Ziua Logo
  Nr. 4102 de marti, 4 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
CNA semnaleaza degradarea limbii romane in audiovizual
 4 decembrie, 17:04 
Razvan Popescu (ZIUA-foto)
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a prezentat, marti, un raport asupra calitatii limbii romane folosite in audiovizual, alcatuit pe baza unei monitorizari privind "degradarea limbii romane" in acest segment media. Raportul, intocmit pe baza unui protocol incheiat intre CNA si Institutul de Lingvistica al Academiei Romane "Iorgu Iordan - Al Rosetti", a fost facut in urma monitorizarii, in perioada 15 octombrie - 25 noiembrie, a sase posturi de radio (Radio Romia Actualitati, Kiss FM, Europa FM, Pro FM, Radio 21, RadioInfoPro) si 12 posturi de televiziune (TVR 1, Antena 1, ProTV, Realitatea, Acasa, Prima TV, TVR 2, TVR Cultural, national TV, Antena 3, B1TV, OTV). Alegerea acestora s-a facut in functie de mai multi factori: audienta, acoperire nationala, pondere a emisiunilor informative si de dezbatere, asumarea uui rol cultural si educativ. Au fost monitorizate sub aspect lingvistic doar interventiile verbale si mesajele scrise (titluri, crawluri) pentru care isi asuma responsabilitatea redactorii si colaboratorii posturilor respective, nu si secventele verbale apartinand invitatilor in studiouri. Totodata, arata autorii raportului, au fost analizate si sistematizate rezultatele monitorizarilor CNA in perioada iulie - octombrie 2007. Principalele erori, "care se repeta intr-un mod extrem de suparator", sunt cacofoniile (si greselile rezultate din incercarea de evitare a acestora), pronuntiile gresite, inclusiv ale unor neologisme, greselile de ortografie, de punctuatie etc. Raportul prezinta lista erorilor inregistrate, insotite de o scurta descriere si de indicarea variantei corecte. Dincolo de cele care nu sunt considerate greseli grave, alegeri neinspirate sau greseli scuzabile (balbaieli, repetitii, cacofonii), autorii lui insista asupra "erorilor elementare, unamim recunoscute ca atare de specialisti si care, indiferent de frecventa cu care apar in vorbirea curenta, stigmatizeaza din punct de vedere sociocultural, fiind considerate semne ale lipsei de educatie si cultura".
Autorii raportului sunt de parere ca aparitia acestor greseli are un dublu efect negativ: asupra posturilor de televiziune sau radio, ai caror redactori sunt astfel descalificati cultural, si asupra vorbitorilor, carora li se creeaza confuzii in privinta raportului dintre norma si greseala. Pe de alta parte, de semnalat este si tendinta unor redactori si moderatori de a folosi cu intentie un "registru popular-incult, cu forme incorecte, pentru a obtine efecte ironic-comice si pentru a spori familiaritatea comunicarii cu ascultatorul mediu".
Greseli pentru stimatii telespectatori
Raportul mentioneaza "grave neglijente" in redactarea titrarilor si a crawlurilor, in care apar uneori mesaje si cuvinte fara semne diacritice ale alfabetului romanesc (fapt curent la OTV), greseli de ortografie: "am fost foarte mandrii ca"... (Acasa TV, 13.XI); "suntem membrii ai acestui grup de state" (Antena 3, 3.XI), "fara a creea locuri de parcare" (B1TV, 21.X); erori de punctuatie (virgula intre subiect si predicat: "Nachos con pollo (cartofi prajiti cu pui), este un fel de mancare" (Antena 3. 27.X), greseli tipice tastarii si editarii computerizate (contaminari intre structuri, elemente parazitare produse de stergerea incompleta a unei secvente, cuvinte lipsa etc). Autorii recomanda si evitarea in titraje a abrevierilor ad-hoc "Administratia Nationala a Medicam" (Prima TV, 7.XI) precum si stilul telegrafic: "Marilena Cojocariu, iubitoare animale" (TVR 2, 17.X). Intrucat textul scris ramane mult timp pe ecran sau se reia de mai multe ori, fixandu-se in memoria telespectatorului-cititor, erorile din aceasta zona sunt mult mai grave decat cele din rostire, care pot trece neobservate, motiveaza autorii raportului.
Alte greseli extrem de frecvente sunt accentuarile gresite, deja intrate in obisnuinta si care nu mai sunt doar accidente de pronuntie: "mafie", cu accent pe "i", la fel "butelie", sau accentuarea gresita a numelor proprii, fiind pus accentul gresit tot pe "i": Olariu, Rotariu, Macelariu, Pescariu, nume proprii provenind din substantive comune cu sufixul in forma veche (-ariu). Au fost inregistrate si erori de pronuntie, destul de raspandite in limbajul popular dar neacceptate de limbajul corect: "plastec" (Radio 21, 24.X), "servici" (Realitatea TV, TVR 2, TVR Cultural), "vereghete" (AcasaTV, 31.X). Autorii au constatat si "o surprinzatoare ignoranta" in ceea ce priveste litera "x", citita sau rostita "cs" in cuvinte in care pronuntia corecta este "gz": "rezultatele ecsaminarilor" (Realitatea TV, 4.XI) etc.
