Printr-un neobisnuit concurs de imprejurari, presedintele Romaniei ar putea ajunge in situatia de a primi spre administrare peste 1.800 de hectare de teren forestier din comuna Pomarla, judetul Botosani, in baza testamentului logofatului Anastasie Basota, informeaza Rompres.
Anastasie Basota, ultimul descendent al unei familii de mari boieri moldoveni, care a trait intre anii 1797-1869, a lasat, prin testament, dispozitie ca jumatate din mosiile sale, 3.385 ha de teren arabil si 2.738 ha de padure aflate pe teritoriul comunelor Pomarla, Popeni si Calugarita din judetul Botosani sa fie folosite pentru infiintarea unui institut unde sa invete copiii taranilor saraci. Institutul si-a desfasurat activitatea pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, fiind transformat apoi de comunisti in casa de copii scolari.
In decursul acestei luni, 1.800 de hectare din averea logofatului filantrop au trecut, in urma unei decizii judecatoresti, in posesia liceului din Pomarla. Totusi, in cazul in care unitatea de invatamant pierde capacitatea de a administra acest teren, el va intra - potrivit testamentului boierului - in administrarea ''sefului statului roman si Mariei Sale carele este sprijinul actelor de binefaceri la caz de neintelegere sau nedumerire asupra vreunei cestiuni (si) nu va refuza ca om privat de a decide si decisiunea sa va fi considerata ca a mea proprie".
Dumitru Chelaru, primarul comunei Pomarla, a declarat pentru Rompres ca, din punctul sau de vedere, lucrurile sunt cat se poate de clare: in cazul in care care Liceul din Pomarla nu va mai functiona, Consiliul Local nu va avea drept de proprietate asupra celor 1.808 hectare de padure cu care a fost improprietarit liceul. ''In acest moment'', a explicat el, ''titlul de proprietate urmeaza a fi intocmit pe numele liceului, insa pentru ca, prin lege, baza materiala este administrata de Consiliul Local, noi vom fi administratorii. Daca nu va mai fi liceul, atunci presedintele statului dispune asupra terenului''.