Ziua Logo
  Nr. 4082 de vineri, 9 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
O casa in Bucuresti, mai scumpa decat in Bruxelles sau Atena
BERD: Romania, tara est-europeana cu cel mai rapid ritm de crestere a pretului locuintelor
 9 noiembrie, 12:50 
Potrivit celui mai recent raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvolatare (BERD), Romania este, dupa Ucraina, tara est-europeana cu cel mai rapid ritm de crestere a pretului locuintelor. Asa se face ca, o casa din Bucuresti a ajuns sa coste mai mult decat o locuinta din centrul Atenei. Expertii sustin ca, daca oferta in sectorul imobiliar se va imbunatati in urmatorii ani, iar bancile vor inaspri conditiile de creditare, preturile caselor ar putea scadea. Raportul anual asupra evolutiei economice a statelor din Europa de Est, intocmit de BERD, recunoaste in schimb "progresul notabil" facut de Romania in reformarea economiei sale de piata, dupa aderarea la Uniunea Europeana, dar atrage atentia asupra politicii fiscale lipsite de fermitate si a programelor pe termen lung pe care autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa le aplice.
Raportul BERD noteaza ca, in 2006, pretul unei locuinte din Bucuresti a depasit 2.000 de euro/metru patrat, fiind mai mare decat in Bruxelles, Atena sau Budapesta, in conditiile in care, gradul de dezvoltare a capitalei Romaniei, calculat dupa PIB/locuitor, este de peste trei ori mai mic decat in capitala Belgiei. Autorii studiului subliniaza faptul ca preturile pentru locuinte iau in calcul costul unui metru patrat intr-un apartament de aproximativ 120 metri patrati, situat in centrul oraselor luate in calcul. "Putem spune ca raportul intre pretul locuintelor si nivelul veniturilor in Bucuresti, Kiev, Riga, Vilnius sau Varsovia este relativ ridicat comparativ cu alte capitale din regiunile in tranzitie sau occidentale. Cu toate acestea, o comparatie a preturilor este dificila, deoarece calitatea si oferta de locuinte variaza intre aceste tari, mai ales in cazul statelor in tranzitie. Mai mult, avansul rapid al veniturilor si al preturilor locuintelor tinde sa se concentreze mai ales in capitalele statelor in tranzitie decat in statele mai dezvoltate", se arata in raport.
Analistii BERD noteaza insa ca este posibil insa ca preturile locuintelor sa se tempereze, in contextul in care se imbunatateste oferta, iar conditiile de creditare se inaspresc in urmatorii ani. "Cresterea continua a pretului caselor poate duce in curand la o supra-evaluare", a mai indicat BERD.
Expertii recunosc "progresul notabil" facut in domeniul reformelor
Romania a inregistrat un "progres notabil" in ceea ce priveste reformele in ultimul an, avansul fiind determinat, ca si in cazul Bulgariei, de procesul de aderare la Uniunea Europeana, arata raportul BERD. 2006 a fost "bun" pentru reformele din sud-estul Europei, unde au fost operate "10 cresteri de scor". In randul tarilor avansate din aceasta zona europeana - Bulgaria, Croatia si Romania - ultimele doua au inregistrat un progres notabil in ultimul an, progresul fiind legat de procesul de aderare la UE, sustine raportul.
Scorul mediu atribuit Romaniei de BERD, care evalueaza evolutia perioadei de tranzitie, este de 3,3 puncte (pe o scala de la 1-4, unde "1" reprezinta schimbari minore fata de economia planificata central, in timp ce "4 plus" este scorul atribuit economiilor industrializate- n.r.). Scorul este inferior celor obtinute de Bulgaria si Croatia, dar si de statele care au aderat la UE in 2004, cu exceptia Maltei si Ciprului, care nu sunt incluse in studiu.
Principalele riscuri pentru Romania sunt deficitul semnificativ de cont curent si oscilatiile gradului de competitivitate, potrivit raportului referitor la tarile in tranzitie elaborat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
In ciuda acestui progres, analistii BERD sustin ca este nevoie in continuare de multa munca pentru a se asigura stabilitatea reformelor si pentru a proteja regiunea de orice criza financiara la nivel mondial. "Reformele neuniforme din Europa de Sud-Est, dupa caderea comunismului, au ingreunat aderarea statelor din aceasta regiune la UE", sustine raportul.
