Ziua Logo
  Nr. 4094 de vineri, 23 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Problema jurisdictiei BOR in Republica Moldova, nerezolvata
"Atmosfera de scandal" la discutiile romano-ruse
 23 noiembrie, 17:49 
Demersul PF Daniel nu a avut castig de cauza (ZIUA foto)
Intalnirea dintre reprezentantii Patriarhiei Romane si cei ai Patriarhiei Rusiei de la manastirea Troian (Bulgaria), pe tema jurisdictiei BOR in Republica Moldova s-a soldat, cum era de asteptat de altfel, fara un rezultat concret. In timp ce Patriarhia Romana s-a rezumat la un comunicat sec si generalist, presa bulgara arata ca intalnirea a fost una deosebit de tensionata, desfasurata "intr-o atmosfera de scandal".
Dialogul dintre cele doua Patriarhii a fost reluat dupa opt ani si s-a desfasurat intr-o atmosfera de fratietate ortodoxa, fiecare dintre parti prezentand punctul sau de vedere. Desi pozitiile privind reactivarea eparhiilor sunt diferite, totusi s-a cazut de acord asupra necesitatii aprofundarii tuturor aspectelor ce pot conduce la clarificarea situatiei complexe bisericesti din statul independent Republica Moldova, unde coexista doua traditii bisericesti ortodoxe: cea romaneasca si cea ruseasca, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei Romane. Episcopul-vicar patriarhal Ciprian Campineanul a declarat ca partea romana a pus in discutie solutia acordarii autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Moldova, adica o independenta canonica fata de ambele patriarhii. Biserica Ortodoxa Rusa urmeaza sa analizeze aceasta solutie. Potrivit BOR, cele doua parti au convenit asupra aprofundarii problemei si continuarii dialogului "intre cele doua Mitropolii existente astazi in Republica Moldova" dar si "intre cele doua Patriarhii ortodoxe surori care trebuie sa ajute Ortodoxia din acest stat idependent sa-si dezvolte activitatea sa misionara si pastorala". Delegatia Patriarhiei Romane, compusa din arhiepiscopul Targovistei, Nifon Mihaita, episcopul Dunarii de Jos, Casian Craciun, episcopul vicar-patriarhal Ciprian Campineanul, Vlad Cubreacov, consilier al Mitropoliei Autonome a Basarabiei si preotul Michael Tita, in calitate de consultant s-a intalnit, joi, la manastirea Trojan, in Bulgaria, cu o delegatie a Patriarhiei Moscovei, compusa din mitropolitul Onufrie de Cernauti si Bucovina, PS Mark, Episcop vicar de Egorievsk, episcopul Marchel de Balti si Falesti, protoiereul Nicolai Balasov si preotul Serghei Chovorun, in calitate de consultant, in legatura cu reactivarea de catre Mitropolia Autonoma a Basarabiei a unor eparhii existente pana in anul 1944, fortate sa-si suspende activitatea odata cu ocuparea Basarabiei de catre armata sovietica. Patriarhia Romana informa ca cele trei eparhii reactivate de Mitropolia autonoma a Basarabiei au fost inregistrate oficial de Guvernul Republicii Moldova, reaparitia lor fiind in acord cu prevederile canonice si juridice, iar "Sinodul BOR nu a facut decat sa ia act cu binecuvantare de recunoasterea juridica a respectivelor".
Mitropolitul bulgar Gavriil, dat afara de la discutii
Negocierile desfasurate, joi, la manastirea Troian (180 km de Sofia) intre delegatiile Bisericilor Ortodoxe din Romania si Rusia au inceput intr-o atmosfera de scandal, transmite publicatia Bisericii Ortodoxe din Bulgaria, "Pravoslavie", citata de site-ul Sedmita. ru. Potrivit sursei citate, "chiar de la inceputul intalnirii, sub pretextul ca nu a fost instiintata cu privire la participarea la negocieri a unei a treia parti, delegatia Patriarhiei Romaniei a cerut ca mitropolitul bulgar Gavriil Lovcianski sa paraseasca negocierile". Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Ruse au incercat sa justifice prezenta la discutii a mitropolitului Gavriil prin faptul ca aceasta reprezinta un semn de respect fata de Biserica Ortodoxa din Bulgaria, pe teritoriul careia are loc intalnirea, relateaza publicatia mentionata, aratand ca "partea romana a fost imposibil de induplecat". Mitropolitul Gavriil a explicat, la randul sau, ca participa la negocierile bisericilor ortodoxe ale Rusiei si Romaniei cu acordul Patriarhului Bulgariei Maxim si al Sinodului Bisericii Ortodoxe a Bulgariei, in semn de inalta atentie acordata acestor convorbiri si seriozitatii temei discutiilor. Dupa aceea, mitropolitul Gavriil s-a retras de la negocieri punandu-l la curent cu evolutia situatiei pe Patriarhul Bulgariei. Episcopul Mark Egorievski, adjunctul presedintelui Sectiei de relatii externe din cadrul Patriarhiei Moscovei, a declarat pentru portalul "Interfax-religie" ca Patriarhia rusa a cerut, in cadrul convorbirilor cu partea romana, sa renunte la reinfiintarea a trei eparhii pe teritoriul sau canonic din Republica Moldova, in cadrul Mitropoliei Basarabiei.
