Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, pare sa faca in ultima vreme pasi tot mai mari si mai grabiti in directia ameliorarii relatiilor cu regiunea separatista Transnistria. Intr-un interviu acordat publicatiei ruse "Komsomolskaya Pravda", citat de BBC, el a vorbit despre "procedura de recunoastere a proprietatii transnistrene elaborata de Chisinau". Voronin a subliniat, insa, ca acest proiect nu va putea fi adoptat decat odata cu stabilirea statutului definitiv al Transnistriei. Voronin a dat asigurari ca initiativele sale legate de Transnistria nu se opresc aici, el avand o lista "destul de mare"cu propuneri. Intr-un alt interviu, citat de agen�ia de presa ITAR-TASS si preluat de NewsIn, presedintele moldovean a declarat ca Transnistria si-a imbunatatit considerabil imaginea in lume.
Presedintele Republicii Moldova, aminteste BBC, a acordat in ultima perioada mai multe interviuri in care si-a anuntat initiativele pentru solutionarea conflictului transnistrean prin intermediul proiectelor sociale comune cu administratia de la Tiraspol. Astfel, intr-un interviu acordat publicatiei ruse "Komsomolskaya Pravda", Voronin a atins si subiectul "procedurii de recunoastere a proprietatii transnistrene elaborate de Chisinau". In scurt timp, a explicat presedintele moldovean, "Guvernul va publica un regulament prin care proprietarii de pamant din Transnistria vor putea intra, gratis, in posesia actelor de proprietate asupra pamantului, de la autoritatile Republicii Moldova". Voronin a tinut insa sa sublinieze ca proiectul de lege privind proprietatea nu va putea fi adoptat decat odata cu stabilirea statutului definitiv al Transnistriei, "pentru ca altfel legea nu va lucra". "Daca o vom adopta inainte de solutionarea conflictului", a aratat Voronin, "atunci legea va fi inutila si nu va proteja pe nimeni in regiune". Solutia gasita de presedintele RepubliciI Moldova a fost aceea ca proiectul de lege sa fie adoptat in paralel cu solutionarea conflictului nistrean.
"Toate propunerile Chisinaului sunt sincere si nu sunt de propaganda"
Desi recentele propuneri ale lui Vladimir Voronin par sa fi fost respinse din start de liderul transnistrean, Igor Smirnov, si de anturajul sau, presedintele moldovean este de parare ca abia peste doua sau trei luni va veni raspunsul adevarat al Tiraspolului la initiativele sale, care au fost puse pe seama intalnirii recente de la Dusanbe cu presedintele rus, Vladimir Putin. "Acest interval de timp ar fi suficient ca sa deslusim declaratiile de conjunctura de pozitia adevarata", a explicat Voronin."Toate propunerile Chisinaului sunt sincere si nu sunt de propaganda", a incercat sa asigure Voronin populatia transnistriana, adaugand ca "acestea sunt parte a politicii de reunificare a tarii".
Intrebat de corespondentul ziarului "Komsomolskaya Pravda" de ce aceste initiative intervin abia acum, Voronin a replicat ca "ni se pare ca anume acum ne putem astepta ca Tiraspolul sa fie mai constructiv si mai interesat. "Alegerile" si "referendumurile" in Transnistria au trecut si, odata cu ele, si emotiile proprii acestor campanii". Voronin a dat de asemenea asigurari ca initiativele sale nu se vor opri aici. El a aratat ca "lista cu propuneri este destul de mare. Important este ca locuitorii Transnistriei sunt interesati si au o atitudine intelegatoare fata de aceste initiative. Deci carul s-a urnit din loc".
Transnistria, laudata pentru imbunatatirea imaginii in lume
Vladimir Voronin a declarat, ieri, ca regiunea separatista Transnistria, care incearca sa isi obtina independenta de la inceputul anilor '90, si-a imbunatatit considerabil imaginea in lume, a informat agentia de presa ITAR TASS, consultata de NewsIn. Imbunatatirea imaginii regiunii a fost pusa de presedintele moldovean pe seama activitatii unei misiuni a Uniunii Europene, care monitorizeaza granita acesteia cu Ucraina, a noilor norme privind controlul vamal al bunurilor exportate si regulile de inregistrare a manufacturierilor in zona. El a remarcat ca "nimeni nu mai vorbeste in prezent de contrabanda cu bunuri la acest sector al granitei si nimeni nu sustine ca economia Transnistriei poate functiona numai in format infractional".
Voronin a precizat totodata ca industriile din Transnistria au in prezent oportunitati de comert normal in strainatate si a citat ca dovada in acest sens statisticile oficiale ale Republicii Moldova. Astfel, a aratat el, 361 de companii transnistrene au fost inregistrate la Registrul de Stat de la Chisinau, in timp ce Camera de Comert si Industrie a emis 4.500 de certificate de export in perioada ianuarie - septembrie 2007. "Toate aceste industrii nu platesc taxe pentru bugetul national, dar restituim TVA-ul tuturor exportatorilor din Transnistria", a sublinat Vladimir Voronin, explicand ca "aceasta este una dintre masurile implementate cu succes pentru castigarea increderii".