Ziua Logo
  Nr. 4083 de sambata, 10 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Barroso: Italia nu a cerut fonduri pentru integrarea romilor
 11 noiembrie, 16:36 
"Italia nu a cerut niciodata sa beneficieze de programe europene pentru integrarea comunitatii rome", a declarat presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Durao Barroso, pentru cotidianul "La Repubblica", in replica la solicitarea premierilor italian si roman, adresata Comisiei Europene de a "face mai mult" pentru integrarea romilor. Presedintele CE a criticat politica Guvernului italian fata de taberele de romi de la periferia marilor orase, sustinad ca, in cazul in care o tara membra a Uniunii Europene permite formarea unor astfel de asezaminte, Comisia nu poate trece peste decizia statului respectiv.
In interviul acordat cotidianului italian "La Repubblica" Barroso explica faptul ca fondul social european prevede programe specifice pentru integrarea comunitatii rome. Mai mult, dintr-un total de 275 de milioane de euro au fost deja acordate deja sume unor tari ca Romania, Bulgaria, Spania, Polonia, Ungaria si Cehia. Italiei nu i-au fost acordate fonduri "deoarece Italia nu a cerut niciodata sa participe la aceste programe", a sustinut presedintele Comisiei Europene, care a adaugat ca forul pe care il conduce e pregatit sa acorde fonduri, dar numai in baza cererii statelor respective.
In acelasi timp, Barroso a criticat politica Guvernului italian fata de taberele de romi stabilite la periferia marilor orase, intrebandu-se, retoric: "Daca o tara membra permite ca tabere sa fie formate, ce vreti sa faca Comisia?".
Comisia Europeana, a adaugat Barroso, este pregatita sa sustina eforturile statelor membre, insa, trebuie ca aceste tari sa constientizeze ca, inainte de orice, exista o responsabilitate nationala, a regiunilor si a autoritatilor locale. "Sunt sigur ca nu acestea erau intentiile domnilor Prodi si Tariceanu, dar nu vreau sa aiba cineva impresia ca de fiecare data cand exista o criza este vina Europei", a rezumat seful CE.
Declaratia lui Barroso vine ca replica la cererea premierilor roman si italian adresata Comisiei Europene de a face mai mult pentru integrarea sociala a romilor, in urma polemicilor generate de agresiunea mortala a unei italience, Giovanna Reggiani, pentru care este acuzat un roman de etnie roma, Nicolae Romulus Mailat.
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-10
 15:07 
La 83 de ani, George Bush senior a sarit cu parasuta  2007-11-11
 14:14 
Romano Prodi apara decretul expulzarilor  2007-11-11
 Top afisari / comentarii 
 Repetentul Cioroianu (2607 afisari)
 Romani Criss cheama la anarhie in Bucuresti (2536 afisari)
 "Schisma" nationalista este definitiva (2513 afisari)
 Fals la Tantum (2338 afisari)
 Ministrii Interpol (2334 afisari)
 Dezastru ecologic in Marea Neagra (768 afisari)
 Bogdan Chireac a demisionat de la ziarul "Gandul" (734 afisari)
 Roman impuscat in Italia (576 afisari)
 Trei ani de la moartea lui Yasser Arafat (167 afisari)
 Presedintele pakistanez desfiinteaza Parlamentul (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00814 sec.