Pentru ca, in fiecare an, in pragul Craciunului, tot mai multe exemplare ale "Guiness Book" sunt vandute in intreaga lume, fiind considerate cadouri potrivite pentru rude sau prieteni, detinatorii brandului s-au hotarat sa dea lovitura, anuntand vanzarea marcii pentru suma-record de 84 de milioane de euro. Potrivit presei britanice, "The Guinness Book of Records" sau Cartea Recordurilor este publicata anual, de cinci decenii incoace, si contine o colectie recunoscuta international de recorduri mondiale, performante umane, dar si lucruri extreme ale lumii naturale. Marca a devenit faimoasa in ultimii ani, mai ales pentru recordurile ciudate pe care le-a validat. In paginile ei se regasesc si romani, cel mai recent record fiind legat de numele antrenorului echipei de gimnastica a Romaniei, Octavian Belu, desemnat cel mai de succes antrenor din lume.
Detinatorii brandului "Guinness Book of World Records" si-au scos la vanzare afacerea pentru o suma de peste 84 milioane euro (60 de milioane de lire sterline). Si asta in conditiile in care, in apropierea Craciunului, tot mai multe exemplare "Guinness Book" sunt vandute in intreaga lume, fiind considerate cadouri potrivite pentru rude sau prieteni. Actualul posesor al afacerii a cumparat brandul in urma cu cinci ani. In urma deciziei noului proprietar, al carui nume nu a fost dat publicitatii, de a apela la servicii speciale de consiliere in vanzari, afacerea a obtinut un profit considerabil.
"The Guinness Book of Records" este o carte de referinta publicata anual, care contine o colectie recunoscuta international de recorduri mondiale, atat performante umane, cat si lucruri extreme ale lumii naturale. Marca a devenit faimoasa de-a lungul timpului in special pentru recordurile ciudate pe care le-a validat. Cartea in sine detine un record mondial, ca fiind cea mai bine vanduta serie de carte care detine drepturi de copyright. Trebuie amintit ca, in ciuda faptului ca "Guinness World Records" nu ofera premii in bani celor care doboara un record, primeste anual peste 65.000 de cereri de inscriere.
Prima editie a Cartii Recordurilor a fost publicata in 1955, in urma unei comenzi venite din partea fabricii de bere Guinness. Cei doi autori alesi pentru a documenta editia princeps au fost doi gemeni identici britanici, jurnalisti si atleti, Ross si Norris McWhirter. Prima editie a avut un succes incredibil, motiv pentru care editorii au hotarit tiparirea ei in fiecare an. Din 1955 si pana in prezent, catalogul a doborit toate recordurile de tiraj, exceptie facand Biblia.Cei care intra in Carte se aleg doar cu o foaie de hartie inramata: un certificat.
Romani in Cartea Recordurilor
In urma cu cateva zile, reprezentantii "Guiness Book" l-au desemnat pe fostul antrenor al echipei nationale de gimnastica a Romaniei, Octavian Belu, drept "cel mai de succes antrenor din lume".
Presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport, Belu are in palmares 16 medalii olimpice de aur si un total de 279 de medalii la Campionatele Mondiale, Campionatele Europene si la Jocurile Olimpice. Belu a condus echipa de gimnastica a Romaniei la castigarea a cinci titluri mondiale si doua titluri olimpice, precum si numeroase titluri individuale.
In luna iulie a acestui an, World Records Academy a anuntat, cu ocazia implinirii a 31 de ani de la prima nota de zece obtinuta de Nadia Comaneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, ca a omologat recordul stabilit de fosta gimnasta: sapte note de zece la o singura editie a Jocurilor Olimpice.
Iolanda Balas, dubla campioana olimpica si detinatoare a 14 recorduri mondiale la saritura in inaltime, obtinute intr-o perioada de numai cinci ani, ultimul dintre acestea, 1,91 m, rezistand aproape doua decenii, este inscrisa in Cartea Recordurilor, alaturi de gimnasta Daniela Silivas, inregistrata drept cea mai tanara campioana la un singur aparat.