintifice ale lui da Vinci. Despre figura marcanta a culturii renascentiste (1452 - 1519) se stia faptul ca nu folosea metoda obisnuita de scris pentru a-si nota pe hartie ideile. Gandurile lui private, adesea catalogate de reprezentantii Bisericii Romano-Catolice drept "subversive", puteau fi citite doar atunci cand paginile respective erau privite in oglinda.
Pe site-ul grupului, specialistii in cauza demonstreaza, cu imagini analizate progresiv, ca opere celebre ca "Mona Lisa" si "Fecioara si pruncul" ascund fiecare cate un chip bizar. Expertii pretind chiar ca, in urma punerii cap la cap a imaginilor, in cazul panzei "Fecioara cu pruncul" ar fi vorba de imaginea lui Dumnezeu, Iahve din Vechiul Testament, care "protejeaza sufletul de ispitele trupului". Potrivit noilor descoperiri ai acestor teoreticieni, artistul insusi ar fi dat o mana de ajutor spre descoperiea corecta a adevaratului sau cod imagistic. Mai exact, personajele sale au mainile sau privirea indreptate exact catre locul in care oglinzile ar trebui plasate pentru a se obtine interpretarea corecta a lucrarilor. In plus, personajele din picturi s-ar uita, de fiecare data, exact spre imaginea vazuta in oglinda.
Daca se aplica aceeasi metoda in analizarea "Mona Lisei", se observa ca, odata cu trecerea unei oglinzi peste umarul si bratul stang al personajului, se formeaza o alta imagine surprinzatoare, care lasa loc unor interpretari de tip mistic. Conform expertilor, aceeasi tehnica a fost folosita in operele lor de alte doua nume reprezentative ale Renasterii: Michelangelo si Rafael. Creatiile celor doi artisti sunt expuse, in prezent, la Vatican.
Specialistii fundatiei in cauza sustin ca, in urma cu un an, au trimis o scrisoare la Vatican in care ofera detalii exacte ale acestor descoperiri. Spre dezamagirea lor, insa, raspunsul primit nu a fost unul satisfacator. Oficialii Bisericii Catolice au sustinut ca respectivele concluzii trebuie sa fie sustinute cu dovezi extrem de solide. De altfel, subiectul in sine constituie obiectul preocuparilor unui intreg val de teoreticieni si analisti ai operei marelui ganditor si artist renascentist, a sunat raspunsul Vaticanului.