Guvernul de la Chisnau a aprobat in sedinta de ieri un proiect de lege care prevede ca automobilele inmatriculate in Transnistria nu vor mai putea traversa frontiera de stat a Republicii Moldova, daca vor avea numere de inmatriculare si acte prefectate de autoritatile transnistriene. Aceasta masura este luata pe un fond general de nemultumire in randul cetatenilor moldoveni care, potrivit celui mai recent Barometru Socio-Politic, realizat de IMAS-INC in luna octombrie, considera ca tara lor se indreapta intr-o directie gresita.
De anul viitor, automobilele din Transnistria nu vor mai putea traversa frontiera de stat a Republicii Moldova, daca vor avea numere de inmatriculare si acte perfectate de autoritatile transnistrene, anunta BBC. Proiectul de lege, care prevede acest set de masuri, a fost aprobat cu o zi in urma in sedinta Guvernului de la Chisinau, care si-a motivat decizia prin faptul ca intentioneaza sa deschida o Baza Centrala de Date si sa puna la punct Registrul de Stat al Transportului.
Cu prilejul adoptarii proiectului, ministrul Dezvoltarii Informationale, Vladimir Malojen, a precizat ca noile reguli vor fi aplicate pe teritoriul intregii tari, indiferent daca proprietarii vehiculelor au buletin de resedinta in partea stanga sau dreapta a Nistrului. Pe parcursul a jumatate de an, proprietarii vehicolelor cu numere transnistrene de inmatriculare vor avea posibilitatea sa perfecteze actele ce tin de procedura de devamare a automobilelor in mod suplimentar, a mai aratat Malojen. El a explicat ca diferenta de cost dintre taxele perceptate de serviciile vamale din Transnistria si cele ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova, la introducerea unui automobil in tara, este de 70-75 %.
O alta prevedere a hotararii de Guvern este aceea ca procedurile vamale nu vor mai fi efectuate in cazul masinilor introduse in Transnistria pana in anul 1993, precizeaza BBC. Procedurile de reinregistrare ar trebui sa fie urmate de catre aproximativ 200 de mii de proprietari ai unitatilor de transport, releva datele Ministerului Dezvoltarii Informationale. Potrivit Ministerului de Interne, politia din Republica Moldova a confiscat deja peste doua mii de placute ale automobilelor inmatriculate in Transnistria.
Partidul lui Voronin scade in sondaje
Potrivit rezultatelor ultimului Barometru Socio-Politic realizat de IMAS-INC, in luna octombrie, mai mult de jumatate dintre cetatenii Republicii Moldova considera ca tara lor se indreapta intr-o directie gresita, contrariul fiind sustinut de doar 29% dintre moldoveni, informeaza Rompres. Sondajul releva deasemenea ca aproape un sfert din populatia Moldovei considera ca situatia economica este cu mult mai proasta decat in urma cu un an, doar 2% dintre moldoveni fiind de parare ca ea s-a schimbat in bine.
Deasemenea, fiecare al treilea cetatean din Republica Moldova sustine ca nivelul sau de trai nu s-a schimbat din octombrie 2006, in timp ce 27% afirma ca este chiar mai prost, iar 21% sunt de parere ca este putin mai bun.
Din punct de vedere politic, Barometrul realizat de IMAS-INC releva ca, desi increderea populatiei in presedinte este in continua scadere, Vladimir Voronin ramane in fruntea preferintelor electoratului moldovean. In prezent, isi exprima increderea in presedintele Voronin 40% dintre moldoveni, in timp ce in iunie 2006, acest procent se ridica la 55%.
In materie de increderea de care se bucura din partea populatiei moldovene , premierul Vasile Tarlev este despartit de Voronin de sunt singur procent, el reusind sa castige in luna iulie 4 procente.
Barometrul IMAS indica, insa, si o anumita schimbare de mentalitate a moldovenilor, 31 dintre acestia acordandu-i incredere primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca, care s-a transformat astfel in principala supriza a topului.
Desi Voronin continua sa ramana in fruntea preferintelor electoratului Republicii Moldova, partidul de guvernamant al comunistilor, al carui lider este, se afla in scadere continua. In luna noiembrie a anului trecut, 48% dintre cei chestionati declarau ca au incredere in Partidul Comunistilor, insa, in prezent ,numarul acestora a scazut la doar 33%. Alianta Moldova Noastra se situeaza pe locul al doilea, cu 21%, urmata de Partidul Democrat, cu 18%, Partidul Liberal, cu 13% si Partidul Popular Crestin Democrat, in care si-au exprimat increderea 11% dintre moldoveni.
Sondajul realizat de IMAS releva deasemenea ca, in plan extern, 69% din populatie se pronunta pentru aderarea Republicii Moldova la UE, dar ca numai 23% doresc intrarea in NATO. Peste 85% dintre moldoveni au declarat ca Biserica este institutia in care au cea mai mare incredere.