Ziua Logo
  Nr. 4081 de joi, 8 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Crima odioasa a lui Mailat si armele biologice ale lui Saddam
 8 noiembrie, 17:20 
"Bestia" Nicolae Romulus Mailat (Foto: EPA)
Saddam Hussein detine arme de distrugere in masa si reprezinta un pericol pentru securitatea mondiala. Romanul-tigan Nicolae Romulus Mailat a violat si a ucis cu bestialitate o italianca. SUA intervin militar in Irak pentru a indeparta pericolul. Politicienii italieni, prin declaratiile si actiunile lor, dau nastere unui curent xenofob si extremist indreptat impotriva romanilor si, in special, a tiganilor. In cazul interventiei din Irak, a fost vorba despre marturia unui hot mincinos. Un irakian care, incercand sa obtina azil in Germania, a sustinut ca a contribuit la dezvoltarea programului de fabricare a armelor de distrugere in masa comandate de Saddam. Arme care nu au fost gasite nici pana acum. In ceea ce priveste Italia, cazul asasinarii Giovannei Reggiani se bazeaza pe declaratia unei femei cu probleme psihice, fapt confirmat nu numai de catre rudele lui Mailat, concitadine cu aceasta, dar si de catre fiul ei. Ambii martori sunt acum protejati, ascunsi, deci, inaccesibili opiniei publice. Sadam Hussein nu isi mai poate prezenta varianta, pentru ca este mort. Mailat este izolat si nu poate fi contactat nici macar de catre autoritatile romane, cele care ar trebui sa ii asigure asistenta juridica.
Aparent diferite, aceste doua cazuri au foarte multe elemente comune. Cele mai importante sunt insa modul in care publicului i-au fost prezentate faptele si efectele pe termen mediu.
La aproximativ o saptamana de la moartea Govannei Reggiani, se poate vorbi deja despre premeditarea unui scandal. Efectele se cunosc: legi elaborate de autoritatile de la Roma care permit expulzari abuzive pe criterii etnice; incalcari ale legislatiei europene si ale drepturilor omului; amplificarea unor sentimente xenofobe in randul cetatenilor Uniunii Europene si incalcarea drepturilor unor minoritati. Ca sa nu mai vorbim despre deteriorarea relatiilor romano-italiene si a imaginii cetatenilor romani in Europa. Scopul poate fi doar banuit si are, in principal, implicatii economice si politice. Cert este ca migratia romaneasca - amenintand de multe ori locurile de munca ale autohtonilor - prin intermediul miliardelor trimise in tara, contribuie la cresterea PIB-ului Romaniei. Din aceasta ecuatie nu poate fi scoasa insa nici componenta infractionala generatoare de tensiuni si dezordine sociala.
In momentul de fata, este foarte clar ca principalul instrument prin care s-a ajuns la situatia actuala este presa italiana. Aceasta a exagerat si amplificat subiectul, generand isterie in randul societatii din peninsula. Iar accentele extremiste ale italienilor de rand au fost, fara indoiala, alimentate de discursurile electorale ale politicienilor. Din pacate, societatea romaneasca a reactionat similar. Preluand pe nemestecate ce i s-a servit din Italia, mass-media din Romania l-au etichetat pe Mailat, fara nici-o tresarire, drept criminal violator, bestie. Subiectul "problemei tiganesti" a revenit in actualitate, dand apa la moara celor care considera ca defectele sau inclinatia catre infractionalitate a unor indivizi poate fi generalizata la nivelul unui popor sau a unei etnii.
Nicolae Romulus Mailat a fost prezentat initial ca o bruta care a torturat, violat, ucis si jefuit o femeie. Intre timp, s-a dovedit ca nu a fost vorba despre viol. Mai nou, s-a descoperit ca victima, in varsta de 47 de ani, a murit in urma unui atac de cord. Mai mult, potrivit rudelor, in momentul arestarii, carabinierii l-au batut pe Mailat ca sa recunosca o crima. "Bestia" este inchisa si izolata, inaccesibila autoritatilor romane, iar principiul prezumtiei de nevinovatie a fost aruncat la cos. Tot ce are de spus romanul este transmis de avocatul din oficiu italian. Iar Mailat sustine ca nu a facut altceva "decat" sa fure o geanta.