"O curvistina", "vreun pulifrici"
Dezacordul dintre subiect si predicat abunda la televiziuni: "Traficul, vremea, ploaia, i-a impiedicat deocamdata sa..." (B1TV, 15. XI), "Harghita si Covasna s-a situat printre..."(B1TV, 25.X.), "Si se mai ducea niste dudui" (Antena 1, 6.XI), "Rudele lui Romulus Mailat a avut parte de..." (Radio 21. 6.XI), "Moastele Sfantului Dimitrie va sta aici..." (Antena3, 25.X) etc. Dincolo de alte abateri, raportul mai mentioneaza alte greseli respinse de limba standard: folosirea lui decat neinsotit de negatie, in locul adverbelor "doar" si "numai": "Mai sunt decat cateva minute" (National TV, 23.XI) sau plasarea adverbului "mai" inaintea pronumelui ori a auxiliarului: "Nu mai il injurati" (Realitatea TV, 20.XI), "Mai ar fi povestea cu doamna blonda" (OTV. 24.X). O alta greseala des facuta in mass-media este folosirea secventei "ca si" (in incercarea de a evita o cacofonie) in locul lui "ca": "Lucra ca si taximetrist" (Radio InfoPro, 19.X). Au fost inregistrate insa si cuvinte sau expresii marcant vulgare:"o curvistina mica pusa pe interes" (Prima TV, 21.X), "vreun pulifrici de-asta" (Antena 1, 25. X), "Bai pupincuristule, bai baiatule!" (Antena 1, 16.X). Presedintele CNA, Razvan Popescu, a declarat ca scopul urmarit de acest raport este "crearea unei presiuni media" pentru respectarea limbii romane corecte in audiovizual, precizand ca institutia pe care o conduce "va trece si la sanctiuni" in cazurile in care cei vizati persista in greseala.
Tudor BORCEA  
 Afisari: 677  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Bine Neica Borcea....   de Alcor
O masura excelenta.   de Taurel
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-04
 18:54 
Guvernul va modifica taxa de prima inmatriculare
1 comentariu
 18:46 
Rable italiene in Romania
 18:22 
Senatul a adoptat legea de protectie a animalelor
3 comentarii
 17:54 
Inregistrare video cu cetateni britanici rapiti in Irak
1 comentariu
 17:51 
Doi medici au fost sanctionati in cazul micutului Sebastian
3 comentarii
 17:09 
Michael Guest o acuza pe Condoleezza Rice ca are ceva impotriva homosexualilor
 16:38 
Israelul crede ca Iranul si-a reluat programul nuclear
3 comentarii
 16:31 
Privatizarea Petrom, reziliata tacit de Senat
 16:26 
Mare lovitura la DGA: flagrant la "trafic" de pepeni
 16:07 
Ministerul Public nu a infirmat, inca, urmarirea penala a lui Iliescu
 15:41 
Decat sa ne certam, in linguri sa ne duelam
 15:25 
Munti de spuma in Oceanul Pacific
 15:17 
Cel mai bogat caine din lume primeste amenintari cu moartea
 15:04 
Specialistii au calculat: Mos Craciun circula cu 5.800 de km/secunda
 15:03 
Nou-infiintatul PDL creeaza rumoare printre partidele din Romania
4 comentarii
 14:45 
Nominalizarea lui Ungureanu, avizata favorabil de comisia SIE
 14:31 
Divortul dauneaza grav mediului inconjurator
 11:55 
Mailat sustine ca a avut un complice
 Top afisari / comentarii 
 Aparitia HIV/SIDA in Romania ramane un mister (3282 afisari)
 Sinescu si-a denuntat acuzatorii la CRP (2522 afisari)
 Traian Basescu, balet si bune maniere (2486 afisari)
 Elena Basescu da in judecata doua ziare (2211 afisari)
 Cele doua Romanii ale lui Traian Basescu (1986 afisari)
 Munti de spuma in Oceanul Pacific (1949 afisari)
 Nou-infiintatul PDL creeaza rumoare printre partidele din Romania (1623 afisari)
 Guvernul va modifica taxa de prima inmatriculare  (1188 afisari)
 Rable italiene in Romania (1147 afisari)
 Cel mai bogat caine din lume primeste amenintari cu moartea (1097 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00897 sec.