Demisii in lant din fruntea celor mai mari banci din lume. La numai cateva zile dupa demisia directorului general al Merrill Lynch, Stan O'Neal, un alt renumit bancher isi paraseste postul. Charles Prince, presedintele celei mai mari banci din America, Citigroup, a demisionat dupa ce compania a anuntat ca va inregistra pierderi suplimentare cuprinse intre opt si 11 miliarde de dolari, pe fondul crizei creditelor ipotecare, relateaza bbc.co.uk. Tot ca urmare a pierderilor uriase suferite de grupul financiar, agentia de evaluare Fitch a revizuit in scadere ratingul Citigroup, cu o treapta, la nivelul ''AA'', cu perspectiva nrgativa, iar Standard&Poor's este asteptata sa ia o masura similara. Fostul secretar al Trezoreriei americane, Robert E. Rubin, care a fost si co-presedinte al Goldman Sachs, va prezida banca, iar Win Bischoff, presedinte Citi Europe si membru al Citi Management va ocupa interimar functia de director executiv.
Price, in varsta de 57 de ani, a declarat ca demisia sa este singurul gest onorabil in contextul pierderilor inregistrate de banca.
Retragerea lui Prince este, pana in prezent, cea mai grava urmare a a crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA, fenomen care a a dus deja la indepartarea de la conducere a sefilor Merrill Lynch si UBS. Deprecierea titlurilor de valoare garantate prin imprumuturi ipotecare va spori presiunile asupra situatiei financiare a Citigroup, iar unii analisti au inceput sa puna la indoiala capacitatea grupului de a plati integral dividendele.
Noul presedinte, Robert Rubin, a negat insa speculatiile analistilor, declarand ca "nu exista planuri in vederea diminuarii dividendendelor". In plus, el a adaugat ca managementul si consiliul de administratie sustin strategia adoptata de Prince, indepartand astfel perspectiva implementarii unui program masiv de disponibilizari sau divizarea grupului.
Profiturile Citigroup au scazut cu 57 de procente, grupul financiar anuntand pierderi de peste trei miliarde de dolari din titlurile ipotecare cu risc ridicat. Situatia a determinat plecarea mai multor directori importanti ai companiei, inclusiv a lui Tom Maheras, seful tuturor operatiunilor grupului pe piata de capital.
In urma cu o saptamana, presedintele si directorul general al bancii americane de investitii Merrill Lynch, Stan O'Neal, a fost eliberat din functie de catre consiliul de administratie, dupa ce banca a anuntat ca pierderile cauzate de reevaluarea unor active se ridica la 7,9 miliarde de dolari, de aproape doua ori mai mari decat nivelul anuntat cu trei saptamani in urma.