Ziua Logo
  Nr. 4079 de marti, 6 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Voronin vrea ca Romania sa recunoasca identitatea nationala a statului moldovenesc
 6 noiembrie, 15:18 
Intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avertizat ca tensiunile cu Bucurestiul vor persista, daca Romania va continua sa puna la baza relatiilor bilaterale problemele legate de identitatea nationala a statului moldovenesc. Potrivit liderului de la Chisinau, initiativa Romaniei referitoare la dubla cetatenie a cauzat probleme serioase statului moldovean, care "nu s-au stopat, ci continua",�in timp ce ultimele modificari la legea cetateniei romane constituie motiv de mare ingrijorare pentru oficialii de la Chisinau.
"Daca autoritatile romanesti vor pune la baza relatiilor cu noi problemele legate de identitatea nationala a statului moldovenesc, nu sunt convins ca relatiile se vor imbunatati, asa cum ar trebui sa fie intre o tara membra a Uniunii Europene si o alta tara, vecina, la hotarele UE", a�spus seful statului moldovean, citat de corespondentul NewsIn la Chisinau. "Numai acesta este in prezent punctul de discordie in relatiile noastre si constientizarea acestor momente trebuie sa se produca atat la nivelul autoritatilor romanesti, dar si sa fie inteleasa si sustinuta si de catre autoritatile din Europa", sustine Voronin. Divergentele dintre Republica Moldova si Romania acum doar au iesit la suprafata,�dar ele se acumuleaza de mai multi ani, a declarat presedintele moldovean.
Intrebat cum ar caracteriza relatiile actuale dintre Republica Moldova si Romania, presedintele moldovean a spus ca acestea "nu sunt simpatice", iar conducerea de la Chisinau este ingrijorata de�evolutia acestor relatii.
"Noi intelegem foarte bine ca relatiile cu tara vecina trebuie sa fie normale. Noi suntem pentru relatii bilaterale, pe diverse dimensiuni, proiecte si ocazii, dar nu in detrimentul intereselor noastre nationale, a statului moldovenesc", a adaugat Voronin.
Potrivit liderului de la Chisinau, initiativa Romaniei referitoare la dubla cetatenie a cauzat probleme foarte serioase statului moldovean si aceste probleme "nu s-au stopat, ci continua",�iar ultimele modificari la legea cetateniei romane demonstreaza acest lucru si constituie motiv de mare ingrijorare pentru oficialii de la Chisinau. "Noi nu vom fi indiferenti la aceste probleme, ne vom adresa la toate institutiile europene si� internationale, pentru ca e un lucru care vizeaza direct perspectiva statalitatii statului moldovenesc. Si oricat de blajini sunt moldovenii, noi nu putem fi indiferenti de perspectiva statului nostru", a subliniat Vladimir Voronin.
Intrebat ce tara ar putea, in opinia sa, sa promoveze interesele Republicii Moldova in Uniunea Europeana,�din moment ce�Chisinaul a primit cu raceala oferta Romaniei de a fi avocatul�sau dupa aderarea de la 1 ianuarie 2007, Voronin a spus ca mizeaza "pe sustinerea fiecarei tari membra a UE".
"Nu este normal sa mizam numai pe o singura tara, fie ea si vecina sau prietena, pentru ca experienta multora din tarile UE este cu mult mai mare si mai avansata decat experienta pe care o are, de jumatate de an, de exemplu Romania. Pentru noi, experienta Romaniei, a Bulgariei si a mai multor state, care in ultimii ani au devenit membre ale UE, este importanta la nivelul tehnologiei de integrare si aceasta tehnologie noi o studiem cu interes deosebit. Dar sa mizam numai pe o tara nu ar fi corect din partea noastra, pentru ca atunci ne limitam si putem scapa din vedere ceva important la nivel de pregatire si de dezvoltare", a apreciat Voronin.
Presedintele moldovean nu a uitat sa aminteasca, in cadrul interviului acordat Europei Libere, nici rezultatele recensamantului populatiei din octombrie 2004. Potrivit lui Voronin, acel recensamnat a echivalat cu un eventual referendum cu privire la felul in care se identifica locuitorii Republicii Moldova. Atunci, doar 2,1 la suta din respondenti s-au declarat ca fiind romani, cifra care, in opinia liderului de la Chisinau, "raspunde la toate intrebarile".
Alina OLTEANU  
 Afisari: 224  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Ce tot se sufla in....undeva moldovenilor - ei l-au ales pe Voronin, atunci   de ionion
Povesti de Ion Creanga!   de Rollo
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-06
 19:30 
Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe
 19:27 
Suspecti noi in cazul Elodiei Ghinescu
 19:04 
Dumitru Prunariu: "ONU trebuie sa ia masuri pentru evitarea impactului asteroizilor cu Pamantul"
 18:45 
Pier Luigi Bersani: Imigrantii sunt necesari pentru dezvoltarea economiei Italiei
 18:30 
Retea mondiala de pedofilie, destramata de autoritatile europene
 17:54 
CNCD il condamna public pe Cioroianu
 17:31 
Sculptorul roman Vladimir Kazan expune la Bruxelles
 17:14 
Nou maxim istoric pentru aur
 17:09 
Noi infractiuni ale romanilor in Italia
 16:46 
Julia Roberts vrea sa o "infieze" pe Britney Spears
 16:36 
Olanda vrea sa-i trimita pe imigrantii romani la cursuri de integrare
 16:35 
Softwin, premiat la Forumul Global 2007 de la Venetia
 15:53 
Trei candidati la europarlamentare, audiati la CNSAS
 15:47 
Italian, impuscat in cap la vanatoare
 15:46 
Electroputere a fost preluata de Al-Arrab
1 comentariu
 15:00 
Primarul Romei "pune gaz pe focul rasismului antiromanesc"
 14:05 
Premierul Turciei acuza UE ca pune obstacole in calea aderarii tarii sale
 13:05 
Italia, comparata cu Rusia sau Zimbabwe
 12:58 
Basescu: Cele mai mari probleme in diaspora sunt create de etnia roma
 12:56 
Italia: 20 de cetateni straini au fost arestati in urma unei operatiuni antiteroriste
 Top afisari / comentarii 
 Batalioanele lui Cioroianu (4074 afisari)
 Ceausescu-jucator (3291 afisari)
 Moartea Giovannei Reggiani si replica fascista (2366 afisari)
 Romanii au rupt pactul european (2022 afisari)
 Kylie Minogue si-a anulat turneul mondial (1862 afisari)
 Italia, comparata cu Rusia sau Zimbabwe (490 afisari)
 Suspecti noi in cazul Elodiei Ghinescu (407 afisari)
 Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe (357 afisari)
 Basescu: Cele mai mari probleme in diaspora sunt create de etnia roma (338 afisari)
 Primarul Romei "pune gaz pe focul rasismului antiromanesc" (294 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01572 sec.