Un mare semn de intrebare se ridica asupra modului in care a fost mediatizat cazul, in Romania. In seara zilei de 31 octombrie, pe reteaua FreeEx, accesata preponderent de catre jurnalisti, a aparut informatia ca sotia unui parlamentar italian a fost ucisa de catre un roman. Acesta a fost semnalul care a mobilizat mass-media romanesti. Avand in vedere ca, despre infractiunile conationalilor din Italia se scrisese foarte mult, este putin probabil ca ziaristii romani sa se fi mobilizat in asa masura daca s-ar fi spus de la inceput ca este o "simpla" crima sau talharie. Important este si faptul ca, pe FreeEx, era citata o agentie de presa din Republica Moldova. Avand in vedere cum au evoluat lucrurile in ultima saptamana, daca se va afla cine este initiatorul actiunii mediatice sora cu isteria, poate se va afla, pana la urma, cine este si beneficiarul.
Marius BATCA  
Alte articole
  Rus, colegul lui Mailat    (Anchete, 2008-04-22)
  Un nou caz "Mailat" in Italia    (Anchete, 2008-04-21)
  Inscenarea Mailat    (Eveniment, 2007-12-05)
  A ucis Mailat?    (Eveniment, 2007-11-09)
  Un nou caz "Mailat" inflameaza opinia publica din Italia    (2008-04-19 13:01)
  Ministrii David si Amato au cazut la pace in "cazul Mailat"    (2008-01-23 19:59)
  Mailat cere sa-si execute pedeapsa in Romania    (2007-11-09 12:10)
  Giovanna Reggiani nu a fost violata    (2007-11-05 21:25)
  Bomba la magazinul unei romance din Italia    (2007-11-05 16:34)
 Afisari: 412  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-08
 19:52 
Traian Basescu a pierdut procesul cu CNCD in cazul "tiganca imputita"
2 comentarii
 19:32 
Masini in flacari in cartierul Salajan
 18:22 
Georgia: Alegeri anticipate in ianuarie
 18:08 
Tensiunile de la granita turco-irakiana se amplifica
1 comentariu
 18:04 
Reabilitarea Romanovilor, respinsa fara drept de apel
 17:51 
ANAF: Taxele si impozitele vor fi platite on line
 17:37 
Iuscenko vrea sa-l trimita pe Basescu pe o insula singuratica din Marea Neagra
 17:03 
Masinile inmatriculate in Transnistria, interzise pe soselele din Republica Moldova
 16:31 
Din decembrie, mai multe vize pentru moldoveni
 16:13 
Israelul ar putea ataca Iranul
1 comentariu
 16:05 
Oscarurile vor avea propriul muzeu, la Hollywood
 14:50 
Cat dureaza o casnicie (The Heartbreak Kid)
 14:36 
Biserica Ortodoxa Rusa, in conflict cu Patriarhia Romana
1 comentariu
 14:21 
Anchetatorii analizeaza continutul cutiei negre a elicopterului prabusit
 14:00 
Implant pentru corectarea afectiunilor coloanei
 13:06 
Vizita lui Tariceanu la Roma, in presa internationala
 12:42 
Human Rights Watch: "Romanii sunt tinta expulzarilor"
 Top afisari / comentarii 
 Disectia (2373 afisari)
 Sapte peste prag (2255 afisari)
 Mai tare ca Pache (2066 afisari)
 Tiganii romani si munca la negru din Italia (1877 afisari)
 Alegerea papilor - se revine la 2/3 (1597 afisari)
 Israelul ar putea ataca Iranul (762 afisari)
 Masinile inmatriculate in Transnistria, interzise pe soselele din Republica Moldova (447 afisari)
 Crima odioasa a lui Mailat si armele biologice ale lui Saddam (412 afisari)
 Traian Basescu a pierdut procesul cu CNCD in cazul "tiganca imputita" (295 afisari)
 Vizita lui Tariceanu la Roma, in presa internationala (258 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00971 sec.