Tensiunile dintre Romania si Italia legate de imigrantii romani din Peninsula sunt analizate si in presa din intreaga lume. "Nimic nu mai merge intre Roma si Bucuresti", scriu ziarele din Belgia, in timp ce, in Marea Britanie, gazetele noteaza ca romanii beneficiaza de o adevarata retea subterana care ii ajuta sa evite restrictiile impuse de guvernul de la Londra in privinta imigratiei.
Reamintind de incidentul din 31 octombrie, in care un cetatean roman de etnie roma a agresat o italianca care si-a pierdut ulterior viata, corespondentul la Roma al cotidianului "La Libre Belgique" scrie ca scena politica din Italia este divizata in privinta masurilor ce trebuie luate pentru expulzarea imigrantilor "ilegali si indezirabili". In acest timp, opinia publica reactioneaza foarte puternic, deoarece "precedentele nu lipsesc".
Cotidianul mai scrie ca romanii reprezinta "problema italiana a momentului". Comunitatea romana din Italia numara 600.000 de imigranti legali (in mare parte angajati in constructii si in servicii la domiciliu) si alti aproximativ 400.000 clandestini, care traiesc in tabere improvizate si ale caror activitati economice cuprind traficul cu cupru furat de pe caile ferate, furtul, prostitutia si cersitul, mai scrie corespondentul ziarului belgian.
Aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007 si eliminarea controlului la frontiere a favorizat cresterea numarului de astfel de imigranti in Italia.
Exista temeri ca Peninsula ar putea fi cuprinsa de un val de rasism, dupa ce, in acest week-end, un comando de extrema dreapta a efectuat la Roma un raid intr-o tabara de romani, ranind trei persoane. Comunitatea imigrantilor romani este acum cuprinsa de panica, mai scrie "La Libre Belgique".
Ceea ce se intampla in Italia a starnit vii emotii si in Romania, unde ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, cere oficial Guvernului italian "condamnarea mai ferma" a tuturor actelor xenofobe si "identificarea si pedepsirea celor vinovati".
Nici cotidianul "Le Soir" nu lasa neobservat ceea ce se intampla cu comunitatea romanilor din Italia. "Tiganii se afla, ca de obicei, pe strazile din centrul Romei. Insa de aceasta data nu mai vand trandafiri, nu mai cersesc si merg repede. Autocarele care leaga zilnic Roma de Romania sunt pline. Facuti responsabili pentru marea majoritate a delictelor comise in Italia, numerosi romani, tigani sau nu, prefera sa se intoarca acasa", transmite corespondentul din Roma al "Le Soir".
Retele subterane in Marea Britanie
Imigrantii romani constituie nu numai pentru Italia problema momentului. Presa din Marea Britanie scrie ca romanii beneficiaza de o adevarata retea subterana care ii ajuta sa evite restrictiile impuse de guvernul de la Londra in privinta imigratiei, dezvaluie intr-un amplu editorial cotidianul britanic "The Telegraph" in editia sa de duminica. Un angajat britanic al unei agentii de recrutare din Romania a dezvaluit pentru "The Telegraph" cum masurile, introduse de guvernul britanic cu scopul de a evita afluxul de imigranti proveniti din Romania si Bulgaria, esueaza. Potrivit acestuia, guvernul nu are cum sa controleze sosirea lucratorilor imigranti romani si bulgari pe teritoriul britanic si nici sa evalueze numarul acestora.
Pentru Daniela Marinescu, sefa unei agentii de recrutare din centrul Bucurestilor, masurile guvernului de la Londra nu au facut decat sa ii indrepte pe cei care isi doreau sa lucreze in Marea Britanie spre economia subterana. Dezvaluirea, noteaza "The Sunday Telegraf", infirma declaratiile guvernului britanic potrivit caruia doar 8.945 de cetateni romani si bulgari au intrat in Marea Britanie de la aderarea la UE a celor doua state, la 1 ianuarie 2007. Multi dintre cei care parasesc Romania - "una dintre tarile cele mai sarace din Europa, in pofida cresterii economice"- provin din zonele "extrem de sarace" ale tarii, noteaza "The Sunday Telegraph". Desi destinatiile favorite ale acestora raman Spania si Italia, Marea Britanie a inceput sa se impuna drept a treia destinatie favorita pentru cei care incearca sa isi caute de lucru in Occident. Desi prevederile Ministerul britanic de Interne arata ca doar 19.750 de imigranti din Romania si Bulgaria au voie sa ajunga in Marea Britanie pentru a ocupa un numar limitat de locuri vacante in domeniile unde exista o criza de personal, site-urile pentru romanii din Marea Britanie sunt pline de anunturi pentru posturi de munca necalificate si de oferte de a-i ajuta pe cei care vor sa se sustraga regulilor. Pentru a-si argumenta sustinerile, publicatia prezinta cazurile mai multor romani care au stat ilegal in Marea Britanie sau care ii cunosc pe altii care s-au sustras modurilor legale de a munci si locui in aceasta tara.