Romania, vulnerabila din cauza lipsei de fermitate a politicii fiscale
Un punctaj de "4 minus" a fost atribuit privatizarilor, iar "3 plus" pentru reforma sistemului bancar (in urcare cu o treapta fata de anul trecut) si reforma in infrastructura. In cazul sistemului bancar, imbunatatirea punctajului a fost determinata de cresterea rapida a creditului contractat de sectorul privat. De asemenea, Romania a obtinut un scor de "3 minus" pentru restructurarea intreprinderilor, politica in domeniul concurentei, piata de capital si institutii nebancare. "In Romania, dezvoltarea sectorului financiar a fost, in mare, un raspuns al pietei la reformele initiale si la privatizari. Cresterea rapida a creditelor contractate de companiile private si gospodarii, alaturi de reglementari mai bune in domeniul bancar au condus la imbunatatirea scorului pentru sectorul bancar. In acelasi timp, pietele de actiuni si obligatiuni au crescut rapid, au fost autorizate si au inceput activitatea fonduri private de pensii, iar sectorul asigurarilor si al leasingului au continuat sa se dezvolte", se spune in raport.
Analistii BERD sunt de parere ca, desi riscurile economice pe termen scurt sunt reduse, totusi politica fiscala lipsita de fermitate si cea legata de venituri contribuie la cresterea vulnerabilitatilor, in conditiile in care economia trece prin schimbari structurale semnificative. De asemenea, BERD atrage atentia ca autoritatile trebuie sa realizeze programe pe termen mai lung pentru a pune bazele cresterii viitoare.
C.S, D.C.  
 Afisari: 330  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-09
 19:35 
Teheranul asigura Romania ca nu reprezinta o amenintare
1 comentariu
 19:33 
Seful Departamentului Schengen, chestorul Vasile Gabriel Nita
 18:13 
Barroso: Comisia va analiza daca decretul italian incalca legile comunitare
 17:56 
Complicele lui Hayssam, lasat sa plece din Romania
 17:54 
Egiptul reia programul nuclear, Israelul vorbeste de un scenariu apocaliptic
 17:50 
Medicament impotriva rahitismului, retras de pe piata
 17:48 
Documente ale Securitatii pe tema revoltei de la Brasov
 17:27 
Imigrantii romani din Italia infiinteaza o noua formatiune politica
1 comentariu
 17:22 
Benazir Bhutto este arestata la domiciliu
 17:00 
Protest al Noii Drepte in fata Ambasadei Italiei la Bucuresti
1 comentariu
 16:36 
Eutanasie la domiciliul clientului
 15:37 
Centrul Simon Wiesenthal cere demisia lui Cioroianu
2 comentarii
 15:36 
Sorin Miscoci, noul cameraman al presedintelui Basescu
 15:23 
Vin doua zile cu vant si ninsori in toata tara
 15:18 
Romani arestati la Roma pentru detinere de materiale explozive
1 comentariu
 15:16 
De anul viitor, romanii vor cumpara bilete de tren on-line
 13:35 
Al Qaeda pregateste atacuri in centrele comerciale americane de Craciun
 12:55 
Rusia pregateste "actiuni de riposta"
1 comentariu
 12:10 
Mailat cere sa-si execute pedeapsa in Romania
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 A ucis Mailat? (5641 afisari)
 Mana KGB (4498 afisari)
 Sinistra stanga (3860 afisari)
 "A sosit clipa!" (2786 afisari)
 Decalogul Mafiei (2111 afisari)
 Protest al Noii Drepte in fata Ambasadei Italiei la Bucuresti (1167 afisari)
 Rusia pregateste "actiuni de riposta" (457 afisari)
 Teheranul asigura Romania ca nu reprezinta o amenintare (359 afisari)
 BERD: Romania, tara est-europeana cu cel mai rapid ritm de crestere a pretului locuintelor (330 afisari)
 Mailat cere sa-si execute pedeapsa in Romania (329 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01228 sec.