Moscova ne cere sa renuntam
"La intalnire ne-am exprimat nedumerirea si indignarea ca Biserica Ortodoxa Romana a activat trei eparhii pe teritoriul Moldovei si Ucrainei, gest pe care il percepem ca o invazie a teritoriului canonic al patriarhiei Moscovei", a declarat episcopul rus. Conform aceleiasi surse, delegatia rusa a prezentat "toate documentele istorice ce atesta ca nici in secolul al XIX-lea, cand teritoriul Moldovei s-a aflat in componenta Bisericii Ortodoxe Ruse, nici dupa cel de-al doilea razboi mondial nu au existat nici un fel de pretentii din partea bisericii romane referitor la faptul ca teritoriul moldovenesc reprezinta teritoriul ei canonic". "Din pacate, ne-am ciocnit de o intelegere confuza si netraditionala a dreptului canonic si din acest motiv au aparut divergente. Reprezentantii Patriarhiei Romane au spus ca pozitia bisericii ruse va fi examinata la sedinta Sinodului sau din 27 - 29 noiembrie", a mai afirmat episcopul Mark. Potrivit declaratiilor sale, reprezentantii Patriarhiei ruse au mai declarat ca existenta Mitropoliei Basarabiei strica ordinea canonica pe teritoriul Moldovei si ca Mitropolia Basarabiei ii atrage pe preoti promitandu-le bani, pe care ii plateste statul roman. "Ne-am exprimat, de asemenea, nedumerirea cu privire la politizarea problemelor care trebuie decise pe baza canoanelor bisericesti", a mai spus episcopul Mark. Tot el a declarat ca ambele parti au fost de acord cu necesitatea continuarii dialogului pentru rezolvarea problemelor aflate in disputa, legate de existenta Mitropoliei Basarabiei.
BOR, acuzata de aventura nationalista
In opinia reprezentantului Patriarhiei de la Moscova, dinamica evolutiei din ultimii ani a situatiei legate de Mitropolia Basarabiei arata ca reprezentantii Patriarhiei Romaniei merg constient pe o cale arbitrara. "Daca pe timpul precedentului patriarh roman se faceau unele incercari de construire a unor relatii diplomatice, fratesti cu biserica rusa, si exista dorinta de a nu se duce situatia la limita, in prezent, toate barierele au fost eliminate. Din pacate, Biserica Ortodoxa Romana s-a incurcat in aceasta aventura nationalista, s-a lasat influentata de forte din afara bisericii si anticrestine care submineaza unitatea ortodoxa", a apreciat episcopul Mark, citat de Sedmita. ru. Dupa consultarile cu partea romana referitoare la locul desfasurarii negocierilor, s-a decis ca acestea sa aiba loc pe teritoriul Bulgariei. "Noi ne-am adresat reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Bulgare si Patriarhului Maxim, care este sincer preocupat de problema mentinerii unitatii ortodoxe, iar acesta a propus ca loc al intalnirii manastirea Troian", a aratat episcopul Mark.
T.B.  
Alte articole
  Patriarhiile Romana si Rusa discuta in Bulgaria situatia eparhiilor din Republica Moldova    (2007-11-20 17:14)
 Afisari: 1892  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Unirea! Singura solutie!   de ionash
papistasi contra ortodoxi   de voyager
Adica sa intelegem ca romanii tot cu rusii trag   de NKVD
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-23
 19:51 
Basescu cheama oamenii la urne
2 comentarii
 18:10 
Un munte de bani descoperit pe domeniul unui traficant de droguri
1 comentariu
 16:17 
Detinuta violata de 20 de barbati
1 comentariu
 16:16 
Victor Piturca, la nationala pana in 2010
 16:11 
Andrei Chiliman, urmarit penal pentru evacuarea lui Munaf
1 comentariu
 16:01 
Fratii lui Omar Hayssam, trimisi in judecata alaturi de Mustafa Tartoussi
 15:14 
Elvetia are 129 de miliardari
 14:47 
Euro a atins pe piata interbancara maximul de 3,6900 lei
 13:07 
Sotia lui Alexandr Litvinenko da statul rus in judecata la CEDO
 12:41 
Guvernul Viktor Ianukovici si-a prezentat demisia
 11:17 
Cei 154 de pasageri ai vasului "Explorer" au fost evacuati in siguranta
 10:52 
Un copil roman i-a scris presedintelui Italiei
 Top afisari / comentarii 
 "Oda la Voda", de ION BARBU (9745 afisari)
 A opta minune a lumii (4254 afisari)
 Imperiul tiganesc si chestiunea romaneasca (3230 afisari)
 Parintele Ioanichie Balan, in drum spre Dumnezeu (2920 afisari)
 Pierdere si castig (2441 afisari)
 Un munte de bani descoperit pe domeniul unui traficant de droguri (3080 afisari)
 Detinuta violata de 20 de barbati (3016 afisari)
 "Atmosfera de scandal" la discutiile romano-ruse (1892 afisari)
 Un copil roman i-a scris presedintelui Italiei (1163 afisari)
 Elvetia are 129 de miliardari (1151 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01256 sec.