Ziua Logo
  Nr. 4080 de miercuri, 7 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bazele americane din Romania ii stau in gat lui Putin
Rusia se retrage din tratatul CFE
-- Duma de stat a aprobat azi suspendarea Tratatului Fortelor Conventionale din Europa
 7 noiembrie, 14:47 
Putin ameninta Occidentul
Duma din Rusia, Camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, a votat azi, in unanimitate, suspendarea tratatului CFE, care limiteaza detinerea de arme conventionale in Europa, relateaza Reuters. Duma a aprobat o lege care permite Rusiei sa nu mai respecte Tratatul Fortelor Conventionale din Europa (CFE). Aceasta va intra in vigoare la 12 decembrie, dupa aprobarea sa finala in Camera superioara a Parlamentului rus si dupa ratificarea ei de catre presedintele Valdimir Putin.
La mijlocul lunii iulie, presedintele Vladimir Putin a suspendat, prin decret, participarea Rusiei la Tratatul Fortelor Conventionale din Europa, semnat in 1990 intre statele membre NATO si tarile semnatare ale Pactului de la Varsovia. Textul prezidential precizeaza ca Rusia suspenda CFE si acordurile internationale legate de acesta pana cand statele NATO vor ratifica versiunea adaptata a acestuia, convenita in 1999, la Istanbul.
In vreme ce Kremlinul s-a dovedit atunci destul de zgarcit in declaratii, justificand inghetarea tratatului semnat in 1990, ce prevede limitarea numarului de tancuri, artilerie grea, avioane si elicoptere de atac dislocate si detinute in spatiul cuprins intre Oceanul Atlantic si Muntii Ural, prin "circumstante extraordinare (...) ce afecteaza securitatea Federatiei Ruse si necesita masuri imediate", presa moscovita a afirmat ca decretul semnat de liderul de la Moscova precizeaza in mod expres "impactul negativ" al bazelor americane din Romania si Bulgaria asupra limitarilor impuse de CFE, alaturi de tergiversarea adoptarii documentului de catre statele NATO.
Potrivit MAE moscovit, prevederile decretului semnat de presedintele Putin intra in vigoare in termen de 150 de zile de la data la care toti participantii la CFE primesc notificarea din partea Moscovei, aceasta fiind transmisa in data de 14 iulie 2007. Suspendarea participarii Rusiei la CFE intervine pe fondul deteriorarii tot mai accentuate a relatiilor Moscovei cu capitalele occidentale, tensionate ca urmare a divergentelor privind planurile SUA legate de extinderea scutului american antiracheta in Europa de Est, statutul provinciei Kosovo si politica energetica moscovita.
Bazele din Romania si Bulgaria aratate cu degetul
Militari romani, americani si bulgari
Varianta in vigoare a Tratatului cu privire la Fortele Conventionale in Europa (CFE) corespunde 100% doar "intereselor SUA si NATO, deoarece le permite acestora sa-si puna in aplicare, fara nici un fel de restrictii, strategia de extindere a Aliantei Nord-Atlantice spre estul Europei", a declarat azi, la Moscova, seful Statului-Major al armatei ruse, generalul Iuri Baluievski. "Actualul CFE permite, de asemenea, reconfigurarea fortelor SUA in Europa (prin crearea de noi baze in Romania si Bulgaria) si faciliteaza monitorizarea fortei ruse de pe continentul european", a adaugat generalul Baluievski.
De altfel, instalarea unor baze americane in Bulgaria si Romania a fost mentionata de Rusia si in memorandumul trimis in iulie Olandei, depozitar al CFE, in care Moscova isi explica motivele pentru suspendarea participarii sale la CFE.
"Distrugerea CFE nu reprezinta o pierdere ireparabila pentru Rusia", considera seful Statului-Major al armatei ruse, generalul Iuri Baluevski. "In schimb, pentru statele din Europa aceasta va reprezenta o pierdere sensibila", a adaugat acesta. "Rusia dispune de suficient arsenal si mijloace pentru a-si asigura securitatea si a-si apara interesele nationale", a continuat Baluevski, indicand ca Rusia nu poate juca in detrimentul propriei securitati. Potrivit sefului Statului-Major rus, Rusia a avertizat in repetate randuri asupra deciziilor sale in cazul neratificarii de tarile NATO a variantei adaptate a CFE. "Astfel, vorbind obiectiv, resursele de bunavointa s-au cam epuizat", a adaugat generalul Baluievski.
Conditiile Moscovei
Rusia isi va relua participarea sa la Tratatul privind fortele conventionale in Europa (CFE) daca partenerii ei occidentali isi vor indeplini obligatiile ce le revin in legatura cu acest document, a declarat ministrul adjunct de Externe rus Serghei Kisliak, luand cuvantul in Duma de Stat, relateaza Interfax.
