Ziua Logo
  Nr. 4083 de sambata, 10 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Romano Prodi apara decretul expulzarilor


Interviu acordat TVR de catre Romano Prodi, prim-ministrul Italiei
 11 noiembrie, 14:14 
Intr-un interviu acordat televiziunii publice, seful Guvernului italian, Romano Prodi, a aparat, din nou, decretul care faciliteaza expulzarea cetatenilor straini din tari membre ale Uniunii Europene in numele securitatii publice, informeaza AFP. "Noi am elaborat un proiect de lege privind aceste teme, care respecta toate normele europene si dreptul international, si - dupa agresarea doamnei Reggiani - am extras pur si simplu un capitol din acest proiect si l-am supus rapid adoptarii ca decret", a declarat premierul italian. Prodi a insistat asupra faptului ca decretul "nu se refera doar la romani, ci la toate persoanele care comit acte considerate periculoase". El a explicat ca Italia nu are legi speciale pentru nici o minoritate, deci nici pentru minoritatea roma, aflata in centrul unui val de xenofobie, intrucat Europa in sine este o uniune de minoritati, cu drepturi egale.
Decretul a fost adoptat in regim de urgenta, a doua zi dupa agresarea mortala, la Roma, a italiencei de 47 de ani, crima atribuita unui roman de etnie roma. Intrebat despre rapiditatea adoptarii acestui decret, el a asigurat ca s-a actionat cu o "decizie care a calmat situatia", luata pentru a evita "tensiunile in tara si confruntarile care se raspandesc si care, artificial, ar putea provoca xenofobie". "Am luat aceasta decizie, care a calmat situatia. Dupa cum s-a vazut nu au urmat expulzari in masa. Este vorba de un numar redus de persoane, aseara fiind vorba de 28 de cazuri in toata tara, in Italia numarul imigrantilor depasind trei milioane. Tocmai pentru ca, pe de o parte, le dam dreptate cetatenilor nostri in privinta respectarii generale a legii, iar pe de alta parte facem acest lucru in conformitate cu normele juridice", a spus Prodi.
In Italia nu exista xenofobie
In interviul difuzat de TVR, premierul Prodi a insistat asupra faptului ca decretul "nu se refera doar la romani, ci la toate persoanele care comit acte considerate periculoase". "Poporul italian nu este absolut deloc un popor xenofob. Au existat numeroase episoade de tensiune, delicventa, care au condus la stari de iritare, la momente de duritate. Dar eu va pot garanta ca in Italia nu exista xenofobie. Mai trebuie precizat pentru toti romanii ca hotararea luata nu ii priveste doar pe ei, ci pe toti acei care pot provoca situatii periculoase, grave si care, prin urmare, pot fi expulzati", a declarat Prodi.
In legatura cu scrisoarea redactata impreuna cu omologul sau roman, Calin Popescu Tariceanu, Prodi spune ca asteapta din partea Europei un ajutor in ceea ce priveste controlul frontierelor, iar acolo unde aceste controale exista, Italia asteapta un sprijin in privinta masurilor cu caracter social, pentru a face fata celor mai dificile situatii in privinta ajutoarelor regionale, atunci cand aceste probleme de imigrare sunt mai puternice. "Pentru ca tocmai aceste miscari, aceste mari migrari sunt migrari europene si, prin urmare, nu privesc doar statele respective, ci intregul continent. Cred ca este necesara o politica europeana comuna, juridica si sociala", a mai declarat premierul italian in interviul acordat TVR.
Europa este o uniune de minoritati cu drepturi egale
Premierul italian, Romano Prodi, a explicat ca Italia nu are legi speciale pentru nici o minoritate, deci nici pentru minoritatea roma, aflata in centrul unui val de xenofobie, intrucat Europa in sine este o uniune de minoritati, cu drepturi egale. "Cu totii suntem minoritari si cu totii suntem egali, in Europa", a spus seful Guvernului de la Roma, in interviul acordat TVR, dupa intrevederea avuta miercuri la Roma cu premierul roman, Calin Popescu Tariceanu.Prodi a reamintit ca, in calitate de fost presedinte al Comisiei Europene a sustinut aderarea Romaniei la UE cu toate drepturile, dar si cu obligatiile care ii revin.Seful Consiliului italian de Ministri a aratat ca problema romilor este una europeana, care necesita o abordare umana si presupune cooperare pentru masuri sociale.
Miercuri, in cadrul unei reuniuni la Roma, seful Guvernului italian si omologul sau roman, Calin Popescu-Tariceanu, au solicitat Comisiei Europene "sa faca mai mult" pentru integrarea sociala a romilor si au anuntat o intarire a cooperarii politienesti intre cele doua tari.
D.C.  
Alte articole
  George W. Bush: Summitul NATO de la Bucuresti va fi marcat de succese    (2008-03-27 21:15)
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-10
 16:36 
Barroso: Italia nu a cerut fonduri pentru integrarea romilor  2007-11-11
 15:07 
La 83 de ani, George Bush senior a sarit cu parasuta  2007-11-11
 Top afisari / comentarii 
 Repetentul Cioroianu (2607 afisari)
 Romani Criss cheama la anarhie in Bucuresti (2536 afisari)
 "Schisma" nationalista este definitiva (2513 afisari)
 Fals la Tantum (2338 afisari)
 Ministrii Interpol (2334 afisari)
 Dezastru ecologic in Marea Neagra (768 afisari)
 Bogdan Chireac a demisionat de la ziarul "Gandul" (734 afisari)
 Roman impuscat in Italia (576 afisari)
 Trei ani de la moartea lui Yasser Arafat (167 afisari)
 Presedintele pakistanez desfiinteaza Parlamentul (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00964 sec.