Ziua Logo
  Nr. 4095 de sambata, 24 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Teroristul numarul 1 al Romaniei e bine-mersi dupa voiajul de adio
Fratii lui Omar Hayssam, trimisi in judecata alaturi de Mustafa Tartoussi
 23 noiembrie, 16:01 
Sirianul le-a scapat usor autoritatilor romane (Lucian Curelariu-ZIUA foto)
In timp ce Omar Hayssam - condamnat la 20 de ani de detentie pentru organizarea rapirii a trei jurnalisti romani in Irak - e bine-merci , se pare ca in Siria, procurorii au detaliat modul in care in care acesta ar fi fugit din Romania. Totodata, ei au cerut arestarea lui Mustafa Tartoussi, la bordul a carei nava ar fi fost imbarcat sirianul pentru a fi scos din tara.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au solicitat instantei, vineri, emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele inculpatului Mustafa Tartoussi, fata de care actiunea penala s-a pus in miscare in luna martie 2007 sub aspectul savarsirii, in circumstante agravante, a infractiunii de inlesnire a iesirii din tara a unei persoane despre care se cunostea ca este cercetata pentru fapte de terorism - fapta prevazuta de art.33 lit.c din Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, cu aplicarea art.75 lit. a din Codul penal, potrivit unui comunicat al Ministerului Public.
Fata de Tartoussi Mustafa a fost dispusa masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara, incepand cu 9 august 2006, masura revocata de catre instanta de judecata la 12 noiembrie 2007. Privarea de libertate a inculpatului Tartoussi Mustafa se impune atat prin indeplinirea conditiilor prevazute de art.148 alin.1 lit.a teza II lit.f C.p.p., precum si a situatiei prevazuta de art. 5 paragraful 1 lit.c din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cat si in baza unor considerente legate de egalitatea de tratament juridic bazata pe necesitatea existentei unei masuri preventive menita a asigura celeritatea procesului penal, in contextul in care Omar Mahmoud si Omar Mukhles au instituita pana la 01.12.2007 masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara, se arata in respectivul comunicat.
Plecare prin Portul Constanta
Vineri, prin rechizitoriu, Curtea de Apel Bucuresti a fost sesizata cu solutionarea cauzei in care au fost trimisi in judecata inculpatii Tartoussi si fratii Omar, sub aspectul savarsirii infractiunii de inlesnire a iesirii din tara a unei persoane despre care se cunostea ca este cercetata pentru fapte de terorism, precum si a lui Omar Khaled Hayssam, sub aspectul comiterii infractiunii de trecere frauduloasa a frontierei de stat.
Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 23 -30 iunie 2006, inculpatul Tartoussi a planificat si inlesnit, impreuna cu inculpatii Omar Mahmoud si Omar Mukhles, iesirea frauduloasa din Romania a lui Hayssam, desi cunostea faptul ca acesta a fost trimis in judecata pentru savarsirea unor acte de terorism prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire a trei jurnalisti romani in Irak. Cercetarile au relevat faptul ca plecarea din tara a lui Omar Hayssam "s-a realizat pe cale maritima, pe baza aportului infractional al inculpatilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar si Mahmoud Omar, aport justificat de considerente de ordin material - in primul caz - si de ordin familial - in cel de al doilea caz".
Din materialul probator rezulta ca participarea inculpatilor Omar Mahmoud, Omar Mukhles si Tartoussi Mustafa la savarsirea faptelor s-a facut "in mod constient si liber consimtit" , acestia avand in permanenta "reprezentarea faptului ca Omar Hayssam este o persoana cercetata, inculpata si trimisa in judecata pentru infractiuni de terorism", arata procurorii.
Tartoussi Mustafa, cetatean sirian, era stabilit de mai multi ani pe raza municipiului Constanta, fiind asociat si administrator al SC Tartoussi Shipping SRL Constanta si SC Askila Shipping SRL Constanta. In aceasta ordine de idei se cuvine mentionata situatia juridica a navei IMAN T, sub pavilion R.P.D. Coreea de Nord, nava ce a fost achizitionata in anul 2000 de catre Tartoussi Shipping SRL Constanta fiind transferata unor armatori straini. Toate aceste legaturi si ceea ce se cunostea despre Tartoussi Mustafa, l-au determinat pe Omar Hayssam sa isi organizeze plecarea din Romania prin portul Constanta. In cadrul discutiilor dintre Omar Mahmoud si Tartoussi Mustafa, conform planului conceput de catre Omar Hayssam, s-a stabilit ca Tartoussi Mustafa va executa urmatoarele: pregatirea si asigurarea traseului pe care Omar Hayssam l-a parcurs din zona Constanta in interiorul portului; asigurarea din punct de vedere logistic a faptului ca Omar Hayssam nu va fi identificat si oprit de catre autoritatile portuare si ale politiei de frontiera; patrunderea lui Omar Hayssam pe nava Iman T, fara ca membrii echipajului sa-l observe, asigurand in acest sens prezenta la comanda navei a unei rude a inculpatului; asigurarea in mod personal a securitatii transportului, atat in porturile si apele teritoriale romanesti, cat si in cele de tranzit, pana la destinatie.
