Taxa de prima inmatriculare nu se modifica pana cand nu se ajunge la un acord cu Comisia Europeana, in prezent discutiile fiind inca in derulare. Declaratia ii apartine Ministrului Economiei si Finantelor (MEF), Varujan Vosganian, care a dat asigurari, astazi, ca trecerea la faza a doua a procedurii de infringement (incalcare a tratatului de aderare) nu se poate face, fara a anunta, in prealabil, autoritatile romane. Precizarile oficialului vin dupa ce, ieri, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru Taxe, Maria Assimakopoulou, a declarat ca, in cazul in care autoritatile de la Bucuresti nu vor alinia legislatia la practicile europene, Comisia Europeana (CE) va trece la sanctiuni.
"CE poate sa declanseze a doua etapa a procedurii de infringement numai printr-un contact direct cu Ministerul Economiei, ceea nu s-a realizat", a spus Vosganian, citat de NewsIn. Potrivit acestuia, proiectul de modificare a fost inaintat catre CE impreuna cu explicatiile de rigoare, iar odata ce se va ajunge la o intelegere, aceasta taxa se va modifica.
Comisia Europeana ameninta sa deschida, pana la sfarsitul anului, cea de-a doua etapa a procedurii impotriva Romaniei in cazul taxei de inmatriculare, pentru ca Romania nu reuseste sa-si alinieze legislatia la cea europeana, declara, ieri, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru Taxe, Maria Assimakopoulou, citata de NewsIn.
Taxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Din luna martie, taxa auto a devenit obiectul unei proceduri de incalcare a tratatului, declansata de Comisia Europeana.