Saddam Hussein detine arme de distrugere in masa si reprezinta un pericol pentru securitatea mondiala. Romanul-tigan Nicolae Romulus Mailat a violat si a ucis cu bestialitate o italianca. SUA intervin militar in Irak pentru a indeparta pericolul. Politicienii italieni, prin declaratiile si actiunile lor, dau nastere unui curent xenofob si extremist indreptat impotriva romanilor si, in special, a tiganilor. In cazul interventiei din Irak, a fost vorba despre marturia unui hot mincinos. Un irakian care, incercand sa obtina azil in Germania, a sustinut ca a contribuit la dezvoltarea programului de fabricare a armelor de distrugere in masa comandate de Saddam. Arme care nu au fost gasite nici pana acum. In ceea ce priveste Italia, cazul asasinarii Giovannei Reggiani se bazeaza pe declaratia unei femei cu probleme psihice, fapt confirmat nu numai de catre rudele lui Mailat, concitadine cu aceasta, dar si de catre fiul ei. Ambii martori sunt acum protejati, ascunsi, deci, inaccesibili opiniei publice. Sadam Hussein nu isi mai poate prezenta varianta, pentru ca este mort. Mailat este izolat si nu poate fi contactat nici macar de catre autoritatile romane, cele care ar trebui sa ii asigure asistenta juridica.
Aparent diferite, aceste doua cazuri au foarte multe elemente comune. Cele mai importante sunt insa modul in care publicului i-au fost prezentate faptele si efectele pe termen mediu.
La aproximativ o saptamana de la moartea Govannei Reggiani, se poate vorbi deja despre premeditarea unui scandal. Efectele se cunosc: legi elaborate de autoritatile de la Roma care permit expulzari abuzive pe criterii etnice; incalcari ale legislatiei europene si ale drepturilor omului; amplificarea unor sentimente xenofobe in randul cetatenilor Uniunii Europene si incalcarea drepturilor unor minoritati. Ca sa nu mai vorbim despre deteriorarea relatiilor romano-italiene si a imaginii cetatenilor romani in Europa. Scopul poate fi doar banuit si are, in principal, implicatii economice si politice. Cert este ca migratia romaneasca - amenintand de multe ori locurile de munca ale autohtonilor - prin intermediul miliardelor trimise in tara, contribuie la cresterea PIB-ului Romaniei. Din aceasta ecuatie nu poate fi scoasa insa nici componenta infractionala generatoare de tensiuni si dezordine sociala.
In momentul de fata, este foarte clar ca principalul instrument prin care s-a ajuns la situatia actuala este presa italiana. Aceasta a exagerat si amplificat subiectul, generand isterie in randul societatii din peninsula. Iar accentele extremiste ale italienilor de rand au fost, fara indoiala, alimentate de discursurile electorale ale politicienilor. Din pacate, societatea romaneasca a reactionat similar. Preluand pe nemestecate ce i s-a servit din Italia, mass-media din Romania l-au etichetat pe Mailat, fara nici-o tresarire, drept criminal violator, bestie. Subiectul "problemei tiganesti" a revenit in actualitate, dand apa la moara celor care considera ca defectele sau inclinatia catre infractionalitate a unor indivizi poate fi generalizata la nivelul unui popor sau a unei etnii.
Nicolae Romulus Mailat a fost prezentat initial ca o bruta care a torturat, violat, ucis si jefuit o femeie. Intre timp, s-a dovedit ca nu a fost vorba despre viol. Mai nou, s-a descoperit ca victima, in varsta de 47 de ani, a murit in urma unui atac de cord. Mai mult, potrivit rudelor, in momentul arestarii, carabinierii l-au batut pe Mailat ca sa recunosca o crima. "Bestia" este inchisa si izolata, inaccesibila autoritatilor romane, iar principiul prezumtiei de nevinovatie a fost aruncat la cos. Tot ce are de spus romanul este transmis de avocatul din oficiu italian. Iar Mailat sustine ca nu a facut altceva "decat" sa fure o geanta.
Un mare semn de intrebare se ridica asupra modului in care a fost mediatizat cazul, in Romania. In seara zilei de 31 octombrie, pe reteaua FreeEx, accesata preponderent de catre jurnalisti, a aparut informatia ca sotia unui parlamentar italian a fost ucisa de catre un roman. Acesta a fost semnalul care a mobilizat mass-media romanesti. Avand in vedere ca, despre infractiunile conationalilor din Italia se scrisese foarte mult, este putin probabil ca ziaristii romani sa se fi mobilizat in asa masura daca s-ar fi spus de la inceput ca este o "simpla" crima sau talharie. Important este si faptul ca, pe FreeEx, era citata o agentie de presa din Republica Moldova. Avand in vedere cum au evoluat lucrurile in ultima saptamana, daca se va afla cine este initiatorul actiunii mediatice sora cu isteria, poate se va afla, pana la urma, cine este si beneficiarul.