"Daca partenerii occidentali vor indeplini toate cerintele avansate de Rusia si vor fi create conditii pentru aplicarea efectiva a variantei adaptate a CFE, Rusia va reveni in Tratat", a declarat adjunctul sefului diplomatiei de la Moscova, adaugand ca, "pana cand varianta revizuita a CFE nu va intra in vigoare, Moscova nu vede nici-o ratiune pentru a respecta prevederile actuale ale CFE, care ii prejudiciaza interesele de securitate".
Adoptarea legii cu privire la suspendarea participarii Rusiei la CFE este justificata politic si necesara juridic, a mentionat diplomatul rus, indicand ca "vechiul CFE nu doar ca nu corespunde realitatilor zilelor noastre, dar contravine chiar intereselor Rusiei". El a mentionat insa ca Moscova ramane deschisa dialogului cu Occidentul pe acest subiect.
Moratoriul Rusiei privind participarea sa la CFE nu are un caracter ireversibil, a tinut sa sublinieze si seful Comisiei pe probleme internationale din Duma rusa, Konstantin Kosaciov, mentionand ca "aceasta decizie a Moscovei nu are un caracter agresiv".
In opinia parlamentului rus, cheia pentru mentinerea CFE se afla in prezent la Bruxelles, si nu la Moscova. "Tocmai pozitia tarilor NATO, care nu au ratificat varianta adaptata a Tratatului a condus la situatia actuala"', considera liderul parlamentar rus, indicand ca pozitia Rusiei corespunde absolut normelor internationale, iar suspendarea participarii Rusiei la CFE se face in conformitate cu Conventia de la Viena, a legislatiei autohtone si a acordurilor internationale.
M.A.B.  
Alte articole
  NATO avertizeaza Rusia ca trebuie sa reia aplicarea Tratatului privind Fortele Conventionale din Europa    (2008-12-03 19:28)
  Rusii considera tratatul CFE "un anacronism al Razboiului Rece"    (2008-01-11 12:24)
  Rusia nu mai aplica tratatul CFE    (2007-12-12 11:56)
  Moscova continua santajul la adresa NATO    (2007-11-16 13:49)
 Afisari: 189  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-07
 19:55 
Elicopter prabusit in judetul Arges
 18:35 
Romanca agresata la Milano
2 comentarii
 17:31 
Voronin recunoaste ca Moldova este a lui Stefan cel Mare
6 comentarii
 17:30 
Generalul Plesita acuzat de terorism
2 comentarii
 17:28 
Trabantul isi aniverseaza cei 50 de ani la Zwickau
 17:27 
Tariceanu si Prodi cer sprijinul UE pentru integrarea sociala a romilor
 17:00 
Analistii avertizeaza: Pretul barilului de petrol se indreapta spre pragul de 100 de dolari
 16:48 
Viktor Iuscenko si-a tras insula
1 comentariu
 16:26 
"Dos a uno por Steaua" ("2-1 pentru Steaua'')
 16:13 
Centrala de la Belene nu a primit unda verde pentru inceperea constructiei
 16:09 
Demonstrantii de la Tbilisi, dispersati de fortele de ordine
 16:07 
Actorul Russell Crowe se crestineaza
1 comentariu
 15:34 
SUA nu mai tin cont de Rusia in privinta scutului antiracheta
 15:02 
Romania risca milioane de euro amenda pentru incalcarea tratatului comunitar
 13:47 
Sarkozy vrea sa recucereasca inima Americii
 13:24 
Basescu: Infractionalitatea in Italia nu a inceput acum zece luni, ci cu mult inainte
1 comentariu
 12:21 
Tariceanu discuta astazi cu Prodi despre situatia romanilor din Italia
1 comentariu
 11:52 
Caini vii aruncati intr-o groapa plina cu lesuri
 Top afisari / comentarii 
 CIA si extraterestrii (4444 afisari)
 Teroarea Rosie, la 90 de ani (2605 afisari)
 SIE nu stie (2125 afisari)
 Romania domnului Cioroianu (2097 afisari)
 Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe (1877 afisari)
 Voronin recunoaste ca Moldova este a lui Stefan cel Mare (453 afisari)
 Romanca agresata la Milano (366 afisari)
 Caini vii aruncati intr-o groapa plina cu lesuri (349 afisari)
 SUA nu mai tin cont de Rusia in privinta scutului antiracheta (321 afisari)
 Viktor Iuscenko si-a tras insula (319 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01171 sec.