Desi serviciile secrete americane il considera pe liderul al-Qaida, Osama ben Laden, "un fugar, intr-o pestera, fara putere in afara casetelor video", gruparea castiga tot mai multa influenta prin intermediul spatiului virtual al internetului. Daca "Washington Times" scria recent despre existenta a peste 6.000 de site-uri ce permit retelei sa-si recruteze militanti sau sa-si planifice actiunile, cercetatorul saudit Khaled al-Faram a confirmat, la o conferinta pe tema securitatii nationale, ca in prezent "peste 5.600 de site-uri promoveaza ideologia al-Qaida" si ca, in fiecare an, apar alte 900 de pagini noi de Internet dedicate organizatiei. Alessandro Zanasi, expert in monitorizarea internetului, a aratat, la randul sau, ca noile arme utilizate de al-Qaida sunt internetul, chat-ul si mesajele. "Pentru al-Qaida, acoperirea mediatica este mai importanta decat operatiunile propriu-zise", a subliniat expertul.
"Cercetarile arata ca in prezent exista mai mult de 5.600 de site-uri de internet ce promoveaza ideologia al-Qaida", a declarat Khaled al-Faram, la conferinta "Tehnologia informatiei si securitatea nationala", din Riyad. "In fiecare an apar alte 900 de site-uri si, in pofida retragerii unora conduse de al-Qaida, site-uri extremiste apar constant", a continuat el. Faram a explicat ca majoritatea acestor site-uri sunt dificil de depistat, pentru ca site-urile importante al-Qaida isi schimba deseori adresa pentru a evita detectarea sau se muta in alte regiuni. "Adevarata lupta cu al-Qaida nu se mai da pe teren, ci prin media, reprezentand o adevarata amenintare la adresa securitatii nationale", a aratat Farm. "Pentru al-Qaida acoperirea mediatica este mai importanta decat operatiunile propriu-zise", a subliniat el. Alessandro Zanasi, expert in monitorizarea internetului, a evidentiat si el faptul ca "Internetul, chat-ul, mesajele - acestea sunt noile arme" ale al-Qaida.
Saptamana aceasta, agentia de informatii saudita a lansat de altfel un site pentru a se deschide publicului si pentru a schimba perceptiile negative asupra serviciilor secrete. Pe acest site, oamenii pot trimite informatii cu privire la activitati suspecte.
Analisti americani, citati de "Washington Times", apreciau ca expansiunea organizatiei al-Qaida nu mai depinde, deja, de liderii acesteia, cum ar fi ben Laden sau adjunctul sau, egipteanul Ayman al Zawahiri. Ea se realizeaza de la sine, prin intermediul celor aproximativ un miliard de utilizatori ai Internetului, care pana in 2010 ar putea atinge cifra de doua miliarde, adauga ei. Fara o intelegere profunda a amplorii campaniei virtuale a Islamului, avertismentele specialistilor vor ramane, insa, fara ecou in campania democratilor americani, de retragere a trupelor din Irak, comenta recent "Washington Times".