Politicienii olandezi vor sa-i trimita pe imigrantii din Polonia, Bulgaria si Romania la cursuri platite de integrare, similare celor la care trebuie sa mearga nou-venitii din Africa sau Asia. Deocamdata se gandesc cum pot ocoli legea UE, care interzice acest lucru, relateaza Gazeta Wyborcza, consultata de Rompres.
"Un turc modern din Istanbul trebuie sa faca un curs de integrare, in timp ce o persoana dintr-un sat bulgaresc nu trebuie, chiar daca diferentele care-l despart de societatea olandeza sunt mult mai mari", explica recent deputatul liberal Halbe Zijlstra pentru cotidianul "Volkskrant". "Nu putem permite aparitia unor noi ghetouri. Afluenta de imigranti din Europa Centrala reprezinta o problema uriasa, pe care nu o percepem asa cum trebuie", spune socialistul Paul Ulenbelt.
Ideea fortarii imigrantilor din Polonia si cele doua noi tari ale Uniunii Europene sa participe la cursuri de limba si integrare este sprijinita de majoritatea deputatilor din partidele liberal, social-democrat si crestin-democrat. Ei ar putea vota o lege in acest sens daca nu ar fi legislatia UE, care impune libera circulatie a lucratorilor. "Nu-i putem obliga pe imigranti sa mearga la cursuri", declara Gerard Westerhof, purtatorul de cuvant al ministerului care se ocupa de integrarea imigrantilor. "Ministrul integrarii se va consulta insa cu angajatorii, poate ca ei vor dori sa ofere astfel de cursuri angajatilor", adauga el.
Pe de alta parte, Eric Trunthamer, purtatorul de cuvant al liberalilor in parlament, a declarat ca "ne gandim daca este posibila introducerea principiului obligativitatii absolviri cursului in cazul unei persoane care solicita ajutorul statului, in special ajutorul de somaj. In fond, e normal ca atunci cand vrei ceva de la stat, statul sa-ti ceara si el ceva". Decizia privind cursurile obligatorii de limba pentru someri sau alti imigranti urmeaza sa fie luata in doua-trei saptamani, precizeaza Rompres.
Cu incepere de la 1 ianuarie, imigrantii din afara UE sunt obligati sa urmeze cursuri de limba olandeza dar si de viata in Olanda. Astfel, in cele cateva sute de ore cat dureaza cursurile, ei invata cum sa scrie o scrisoare de intentie, unde sa caute de lucru sau cum sa-si faca o programare la medic. La sfarsitul acestor cursuri cu plata, imigrantii sustin un examen. Daca nu reusesc sa-l treaca, ei sunt amendati, prima data, cu 500 de euro, iar apoi, cu cate o mie. De trecerea examenului depinde primirea dreptului de sedere permanenta in Olanda.