Noi audieri la Colegiul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS). Membrii Colegiului au convocat, pentru astazi, la sediul institutiei, trei dintre candidatii la alegerile europarlamentare si doi membri "cu vechime" ai Grupului pentru Dialog Social (DGS), asupra carora planeaza suspiciunea ca ar fi colaborat cu Securitatea. Anuntul a fost facut recent de Mircea Dinescu, membru CNSAS. Astazi este asteptat la audieri si IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, care a contestat decizia CNSAS de "politie politica". Surse din CNSAS au declarat ca exista informatii ca actuala conducere a Bisericii a interzis preotilor, printr-o circulara trimisa in tara, sa se prezinte la sediul Colegiului. Pana la aceasta ora, CNSAS a dat verdict de colaborare cu Securitatea pentru Doru Giugulea, fost sef al grupului PSD in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. La aflarea verdictului, Giugula a declarat ca decizia este o razbunare a lui Mircea Dinescu, membru CNSAS, cu care ar fi intrat mai demult intr-un litigiu de natura comerciala.
Dinescu nu a dezvaluit numele persoanelor chemate astazi la audieri. Conform unor surse citate de NewsIn, cei doi membri ai GDS sunt Calin Anastasiu si Mariana Celac, chemati la audieri intr-un alt dosar, cel purtand numele jurnalistului Sorin Alexandrescu.
Calin Anastasiu, de profesie sociolog, a fost director de cercetare la IMAS, in prezent fiind reprezentant al Radioului public in Asociatia pentru Radio Audienta. Mariana Celac este arhitect, eseist si membru fondator al GDS. Potrivit unor membri ai Colegiului, cei doi au fost cercetati din cauza unei cereri in acest sens depusa de un ONG. Pe de alta parte, surse din CNSAS au mai declarat, pentru NewsIn, ca ziaristul Sorin Alexandrescu a intrat in atentia Colegiului, avand dosar de retea, un vot in cazul sau fiind iminent.
Pe langa cei doi, Mircea Dinescu a precizat ca astazi sunt asteptati la audieri cativa magistrati, un pro-rector si un decan de la Universitatea din Cluj.
IPS Pimen, chemat pentru audieri
Contestatia depusa la CNSAS de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, fata de decizia de "politie politica" anuntata de CNSAS in cazul sau, in urma cu o luna, trebuie discutata doar dupa audierea acestuia. Din acest motiv, membrii Colegiului l-au mai citat odata pentru a se prezenta la audieri, au declarat surse din Colegiu, citate de Mediafax. In acest caz, au precizat sursele, dupa un interval de pana la zece zile, Colegiul va lua in discutie contestatia acestuia, fara a mai astepta declaratiile sale. Aceleasi surse din Colegiul CNSAS au declarat ca, cel mai probabil, IPS Pimen nu se va prezenta la audieri. "Exista informatii ca actuala conducere a Bisericii a interzis preotilor, printr-o circulara trimisa in tara, sa se prezinte la CNSAS".
La inceputul lunii trecute, surse din CNSAS declarau ca, potrivit documentelor studiate, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a avut legaturi atat cu Securitatea, cat si cu Directia de Informatii Externe (DIE), fiind cunoscut de cele doua structuri sub numele conspirative "Sidorovici" si, respectiv, "Petru".
Saptamana trecuta, Colegiul a analizat peste 40 de dosare ale eurocandidatilor. Dintre acestia, Corneliu Zeana, aflat pe pozitia a cincia pe lista Partidului Noua Generatie, condus de Gigi Becali, a primit verdict de politie politica. Zeana s-a autosuspendat din PNG si s-a retras din cursa pentru europarlamentare. In aceeasi sedinta, membrii Colegiului au dat si doua verdicte de necolaborare, in cazul unui preot ortodox si a unuia greco-catolic, fara a face publice numele acestora.