Ziua Logo
  Nr. 4063 de joi, 18 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Colegiul Medicilor din Romania a hotarat
Nu exista culpa medicala in decesul Preafericitului Teoctist
 18 octombrie, 16:01 
Preafericitul Teoctist (foto: Mircea PAUN)
Colegiul Medicilor din Romania (CMR), prin Comisia de Jurisdictie, a stabilit ca medicii Ionel Sinescu si Dan Tulbure nu pot fi vinovati de decesul Patriarhului Teoctist. Fostul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a acceptat cu buna stiinta si in deplina cunostinta de cauza a situatiei sale medicale riscurile ce le presupunea interventia la care a fost supus in data de 30 iulie, la Spitalul Clinic Fundeni, a precizat presedintele Comisiei de Jurisdictie, Gheorghe Borceanu.
"Comisia de jurisdictie a Consiliului National al Colegiul Medicilor din Romania a stabilit ca Ionel Sinescu si Dan Tulbure nu se fac vinovati, prin actele lor medicale, prin omisiuni sau prin pasivitate si nici prin excese de decesul pacientului lor, regretatul Patriarh Teoctist. Acesta, de bunavoie si in deplina cunostinta, li s-a incredintat, cunoscandu-si si apreciindu-si informat situatia medicala, precum si riscurile la care se expunea. Decesul a survenit in urma acumularii unui numar de factori generali si locali specifici si nespecifici la un organism cu polimorbiditati severe legate de varsta si de riscurile inerente unanim acceptate in aceasta situatie. Doctorii in cauza au avut in vedere, au luat masurile de prevenire, au tratat fiecare complicatie aparuta, in mod corect si la timp", a declarat, intr-o conferinta de presa, presedintele Gheorghe Borceanu. Decizia in cauza va fi propusa Comisiei Superioare de Disciplina a CMR, care ii va audia pe medicii Ionel Sinescu si Dan Tulbure, urmand sa dea o decizie finala, "valabila juridic in instanta colegiala", a spus Borceanu. Presedintele Comisiei de Jurisdictie a CMR a precizat ca decizia pe care o va da Comisia Superioara de Disciplina nu va mai putea fi contestata decat de catre persoanele cu calitate procesuala, in instanta, potrivit legii.
Gheorghe Borcean a declarat ca decizia Comisiei de Jurisdictie a CMR se bazeaza pe un numar de zece expertize obtinute de la "profesori universitari in rang egal profesional cu Ionel Sinescu si Dan Tulbure. "Acestia au fost intrebati punctual despre modul in care s-a stabilit diagnosticul, complexitatea acestuia(...), daca au cunoscut toate posibilele complicatii si daca, cunoscand aceste posibile complicatii, au lucrat cu simt de prevedere asupra aparitiei unor complicatii. Daca, odata aparute unele complicatii au luat toate masurile corespunzatoare tratarii in timp si eficiente a acelor complicatii care au dus la decesul Patriarhului Teoctist", a declarat Gheorghe Borceanu. Medicii au mai fost intrebati daca in timpul si in preajma interventiei medicale terapeutice au existat sau nu deficiente de ordin administrativ, etic, deontologic si moral.
BOR a refuzat autopsia
Un alt aspect de care s-a tinut seama, in fundamentarea deciziei Comisiei de Jurisdictie a CMR, a fost rezultatul corespondentei purtate cu Patriarhia Romana, pe tema starii de sanatate a fostului Patriarh al BOR. De la Patriarhia Romana, a spus Gheorghe Borceanu, s-au primit informatii cu privire la faptul ca se stia "din anturajul apropiat al lui Teoctist" si "din Sfantul Sinod" despre suferinta "invalidanta la un anumit timp" a Patriarhului Teoctist. Anterior interventiei chirurgicale, a spus presedintele Comisiei de Jurisdictie a CMR, Preafericitul Teoctist s-a adresat, "prin intermediul unuia din mitropolitii din Europa", unei clinici medicale din Regensburg (Germania), unde documentatia medicala a inaltului prelat a fost aratata unor chirurgi urologi. Borceanu a precizat ca acestia operasera anterior "un inalt ierarh al Bisericii Ortodoxe", fara o oferi insa alte amanunte. De la Regensburg, a spus Borceanu, a fost recomandat doctorul Ionel Sinescu, de la Spitalul Clinic Fundeni.
Tot din corespondenta cu BOR a rezultat ca regulile, canoanele bisericii interziceau unui ierarh cu activitate in altar sa practice avand o suferinta, o neputiinta, o invaliditate, care-l facea inapt si care nu putea sa fie tratata altfel decat radical, chirurgical, in situatia sa, a afirmat Gheorghe Borceanu. "Se stia si se afirma, din anturajul Preafericitului, ca dumnealui a refuzat categoric orice interventie paleativa care putea sa-l duca intr-o astfel de infirmitate. Am aflat ca, aceleasi canoane ale BOR interzic ca de trupurile defunctilor ierarhi, care au fost sfintite prin slujba ierarhica, sa se mai atinga altcineva decat calugarii. Precizarea se refera la un eventual refuz de autopsie. De altfel, in numele Bisericii Ortodoxe, s-a cerut eliberarea cadavrului fara autopsie. BOR a mai spus ca nu s-au formulat plangeri in legatura cu actul medical sau cu oricare comportamente in jurul actului medical care ar fi starnit suspiciunea unor neconformitati", a mai declarat presedintele Comisiei de Jurisdictie a CMR.