Ascuns in cabinele marinarilor
Omar Mahmoud a fost cel care urma sa-l insoteasca pe fratele sau Hayssam pana la Constanta si sa realizeze imbarcarea acestuia pe vas. Pe de alta parte, Omar Mukhles a fost cel care urma sa asigure securitatea operatiunii, din perspectiva posibilelor controale ori verificari ce puteau fi efectuate de autoritati la locuinta acestora din Bucuresti, in timpul in care Omar Hayssam s-ar fi aflat in Constanta. Paralel cu stabilirea in detaliu a rolului fiecaruia in cadrul actiunii de scoatere din tara a lui Omar Hayssam, membrii familiei Omar si Tartoussi Mustafa au avut in vedere si modalitatea in care sa reuseasca ascunderea intentiilor infractionale ce ii animau, arata procurorii. Ultima data oficiala in care prezenta lui Omar Hayssam este atestata in Romania este ziua de 28.06.2006, cand a fost fixat un termen de judecata in dosarul de terorism. Deplasarea finala in vederea plecarii din tara s-a realizat in cursul zilei de 29 iunie 2006. Din analiza comunicatiilor privind locurile in care s-a aflat Tartoussi Mustafa si a traficului de la si catre numerele de apel utilizate de Omar Hayssam si Omar Mahmoud, rezulta ca preluarea lui Omar Hayssam s-a realizat in noaptea de 29/30 iunie 2006, in intervalul orar 00:12-02:37, de la un punct situat in afara portului, traseul catre sau dinspre respectivul punct incluzand zona locuintei lui Tartoussi Mustafa din Constanta. Tartoussi Mustafa l-a preluat pe Omar Hayssam, s-au deplasat impreuna la vasul Iman T si, inainte cu putin de ora 2.00, l-a urcat la bordul navei. Acest fapt a fost posibil doar cu stiinta comandantului navei, Tartoussi Yousef, var primar cu inculpatul. Acesta a reusit sa mentina conspirata prezenta la bordul navei a lui Omar Hayssam in perioada imediat urmatoare.
In declaratia lui Tartoussi Yousef data in fata autoritatilor judiciare libaneze la 18.10.2007, in urma solicitarii de comisie rogatorie internationala formulata de autoritatile romane, acesta "confirma plecarea conspirata a lui Omar Hayssam din Romania la bordul navei Iman T in baza unui plan executat si supravegheat de catre inculpatul Tartoussi Mustafa" .
In declaratia aceleiasi persoane se arata ca Omar Hayssam a fost ascuns in interiorul navei in una din cabinele marinarilor care lucrau la bord. La momentul ajungerii navei Iman T in portul Alexandria, Egipt, preluarea lui Omar Hayssam a fost facuta de persoane de incredere ale lui Tartoussi Mustafa, evitandu-se controlul autoritatilor de frontiera.
La nivelul portului Alexandria, agentul maritim al navei a fost "Agentia de Transport Horus", firma aflata sub controlul inculpatului Tartoussi Mustafa si reprezentata scriptic de catre o alta persoana.
Conform datelor obtinute prin intermediul comisiei rogatorii internationale adresate autoritatilor judiciare egiptene, Tartoussi Mustafa este cel care controleaza activitatea firmei "Horus". In ziua de 18.07.2006, nava Iman T a ajuns in portul Tartous, Siria, loc in care Omar Hayssam si Tartousi Yousef au coborat, iar la bordul navei a urcat un alt comandant.
Dupa aceasta calatorie, Tartoussi Yousef, varul lui Tartoussi Mustafa, nu a mai facut nici o calatorie maritima la bordul navelor agenturate de inculpat si nu a mai intrat pe teritoriul Romaniei.
Dupa cum se stie, Omar Hayssam nu a mai revenit din acel moment in Romania si nu a mai fost prezent la termenele de judecata fixate in procesul in care era acuzat de terorism. In prezent, Omar Hayssam este urmarit general national si international in baza unui mandat de arestare preventiva in lipsa emis de catre Curtea de Apel Bucuresti. In conformitate cu prevederile articolului 117 din Codul penal, instanta de judecata urmeaza sa dispuna, fata de inculpati, masura de siguranta a expulzarii, interzicandu-le acestora ramanerea pe teritoriul Romaniei dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare sau dupa executarea pedepsei cu inchisoare.
T.B.  
 Afisari: 210  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-24
 19:51 
Basescu cheama oamenii la urne  2007-11-23
2 comentarii
 18:10 
Un munte de bani descoperit pe domeniul unui traficant de droguri  2007-11-23
1 comentariu
 17:49 
"Atmosfera de scandal" la discutiile romano-ruse  2007-11-23
3 comentarii
 16:17 
Detinuta violata de 20 de barbati  2007-11-23
1 comentariu
 16:16 
Victor Piturca, la nationala pana in 2010  2007-11-23
 16:11 
Andrei Chiliman, urmarit penal pentru evacuarea lui Munaf  2007-11-23
1 comentariu
 15:14 
Elvetia are 129 de miliardari  2007-11-23
 14:47 
Euro a atins pe piata interbancara maximul de 3,6900 lei  2007-11-23
 13:07 
Sotia lui Alexandr Litvinenko da statul rus in judecata la CEDO  2007-11-23
 12:41 
Guvernul Viktor Ianukovici si-a prezentat demisia  2007-11-23
 11:17 
Cei 154 de pasageri ai vasului "Explorer" au fost evacuati in siguranta  2007-11-23
 10:52 
Un copil roman i-a scris presedintelui Italiei  2007-11-23
 Top afisari / comentarii 
 Cum au devenit romanii romi (5204 afisari)
 Tiganii, o istorie framantata si enigmatica (4699 afisari)
 Zero barat (1923 afisari)
 De ce il contestam pe presedintele Basescu (1837 afisari)
 Patriarhia Romaniei, intre Moscova si Vatican (1661 afisari)
 "Passion du Brasil" pe catwalk-ul Bucharest Fashion Week (341 afisari)
 Kasparov, condamnat la cinci zile de inchisoare (337 afisari)
 Violente la derbyul Steaua-Dinamo (303 afisari)
 PF Daniel se intalneste cu ambasadorul SUA (255 afisari)
 Tragere delicata pentru "tricolori" (186 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01478 sec.