Karl Marx suferea de o boala de piele care poate provoca grave dezechilibre psihologice, precum ura de sine si alienarea, potrivit unui studiu realizat de un cercetator britanic publicat in British Journal of Dermatology si preluat de The Times. Marx, fondator al socialismului stiintific si al materialismul dialectic ce au dominat comunismul, suferea de hidradenita supurativa, spune Sam Shuster, specialist dermatolog, potrivit Mediafax. Unul dintre simptomele bolii este alienarea, un concept pe care Marx l-a descris in "Capitalul". Boala a fost descrisa in 1839 de medicul francez Alfred Velpeau. Dar, spune profesorul Shuster, informatiile despre aceasta boala au circulat mai greu, iar Marx nu a fost diagnosticat niciodata cu ea.
Hidradenita supurativa este o boala a glandelor sudoripare apocrine care se gasesc in zonele axilelor si inghinala. Pielea este acoperita cu puncte negre, noduli, pete si zone cu puroi. Atat medicii cat si Marx, care s-a nascut in Germania dar a trait majoritatea vietii sale la Londra, numeau boala "furunculi si abcese", dar Shuster spune ca acestea au fost prea persistente si recidivante pentru a putea fi vorba numai de atat. Marx a inceput sa se planga de aparitia "furunculelor" in jurul anului 1864, pe cand avea 46 de ani, potrivit unor scrisori personale, dar este posibil sa fi suferit din cauza acestei boli de dinainte. In 1867, el ii scrie lui Friedrich Engels despre abcesele pe care le are "pe fese si langa penis", zone specifice pentru aceasta maladie.
Dureri foarte mari
Marx era adesea incapabil sa lucreze din cauza durerilor. In 1867, Marx i-a scris lui Ludwig Kugelmann: "Am inca un abces pe partea stanga a spatelui si numerosi furunculi". Dovezile ca Marx a suferit de aceasta boala sunt numeroase, spune Shuster: acesta era tratat cu arsenic, cataplasme si chirurgical, dar fara efect. Singura lui consolare era ca "buboaiele" sunt "o adevarata boala proletara". Boala a contribuit si la saracia lui Marx, spune Shuster. "Noul diagnostic nu este important numai din punct de vedere al corectitudinii istorice", a spus acesta. "Pielea este un organ al comunicarii si din acest motiv bolile dermatologice produc foarte mult stres psihologic, cu scaderea respectului fata de sine, cu tulburari de stari psihice, ura de sine si dezgust", a mai spus profesorul. "In afara de faptul ca boala scade capacitatea de lucru, care contribuie la saracie, hidradenita contribuie la reducerea respectului fata de sine. Astfel se explica ura de sine si alienarea, o reactie reflectata in alienarea dezvoltata de Marx in lucrarile sale". Hidradenita supurativa este o boala ce afecteaza 1% din populatie, fiind intalnita mai ales in randul femeilor. Apare dupa pubertate, cand glandele apocrine sunt activate de hormoni. De obicei, boala se trateaza cu antibiotice si medicamente antiacneice, iar in cazurile grave se recomanda medicamente corticosteroide.