Moartea patriarhului
Potrivit comisiei multidisciplinare care a urmarit "filmul" operatiei fostului patriarh, Preafericitul Teoctist a decedat post operator in urma unui stop cardiac, nefiind identificate erori din partea medicilor Ionel Sinescu si Dan Tulbure. Conform observatiilor membrilor comisiei (chirurgi, specialisti in terapie intensiva), in cazul Patriarhului Teoctist decesul s-a instalat din cauza unui stop cardio-respirator. S-a intervenit cu o operatie endoscopica pentru adenomul de prostata de care suferea Teoctist. Intr-un astfel de caz, in organism este introdusa o substanta speciala, o solutie care se foloseste in astfel de cazuri, pe care insa organismul inaltului prelat nu a putut sa o resoarba. Initial, s-a procedat la o rahianestezie, pe care Preafericitul nu a suportat-o, dupa care s-a luat decizia unei anestezii generale. Astfel, la ora 10.30, in foaia de observatie este specificat faptul ca Patriarhul Teoctist se afla in terapie intensiva si ca functiile sunt in limite normale, este echilibrat si stabil. Primele complicatii au aparut in jurul orei 12.00. Este vorba de complicatii cardiace si pulmonare, aparute simultan, dupa cum a fost notat in foaia de observatie. In jurul orei 14.00 este trecut primul stop cardio respirator, din care Patriarhul a fost resuscitat. La ora 16.15 a aparut un al doilea stop cardio respirator, efectuandu-se manevre de resuscitare timp de 45 de minute, care insa nu au reusit. In final, comisia multidisciplinara, care a primit toata documentatia interventiei chirurgicale, a concluzionat ca Ionel Sinescu si Dan Tulbure nu pot fi invinuiti de greseli din punct de vedere medical, ei respectand toate procedurile.
Se asteapta inca explicatii
Patriarhul Teoctist a murit pe 30 iulie, la ora 17.00, in urma unui stop cardiac, suferit ca urmare a complicatiilor aparute dupa operatia de prostata la care a fost supus in cursul aceleiasi zile, la Institutul Clinic Fundeni. Imediat dupa ce a fost anuntat decesul acestuia, Colegiul Medicilor s-a autosesizat dupa ce medicul personal al Patriarhului Teoctist, Nicolae Ursea, a declarat ca doctorul Ion Sinescu ar fi actionat in graba cu respectiva interventie chirurgicala si nu l-ar fi avertizat pe inaltul prelat de riscurile acestei interventii chirurgicale. Totodata, ziarul Ziua a dezvaluit o serie de inadvertente intre declaratiile oficiale ale medicilor care l-au operat si afirmatiile doctorului Ursea, existand suspiciuni privind explicatia oficiala a mortii. Consiliul Colegiului Medicilor Bucuresti a hotarat sa trimita dosarul spre analiza Colegiului Medicilor din Romania cu mentiunea ca nu a identificat nici-o eroare medicala in interventia chirurgicala la care a fost supus Patriarhul Teoctist. Ministrul Eugen Nicolaescu a dispus o ancheta administrativa la Clinica de Chirurgie si Transplant Renal Fundeni insa nu a prezentat pana acum nici-un punct de vedere legat de acest subiect. Parchetul Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti au dispus la randu-i o expertiza medico-legala in dosarul in care sunt investigate imprejurarile care au condus la moartea Patriarhului Teoctist.
Tudor BORCEA  
Alte articole
  Chirurgii care l-au operat pe Patriarhul Teoctist vor fi audiati    (2007-10-03 16:16)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Normal ,ar fi gandit cineva altfel.   de georgems
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-18
 18:32 
Diplomat roman, acuzat de colaborare cu Securitatea
 18:31 
Vioara Stradivarius Elder, asigurata pentru 1,2 milioane de dolari
 18:28 
Aradeanul Victor Faur recunoaste ca a accesat serverele NASA
 18:01 
Palatul Elysee confirma: sotii Sarkozy au divortat
 17:57 
O bacterie rezistenta la antibiotice alerteaza SUA
 16:52 
Dosarul Cocaina: Tiriac jr. a fost achitat
2 comentarii
 16:37 
S-a dezbracat pentru o casa
 16:29 
Astazi s-ar putea decide soarta noului Tratat UE
1 comentariu
 16:20 
Procurorul Doru Tulus ramane in functie
 16:19 
Verdict CNSAS: Epsicopul vicar de Sibiu a facut politie politica
 15:51 
Putin: Dorinta Occidentului de a acapara rezervele de petrol, un fel de erotism politic
1 comentariu
 15:49 
Instanta a decis restituirea la DNA a dosarului Zambaccian
 15:40 
Muresan: S-a incercat lichidarea mea fizica
 15:40 
Hannibal Rising (Hannibal: In spatele mastii)
 15:29 
Un om de-al lui Ardelean, inlocuit de la conducerea serviciului secret al Internelor
 14:09 
Fostul premier pakistanez, Benazir Bhutto, a revenit in tara
1 comentariu
 13:35 
Remes a fost suspendat din PNL
1 comentariu
 13:18 
63 de pelicule intra in cursa pentru "cel mai bun film strain"
 Top afisari / comentarii 
 Hagi-Becali, razboi penibil (3455 afisari)
 Moscheea sovietica din Bucuresti (2563 afisari)
 Patru trandafiri si un FSN (2381 afisari)
 Masina de vot (2197 afisari)
 Putin vrea canal intre Marea Caspica si Marea Neagra (2047 afisari)
 Diplomat roman, acuzat de colaborare cu Securitatea (395 afisari)
 Aradeanul Victor Faur recunoaste ca a accesat serverele NASA (391 afisari)
 Muresan: S-a incercat lichidarea mea fizica (337 afisari)
 O bacterie rezistenta la antibiotice alerteaza SUA (227 afisari)
 S-a dezbracat pentru o casa (221 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01769 sec.